Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς διατηρείται το αβοκάντο στο ψυγείο: Τι ισχύει για το νερό, τι να κάνεις
PLUS

Πώς διατηρείται το αβοκάντο στο ψυγείο: Τι ισχύει για το νερό, τι να κάνεις

Πώς διατηρείται το αβοκάντο στο ψυγείο: Πώς να κρατήσετε τα αβοκάντο σας φρέσκα στην κατάψυξη και έτοιμα για κατανάλωση όποτε τα χρειαστείτε!

Πράγματι, μπορείτε να διατηρήσετε για πολύ καιρό το αβοκάντο. Υπάρχουν 2 τρόποι για να το κάνετε αυτό: είτε κόβοντάς τα στη μέση είτε πολτοποιημένα.

1. Πλύνετε τα αβοκάντο μαζί με τη φλούδα τους

2. Κόψτε τα στα 2 και ξεφλουδίστε τα

3. Αν αποφασίσετε να τα διατηρήσετε μισά, τυλίξτε τα 2 μισά ξεχωριστά σε μια πλαστική μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο. Στη συνέχεια, βάλτε τα σε μια αεροστεγή σακούλα και ύστερα στην κατάψυξη για να παγώσουν. (Μην ξεχάσετε να κολλήσετε μια ετικέτα με το όνομα και την ημερομηνία πάνω στη σακούλα!)

4. Αν αποφασίσετε να τα κάνετε πουρέ, μπορείτε είτε να λιώσετε τα αβοκάντο με ένα πιρούνι είτε σε ένα μίξερ με λίγο lime, χυμό λεμονιού ή λευκό ξύδι. Στη συνέχεια αποθηκεύστε σε μια επανασφραγιζόμενη σακούλα ή ένα αεροστεγές δοχείο και βάλτε τα στην κατάψυξη.

5. Τα αβοκάντο μπορούν να διατηρηθούν κατεψυγμένα μέχρι και 5 ή 6 μήνες. Για να τα αποψύξετε, αφήστε τα στο ψυγείο 12 ως 24 ώρες πριν τα χρησιμοποιήσετε ή σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα ή βάλτε τα σε ένα μπολ και αφήστε να τρέξει κρύο νερό πάνω στο δοχείο.

Όπως όμως συμβαίνει πάντα, υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Μετά την απόψυξη, το αβοκάντο δεν είναι τόσο σφιχτό όσο το φρέσκο. Μην ξεχνάτε ότι ήταν τόσο καιρό μέσα στην κατάψυξη κι έτσι είναι λογικό να μην είναι πλέον ακριβώς το ίδιο. Έτσι, ενώ δεν θα ήταν ωραίο να το καταναλώσετε ως σνακ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξετε γουακαμόλε, σάλτσες, γαρνιτούρες και γρανίτες (προσθέτοντας ίσως λίγο λάιμ και τεκίλα).

three pieces of avocado sitting on top of a table

Μπορεί ένα κομμένο αβοκάντο να διατηρηθεί στο νερό;

Πολλοί πιστεύουν ότι τα κομμένα αβοκάντο μπορούν να διατηρηθούν για εβδομάδες στο ψυγείο, αρκεί να είναι βυθισμένα σε νερό μέσα σε ένα σφραγισμένο δοχείο. Να υπενθυμίσουμε ότι τα αβοκάντο έχουν μικρή διάρκεια ζωής, οπότε αυτή η συμβουλή φαίνεται δελεαστική για πολλούς λάτρεις του συγκεκριμένου φρούτου, που το βλέπουν να χαλά σε μικρό χρονικό διάστημα από τη στιγμή που το κόβουν.  Δυστυχώς όμως, αυτή η μέθοδος δημιουργεί μικρόβια που μεταδίδονται μέσω των τροφίμων, όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα, που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες.  Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την FDA το 2018, διαπίστωσε ότι το 17,73% των 1.615 δειγμάτων αβοκάντο που μελετήθηκαν, περιείχαν Listeria monocytogenes στο δέρμα τους. Τα εν λόγω βακτήρια, μάλιστα, μπορούν να διεισδύσουν και στη σάρκα των αβοκάντο, κατά την αποθήκευσή τους στο ψυγείο.

Σύμφωνα με τη Liz Shaw, MS, RDN, CPT, εγγεγραμμένη διαιτολόγο και συγγραφέα της μελέτης, υπάρχουν πιο ασφαλείς τρόποι αποθήκευσης των αβοκάντο όπως:

Χρήση κιτρικού οξέος, όπως ο χυμός λεμονιού, στην κομμένη επιφάνεια του αβοκάντο.

Σφιχτό τύλιγμα του αβοκάντο με κερί μέλισσας, πριν την αποθήκευσή του στο ψυγείο.

green and brown round ornament

🥑🥑🥑

Οταν η σάρκα του αβοκάντο εκτίθεται στον αέρα, οξειδώνεται και οι πιο πάνω μέθοδοι, μειώνουν την έκθεση του αβοκάντο στο οξυγόνο, μειώνοντας έτσι το ενδεχόμενο οξείδωσης. Σημειώνεται ότι με την χρήση κιτρικού οξέος ή κεριού μέλισσας, δημιουργείται ένα λεπτό καφέ στρώμα πάνω από τη σάρκα του αβοκάντο, το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα πριν την κατανάλωση. Επιπρόσθετα, μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς το δέρμα του αβοκάντο και να πασπαλιστεί με χυμό λεμονιού και στη συνέχεια να αποθηκευτεί σε ένα αεροστεγές δοχείο στην κατάψυξη. Λίγο πριν την χρήση αφήστε το να ξεπαγώσει.

Παρόλο που δεν έχουν καταγραφεί τροφιμογενή περιστατικά από την αποθήκευση φρέσκων κομμένων προϊόντων σε νερό, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία, που προκύπτει από παράγοντες, όπως η θερμοκρασία. Για παράδειγμα, αν το νερό με τα κομμένα προϊόντα (φρούτα) μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες, αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Η χρήση πάγου για τη διατήρηση της θερμοκρασίας, είναι πολύ σημαντική όταν το νερό με τα φρέσκα προϊόντα είναι εκτός ψυγείου.

sliced avocado on plate
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις