Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Φλόριντα: Έθεσε ηλικιακό όριο στη χρήση των σόσιαλ μίντια
ΚΟΣΜΟΣ

Φλόριντα: Έθεσε ηλικιακό όριο στη χρήση των σόσιαλ μίντια

Φλόριντα: Οριοθέτησε ηλικιακά με νομοσχέδιο τη χρήση των σόσιαλ μίντια

Εχθές, Πέμπτη, το Κοινοβούλιο της Φλόριντα ενέκρινε νομοσχέδιο βάσει του οποίου απαγορεύεται η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε παιδιά κάτω των 16 ετών. Πρόκειται για μία αμφιλεγόμενη απόφαση, που συνδυάζεται με τις συζητήσεις στις ΗΠΑ, σχετικά με τις επιπτώσεις τους στους νέους. Οι αμερικανικές αρχές επικρίνουν συνεχώς τα μέσα αυτά και ιδιαίτερα τη Meta, που την κατηγορούν ότι βλάπτει την ψυχική και σωματική υγεία των νέων. Το νομοσχέδιο στη Φλόριντα, που είχε εγκριθεί από τη Γερουσία, πέρασε χθες και από τη Βουλή της πολιτείας, με 108 ψήφους υπέρ και 7 κατά. Τώρα απομένει να το υπογράψει ο κυβερνήτης Ρον Ντε Σάντις, ώστε να τεθεί σε ισχύ. Αν υπογράψει το νομοσχέδιο ο Ντε Σάντις, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα υποχρεούνται να εμποδίζουν τα παιδιά κάτω των 16 ετών να αποκτούν λογαριασμό στις πλατφόρμες τους και να κλείσουν τους ήδη υπάρχοντες.

Τα περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ορίσει τα 13 έτη ως κατώτατη ηλικία για τους χρήστες τους αλλά ο όρος αυτός παρακάμπτεται εύκολα. «Μιλάμε για επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν εθιστικές λειτουργίες για να χειραγωγούν μαζικά τα παιδιά μας», δήλωσε η Ρεπουμπλικανή γερουσιάστρια Έριν Γκραλ που κατέθεσε και το νομοσχέδιο. Πολλοί γερουσιαστές της Φλόριντα είναι αντίθετοι με το νομοσχέδιο, εκτιμώντας ότι οι γονείς και όχι οι αρχές είναι αυτοί που θα πρέπει να ελέγχουν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά τους. «Οι γονείς έχουν δικαίωμα να λένε τη γνώμη τους», συμπλήρωσε και ο Ντε Σάντις χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τα δικαστήρια απέναντι σε τέτοιες αποφάσεις

Άλλωστε κάποιοι επικριτές του νομοσχεδίου ισχυρίζονται ότι μια τέτοια απαγόρευση παραβιάζει την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος. Τον Ιανουάριο ο Ντε Σάντις είχε προειδοποιήσει ότι το νομοσχέδιο ενδέχεται να απορριφθεί από τα δικαστήρια, επισημαίνοντας ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες άλλων πολιτειών έχουν μπλοκαριστεί δικαστικά. Το 2023 ομοσπονδιακός δικαστής ακύρωσε νόμο του Αρκάνσας που απαιτούσε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να λαμβάνουν την έγκριση των γονιών προτού δώσουν πρόσβαση στις πλατφόρμες τους στα παιδιά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις