Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αιφνιδιαστικά στην Αίγυπτο ο ηγέτης της Χαμάς
ΚΟΣΜΟΣ

Αιφνιδιαστικά στην Αίγυπτο ο ηγέτης της Χαμάς

Πυρετός παρασκηνιακών διεργασιών - Στο Κάιρο ο κορυφαίος σύμβουλος του Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή - Φήμες ότι δραπέτευσε ο Σινουάρ

Ο αρχηγός του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγε μετέβη αιφνιδιαστικά στο Κάιρο για να συζητήσει σχετικά με μια νέα ανακωχή στη Γάζα, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή οργάνωση, καθώς αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις για την εφαρμογή εκεχειρίας στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, στον απόηχο της προειδοποίησης του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός του οποίου, Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι η Χαμάς έχει διορία μέχρι το Ραμαζάνι. Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο οποίος κατοικοεδρεύει στο Κατάρ, ενώ πριν πηγαινοερχόταν μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ, «θα συζητήσει με τους Αιγύπτιους αξιωματούχους την πολιτική κατάσταση και την κατάσταση στο πεδίο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Χαμάς.

Ο Ισμαΐλ Χανίγε και η αντιπροσωπεία του θα συζητήσουν πρωτοβουλία που παρουσιάσθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στο Παρίσι ανάμεσα στον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και Αιγύπτιους, ισραηλινούς και Kαταριανούς αξιωματούχους. Ο Μπρετ ΜακΓκουρκ, ο κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, βρίσκεται επίσης στην Αίγυπτο για τις συνομιλίες.

Σύμφωνα με πηγή της Χαμάς, η οργάνωση εξετάζει πρόταση τριών φάσεων. Η πρώτη αφορά την εφαρμογή ανακωχής διάρκειας έξι εβδομάδων κατά την διάρκεια της οποίας το Ισραήλ θα απελευθερώσει 200-300 παλαιστίνιους φυλακισμένους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 35-40 ομήρων που κρατούνται στην Γάζα, ενώ 200 έως 300 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορούν να εισέρχονται καθημερινά στον παλαιστινιακό θύλακα, στον  οποίο η ανθρωπιστική κρίση αγγίζει τα όρια καταστροφής.

Δραπέτευσε ο Σινουάρ;

Η ανακοίνωση της επίσκεψης του Χανίγε έρχεται σε μία περίεργη χρονική συγκυρία, καθώς νωρίτερα σήμερα υπήρξαν φήμες, ότι ο έτερος αρχηγός της παλαιστινιακής οργάνωσης, ο στρατιωτικός της ηγέτης, Γιάχια Σινουάρ, δραπέτευσε από τη Λωρίδα της Γάζας και βρίσκεται επίσης στην Αίγυπτο.

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Elaph, της Σαουδικής Αραβίας, μετέδωσε νωρίς το πρωί της Τρίτης, επικαλούμενη μία μη κατονομασθείσα πηγή ασφαλείας ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνούνται μια αναφορά της σαουδαραβικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Elaph ότι η ηγεσία της τρομοκρατικής ομάδας, μεταξύ των οποίων και ο εγκέφαλος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, Γιάχια Σινουάρ, μαζί με τον αδερφό του Μοχάμεντ, έχουν δραπετεύσει έχει διαφύγει προς τη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο μέσω τούνελ από τη Λωρίδα της Γάζας και συγκεκριμένα από τη Ράφα.

Η πηγή πρόσθεσε ότι υπάρχει ανησυχία ότι οι τρομοκράτες μπορεί να είχαν πάρει ομήρους μαζί τους για να τους χρησιμοποιήσουν ως ασπίδα.

Ισραηλινοί αρνήθηκαν το ότι μπορεί να ισχύουν οι πληροφορίες. Πέραν αυτών, πληροφορίες αναφέρουν ότι η καθυστέρηση στην επίτευξη λύσης για μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ίσως να ευθύνεται σε μία ρήξη μεταξύ του Ισμαΐλ Χανίγε και του Γιάχια Σινουάρ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι βέβαιο.

Με πληροφορίες AFP, Reuters, Elaph, Times of Israel

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις