Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ιστορική συνάντηση Μητσοτάκη και Μόντι στην Ινδία-Στρατηγική συνεργασία και οικονομία στο κάδρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιστορική συνάντηση Μητσοτάκη και Μόντι στην Ινδία-Στρατηγική συνεργασία και οικονομία στο κάδρο

Μητσοτάκης-Ινδία: Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Mahatma Gandhi και άφησε το δικό του μήνυμα στο βιβλίο επισκεπτών

Σε συνέχεια του πλαισίου ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου, την Ινδία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, έφτασε στο Rashtrapati Bhavan, όπου τον υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Νέο Δελχί με ένα γεμάτο πρόγραμμα. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Ινδία τα τελευταία 15 χρόνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην ινδική πρωτεύουσα με στόχο να ενδυναμώσει τις σχέσεις των δυο χωρών, αλλά και να αναδειχθεί η Ελλάδα ως στρατηγική, γεωπολιτική και εμπορική πύλη προς την Ευρώπη.

Κατά την έναρξη της επίσκεψής του στην Ινδία, ο πρωθυπουργός ανέφερε:  «Είναι πραγματική τιμή να βρίσκομαι στην Ινδία σε επίσημη επίσκεψη, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού στην Ελλάδα πριν από λίγους μήνες. Για την Ελλάδα η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας έχει ιδιαίτερη σημασία και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, πολιτικές διαβουλεύσεις, τη στρατηγική συνεργασία μας, αλλά και την προώθηση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας. Είναι, λοιπόν, πραγματική τιμή να βρίσκομαι εδώ και προσβλέπω στις συζητήσεις που θα έχουμε με τον Πρωθυπουργό». Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Mahatma Gandhi και άφησε το δικό του μήνυμα στο βιβλίο επισκεπτών.

Ο οικονομικός διάδρομος

Στο επίκεντρο τίθεται και η πορεία υλοποίησης του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC), με τη χώρα μας να φιλοδοξεί να γίνει αναπόσπαστο μέρος του. Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα έχει υποδομές και λιμάνια εξαιρετικού επιπέδου, με κάθετες και οριζόντιες ηλεκτρικές και ενεργειακές διασυνδέσεις και προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες επενδύσεων. Τόνιζαν ακόμα ότι ο IMEC δεν είναι απλώς ένας διάδρομος ενέργειας και εμπορίου, αλλά ένα σχέδιο που, διασυνδέοντας την Ινδία με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, μπορεί να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Οι προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ινδία είναι μεγάλες με τα θεμέλια να έχουν μπει από τον περασμένο Αύγουστο, με το χαλί να έχει στρωθεί για μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, του κυβερνοχώρου, της εκπαίδευσης, του πρωτογενούς τομέα. Το ίδιο και για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην Ινδία ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας.

 

Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης

Μάλιστα, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, τα περιθώρια είναι πολύ μεγάλα καθώς, παρόλο που οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ινδία αυξήθηκαν το 2022, με δυσκολία αντιστοιχούν σε 1 ευρώ ανά Ινδό, ενώ η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος, πεδίο όπου υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και μεγάλες ευκαιρίες, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη τα στοιχεία (ΔΝΤ) σύμφωνα με τα οποία η Ινδία θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 6,3% και το 2024. Υπενθυμίζεται ότι με την Κοινή Δήλωση αναβάθμισης των σχέσεων σε στρατηγικές (Strategic Partnership) τον περασμένο Αύγουστο, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας στο πολιτικό επίπεδο, στην ασφάλεια και στην οικονομία με στόχο τον διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου τα επόμενα χρόνια.

 

Σήμερα στο Νέο Δελχί και αύριο στη Βομβάη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε πολύ νωρίς σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο στο Νέο Δελχί στις για την επίσημη υποδοχή του από τον ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι. Ακολουθούν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της δημοκρατίας της Ινδίας, Jagdeep Dhankhar, και στις 14:30 ο πρωθυπουργός θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue», της σημαντικότερης πολυμερούς Διάσκεψης της Ινδίας για τη γεωπολιτική και την οικονομία.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη Βομβάη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και ομίλων, ενώ θα χαιρετίσει το ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ. Σημειώνεται ότι στην Ινδία βρίσκεται ήδη ελληνική επιχειρηματική αποστολή υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, καθώς επιδιώκονται συνέργειες, συμφωνίες και αμοιβαίες επενδυτικές ευκαιρίες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις