Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι ισχύει για τη φορολόγηση των αποδείξεων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι ισχύει για τη φορολόγηση των αποδείξεων

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Προϋποθέσεις για τη φορολόγηση των αποδείξεων και για τα ζευγάρια

Η ΑΑΔΕ άρχισε να προετοιμάζεται για την πρώτη ημέρα των καινούριων φορολογικών δηλώσεων. Ο προγραμματισμός έχει κατασταλάξει στα τέλη Μαρτίου ενώ ταυτόχρονα έχουν δημιουργηθεί εκ νέου φόρμες φορολογικής δήλωσης. Επίσης, γίνονται προσπάθειες για την αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή του εντύπου Ε1. Αυτό, για σχεδόν 1 εκατ. φορολογούμενους που κερδίζουν χρήματα μόνο από μισθούς και συντάξεις.

Όλες οι βεβαιώσεις για τα οφέλη των εργαζόμενων και των συνταξιούχων πρέπει να κατατεθούν στην ΑΑΔΕ μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου.  Αφού πραγματοποιηθούν οι αποστολές από τα λογιστήρια, οι τράπεζες θα προωθήσουν στην ΑΑΔΕ λεπτομέρειες των περσυνών ηλεκτρονικών συναλλαγών και τόκων. Η φόρμα της φορολογικής δήλωσης θα εμπεριέχει τα εν λόγω δεδομένα.

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι;

1. Δηλώσεις συζύγων

Στις κοινές φορολογικές δηλώσεις των συζύγων, εκδίδεται ανεξάρτητη βεβαίωση φόρου για καθέναν από αυτούς. Δηλαδή, δημιουργούνται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο. Τα πιστωτικά ποσά ενός συζύγου δεν λαμβάνονται υπόψη για τον άλλον, και στην περίπτωση που και οι δύο έχουν πιστωτικά ποσά, επιστρέφονται ξεχωριστά σε κάθε δικαιούχο. Ο φόρος που προκύπτει από την κοινή δήλωση των συζύγων επιβεβαιώνεται στη Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου, ακόμη και αν οι σύζυγοι έχουν διαφορετική φορολογική διεύθυνση λόγω επιχειρηματικής δραστηριότητας ή φορολογικής κατοικίας. Έτσι, οι πράξεις προσδιορισμού φόρου που σχετίζονται με την υποβολή κοινής δήλωσης αναφέρουν τη Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου συζύγου για κάθε έναν από αυτούς.

2. Χωριστές δηλώσεις συζύγων

Εφόσον έχει δηλωθεί, οι σύζυγοι θα μπορούν να υποβάλλουν χωριστή δήλωση. Χωριστές δηλώσεις καταθέτονται υποχρεωτικά σε συνθήκες διακοπής της έγγαμης συμβίωσης κατά τη διάρκεια του χρόνου υποβολής της φόρμας. Επίσης, εάν ένα από τα δύο συζυγικά μέλη βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης ή σε διαδικασία δικαστικής συμπαράστασης.

3. Σύμφωνο συμβίωσης

Κοινή δήλωση μπορούν να καταθέσουν τα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης. Υπάρχει η ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.

4. Δηλώσεις αποβιωσάντων

Οι νόμιμοι κληρονόμοι μπορούν να  καταθέσουν δηλώσεις στην αρμόδια Δ.Ο.Υ εμπρόθεσμα έως το τέλος του έτους. Η δήλωση θα συμπεριλαμβάνει τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέχρι την ημερομηνία θανάτου το 2023.

5. Ανήλικο τέκνο

Σε περίπτωση που το ανήλικο άγαμο τέκνο καταθέτει χωριστή φορολογική δήλωση και ταυτόχρονα αποκτά εισοδήματα άλλης κατηγορίας (π.χ. εισόδημα από ακίνητη περιουσία) πρέπει όλα να συμπεριλαμβάνονται στη δήλωση του υπόχρεου γονέα.

6. Δηλώσεις με επιφύλαξη

Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE. Εντός 30 ημερών από την υποβολή της δήλωσης, οι φορολογούμενοι οφείλουν να παρουσιάσουν στη Δ.Ο.Υ. τα αναγκαία δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τις αξιώσεις τους και τον λόγο της επιφύλαξης. Σκοπός είναι να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις και να εκδοθούν πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τη Δ.Ο.Υ. εντός προθεσμίας 90 ημερών από την υποβολή της δήλωσης. Σε περίπτωση που τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν υποβληθούν εντός της 30ήμερης προθεσμίας, οι δηλώσεις εκκαθαρίζονται χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιφύλαξη.

7. Αποδείξεις: Από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις εξαιρούνται:

  • Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους
  • Άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.
  • Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
  • Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
  • Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
  • Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  • Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
  • Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  • Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
  • Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι (6) μηνών).
  • Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
  • Οι φυλακισμένοι.
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις