Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς θα πείσω τους άλλους: Δέκα ψυχολογικά κόλπα
PLUS

Πώς θα πείσω τους άλλους: Δέκα ψυχολογικά κόλπα

Πώς θα πείσω τους άλλους: Στην πραγματικότητα, μια ευγενική προσέγγιση είναι πολύ πιο αποτελεσματική από το να προσπαθείτε να επιβληθείτε

Ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι μας θέλουμε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε χειριστικοί ή αδίστακτοι, αλλά απλά άνθρωποι που θέλουμε τα πράγματα να γίνονται με τον τρόπο μας. Τα καλά νέα είναι πως υπάρχει τρόπος να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας, χωρίς να καταπιέσετε τους άλλους. Στην πραγματικότητα, μια ευγενική προσέγγιση είναι πολύ πιο αποτελεσματική από το να προσπαθείτε να επιβληθείτε. Αντιθέτως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικά από τα ακόλουθα διακριτικά ψυχολογικά τρικ για να πείσετε τους ανθρώπους να κάνουν αυτό που θέλετε.

10 διακριτικά ψυχολογικά κόλπα για να πείθετε τους άλλους να κάνουν αυτό που θέλετε

Ταπεινοφροσύνη
Αφήστε τους άλλους να νιώθουν ελεύθεροι
Να είστε ευγενικοί
Δείξτε γνήσιο ενδιαφέρον
Ακούστε προσεκτικά τους άλλους
Εστιάστε στα θετικά
Να είστε γενναιόδωροι
Μην λέτε στους άλλους ότι κάνουν λάθος
Μην βασίζεστε μόνο στις λέξεις, χρησιμοποιήστε τη γλώσσα του σώματος για να δημιουργήσετε σχέσεις εμπιστοσύνης
Δείξτε εκτίμηση

a couple of people sitting at a table with cups of coffee

Η σημασία της ταπεινότητας: Πώς να κερδίσετε τους άλλους

Υπάρχει κάτι που πραγματικά ενοχλεί τους ανθρώπους και αυτό είναι επίδειξη υπεροχής. Πολλές φορές πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος νια να πετύχουμε αυτό που θέλουμε είναι να απαιτήσουμε κάτι με αυστηρότητα. Αλλά αυτό μπορεί εύκολα να μας γυρίσει μπούμερανγκ. Για παράδειγμα, αν μία πελάτισσα φωνάζει στον σερβιτόρο επειδή της έφερε κρύα σούπα και ζητάει επίμονα να δει τον διευθυντή, είναι πολύ πιθανό να βρει το σάλιο του στο φαγητό της. Βέβαια, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να υποχωρήσουν μπροστά σε μια επιβλητική στάση. Όμως, οι περισσότεροι θα γίνουν ακόμα πιο πεισματάρηδες. Γι’ αυτό, η καλύτερη προσέγγιση είναι η ταπεινότητα. Ειδικά αν προσπαθείτε να πείσετε κάποιον να δει τα πράγματα από τη δική σας σκοπιά. Αυτό υποστηρίζεται και από έρευνες που δείχνουν ότι όταν οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε μια συζήτηση χρησιμοποίησαν πιο ήπιο λεξιλόγιο, ήταν πολύ πιο πιθανό να αλλάξουν τις απόψεις των άλλων.

Αποφύγετε την καταπίεση και αφήστε τους άλλους να νιώσουν ελεύθεροι

Κανείς δεν θέλει να νιώθει πιεσμένος να κάνει κάτι. Ίσως περιστασιακά να πετύχετε μια απρόθυμη συμμόρφωση χρησιμοποιώντας εκφοβισμό, αλλά αυτό δεν οικοδομεί μακροπρόθεσμες σχέσεις συνεργασίας. Επιπλέον, μην εκπλαγείτε αν εκείνη τη στιγμή συμφωνήσουν και αργότερα αλλάξουν γνώμη, μόλις υποχωρήσει η πίεση και έχουν χρόνο να σκεφτούν.

Θυμηθείτε αυτή την ψυχολογική αλήθεια: Όλοι θέλουμε να νιώθουμε τον έλεγχο. Είναι, κατά κάποιο βαθμό, ενστικτώδες. Έχουμε προγραμματιστεί έτσι ώστε να αποφεύγουμε τις απειλές και να νιώθουμε πιο ασφαλείς.

Επιτρέψτε στους άλλους να νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο υπενθυμίζοντάς τους ότι έχουν επιλογές για να αποφασίσουν. Αυτό μπορεί να ακούγεται αντιφατικό αν θέλετε οι άλλοι να κάνουν το δικό σας, αλλά η έρευνα δείχνει ότι είναι πολύ αποτελεσματικό.

Δοκιμάστε να πείτε τα εξής:

«Προφανώς, εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς»
«Σαφώς, δεν υπάρχει πίεση»
«Παρακαλώ μην αισθάνεστε υποχρεωμένοι»
Το να υπενθυμίζετε σε κάποιον την ελευθερία του να αποφασίζει, μπορεί στην πραγματικότητα να διπλασιάσει τις πιθανότητες να πάνε τα πράγματα όπως τα θέλετε.

person sitting in a chair in front of a man

Μην πιστεύετε τους μύθους για τα «κακά παιδιά»

Οι ευγενικοί άνθρωποι πετυχαίνουν πιο εύκολα τους στόχους τους Μην πιστεύετε όσα λένε… Οι καλοί άνθρωποι δεν μένουν πίσω. Είναι σαν τον λαγό και τη χελώνα. Αλλά ο αγώνας είναι μακρύτερος απ’ όσο νομίζετε. Μια προσέγγιση βασισμένη στη χειραγώγηση και τις επιθετικές τακτικές μπορεί να δώσει την ψευδαίσθηση της επιτυχίας στην αρχή. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, είναι πολύ πιο πιθανό να βοηθήσουμε τους ευγενικούς ανθρώπους που συναντάμε. Η ευγένεια μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας. Παρουσιάστε τον εαυτό σας ως ένα άτομο ζεστό, χαμογελαστό, προσιτό και γοητευτικό. Γενικά, όταν μας συμπεριφέρονται με σεβασμό και ευγένεια, είμαστε πολύ πιο δεκτικοί στους ανθρώπους.

Δείξτε γνήσιο ενδιαφέρον

Είτε προσπαθείτε να κλείσετε μια πώληση, είτε να συζητήσετε με κάποιον που σας ενδιαφέρει, είτε να πείσετε κάποιον ώστε να σας κάνει μια χάρη – το να τον κάνετε να νιώσει καλά με τον εαυτό του είναι το «κλειδί». Αυτό δεν σημαίνει να γίνετε υπερβολικοί. Η προσποιητή κολακεία μπορεί να κάνει τους ανθρώπους καχύποπτους. Η ειλικρίνεια είναι πάντα σημαντική. Το να κάνετε μερικά ειλικρινή κομπλιμέντα που θα θέσουν τα θεμέλια στη μια υγιή επικοινωνία, δεν βλάπτει ποτέ. Ίσως όμως μία από τις πιο σημαντικές πτυχές είναι απλά να δείξετε ενδιαφέρον για τους άλλους ανθρώπους. Πώς; Κάντε ερωτήσεις.

Έρευνες έχουν δείξει ότι συμπαθούμε περισσότερο ανθρώπους που μας κάνουν ερωτήσεις και ιδιαίτερα ερωτήσεις που δείχνουν ότι ακούμε προσεκτικά (επαναληπτικές ερωτήσεις). Οι άνθρωποι αυτοί αποκτούν καλύτερη εντύπωση για εσάς επειδή αγγίζετε τον εγωισμό τους. Σε όλους μας αρέσει να νιώθουμε ξεχωριστοί, και το να ρωτάτε κάποιον αρκετά πράγματα για τον εαυτό του τον βοηθά να νιώσει έτσι.

Άκουσε προσεκτικά

Όταν κάνουμε ερωτήσεις σε κάποιον, είναι σημαντικό να ακούμε πραγματικά τις απαντήσεις του. Διαφορετικά, η συζήτηση δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι θέλουν να νιώθουν ότι τους ακούμε πραγματικά. Η ενεργητική ακρόαση είναι απαραίτητη για να δείξουμε στους άλλους ότι προσέχουμε αυτά που λένε.

Με απλά λόγια, η ενεργητική ακρόαση σημαίνει:

Να είστε πλήρως παρόντες: Εστιάστε στη συζήτηση και αποφύγετε τους περισπασμούς.

Να παρατηρείτε τη γλώσσα του σώματος: Δώστε προσοχή στις εκφράσεις του προσώπου, τη γλώσσα του σώματος και τον τόνο της φωνής του για να καταλάβετε καλύτερα τα συναισθήματά του άλλου.

Χρησιμοποιήστε και τη δική σας γλώσσα του σώματος: Κάντε νεύματα του κεφαλιού, πείτε “ναι” ή “άχα” για να δείξετε ότι ακούτε προσεκτικά.

Διατηρήστε την οπτική επαφή: Κοιτάξτε τον συνομιλητή σας στα μάτια για να δείξετε ενδιαφέρον.

Μην τον διακόπτετε: Δώστε του χώρο να μιλήσει ελεύθερα.

Αποφύγετε τις παρατηρήσεις: Ακούστε με ανοιχτό μυαλό και μην τον διακόπτετε για να εκφράσετε τη δική σας γνώμη.

Η ενεργητική ακρόαση είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν διαφωνείτε με κάποιον και προσπαθείτε να τον κάνετε να δει τα πράγματα από τη δική σας οπτική γωνία. Όταν δείχνετε ότι τον ακούτε πραγματικά, αυξάνετε τις πιθανότητες να σας ακούσει κι εκείνος.

Επικεντρωθείτε στα θετικά

Γεγονός είναι ότι αντιδράμε πολύ καλύτερα στην θετική στάση απ’ ότι στις απειλές. Επομένως, όταν προτείνετε σε κάποιον κάτι που θέλετε να κάνει, θυμηθείτε να επικεντρωθείτε στα θετικά. Ζητήστε αυτό που θέλετε διακριτικά. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι θέλετε να βγείτε απόψε με τον φίλο σας. Αντί να πείτε ότι βαριέται αν διστάζει, υπενθυμίστε του πόσο καλά περνάτε όταν είστε μαζί. Η έρευνα έχει αποδείξει ότι κατά τη διαπραγμάτευση, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να τονίζουμε τι έχει να κερδίσει κάποιος παρά τι έχει να χάσει.

photo of two women facing each other sitting in front of table near glass wall

Η γενναιοδωρία χτίζει γέφυρες στην ζωή σας

Η ζωή και οι σχέσεις βασίζονται στην αλληλεγγύη. Να είστε πάντα εκείνοι που προσφέρουν πρώτοι. Με αυτόν τον τρόπο, όταν χρειαστείτε κι εσείς βοήθεια, οι άλλοι θα είναι πιο πρόθυμοι να ανταποδώσουν. Καλλιεργώντας μια γενναιόδωρη στάση θα δημιουργήσετε μια πιο θετική εικόνα στους γύρω σας. Είναι ένας τρόπος να χτίσετε ισχυρότερες σχέσεις και καλή θέληση. Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια. Όταν δίνουμε με την προσδοκία να λάβουμε κάτι πίσω, μπορεί γρήγορα να απογοητευτούμε, κάτι που μπορεί να βλάψει τις σχέσεις μας. Εάν κρατάτε “λογαριασμό” και υπενθυμίζετε συνεχώς στους άλλους τι σας χρωστούν, δεν φαίνεστε πια γενναιόδωροι, αλλά εγωιστές.

Μην λέτε στους άλλους ότι έχουν άδικο

Ίσως σας εκπλήξει, αλλά γενικά δεν μας αρέσει να μας λένε ότι κάνουμε λάθος. Ακόμα και μια λογική προσέγγιση για να δείξουμε σε κάποιον το σφάλμα του, μπορεί να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ενεργοποιεί τους μηχανισμούς άμυνας. Όταν νιώθουμε ότι μας επιτίθενται, συχνά διαφωνούμε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τον τρόπο σκέψης μας. Έρευνες δείχνουν ότι η θετική ανταπόκριση στις πεποιθήσεις κάποιου μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από την έντονη διαφωνία. Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι νιώθουν πιο άνετα και μπορούν να επανεξετάσουν και να αλλάξουν τη στάση τους.

Μην βασίζεστε μόνο στις λέξεις, χρησιμοποιήστε τη γλώσσα του σώματος για να χτίσετε σχέσεις εμπιστοσύνης

Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με διάφορους τρόπους. Πιθανότατα το κάνετε ήδη ασυνείδητα από την αρχή μιας συνομιλίας. Ο κατοπτρισμός είναι συχνά μια ασυνείδητη πράξη που μας βοηθά να χτίσουμε σχέσεις με τους ανθρώπους. Παρατηρούμε πώς ανταποκρίνονται σωματικά και κάνουμε το ίδιο.

Ένα άλλο φυσικό εργαλείο πειθούς είναι η ελαφριά σωματική επαφή. Να θυμάστε όμως ότι πάντα πρέπει να είστε ευγενικοί και διακριτικοί. Διαφορετικά, θα φανείτε ενοχλητικοί. Ωστόσο, ένα καθησυχαστικό άγγιγμα στον ώμο μπορεί να κάνει θαύματα, σύμφωνα με μελέτες.

Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες που άγγιζαν ελαφρά το χέρι μιας γυναίκας όταν την καλούσαν για ραντεβού, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν τον αριθμό της. Μια άλλη μελέτη σημείωσε ότι οι αγοραστές που χαιρετήθηκαν με ένα ελαφρύ άγγιγμα στον ώμο, πέρασαν περισσότερο χρόνο στο κατάστημα και αγόρασαν περισσότερα προϊόντα.

two women sitting on cliff while chatting viewing blue body of water

Δείξτε εκτίμηση: Ένας απλός τρόπος να ενισχύσετε τις σχέσεις σας

Όταν δείχνουμε και λέμε σε κάποιον ότι τον εκτιμούμε, χτίζουμε δεσμούς και τον ενθαρρύνουμε. Όταν νιώθουμε πραγματικά αόρατοι, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους επειδή μας έκαναν να νιώσουμε καλά. Όπως εξηγεί ο συγγραφέας και ερευνητής Mike Robbins: «Η εκτίμηση είναι μια από τις πιο ισχυρές, αλλά και παραμελημένες, πτυχές του επιτυχημένου κινήτρου και της ενδυνάμωσης ατόμων και ομάδων. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα στους τομείς της θετικής ψυχολογίας και της ηγεσίας βασισμένης στα δυνατά σημεία, όταν τα άτομα και οι ομάδες δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα θετικά, αντί να εστιάζουν σε προβλήματα και αντιληπτές αδυναμίες, ευδοκιμούν».

Μην χειραγωγείτε, εμπνεύστε: Οι καλύτερες τεχνικές για υγιείς σχέσεις

Οποιαδήποτε προσπάθεια χειραγώγησης των άλλων είναι, τελικά, καταδικασμένη σε αποτυχία. Η χειραγώγηση λειτουργεί ως καταστροφική δύναμη στις ανθρώπινες σχέσεις. Οι πιο αποτελεσματικές “τεχνικές” για να κάνετε τους ανθρώπους να πράξουν ό,τι επιθυμείτε, βασίζονται στον σεβασμό, την ευγένεια και την ενθάρρυνση.

two people wearing black jackets sitting on floor
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις