Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Και στη Γλυφάδα είχε “χτυπήσει” η συμμορία των ληστών χρηματαποστολών
ΕΛΛΑΔΑ

Και στη Γλυφάδα είχε “χτυπήσει” η συμμορία των ληστών χρηματαποστολών

Τα καλάσνικοφ, η σιλικόνη, το χρονόμετρο

Πίσω από μία ακόμη σκληρή κινηματογραφική ληστεία χρηματαποστολής, κρύβονταν τα μέλη της πενταμελούς συμμορίας με τον βαρύ οπλισμό, τις μάσκες σιλικόνης και το χρονόμετρο» που έδρασαν έως την άνοιξη του 2022.

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Οι κακοποιοί, που συνελήφθησαν από την Αστυνομία, σχεδόν αμέσως μετά από ληστεία χρηματαποστολής, κατά τον ανεφοδιασμό τράπεζας,  στην Πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, στις αρχές Μαρτίου του 2022, αποδεικνύεται ότι «έκρυβαν», για χρόνια,  την εμπλοκή τους, στην, επίσης κινηματογραφική και τρομακτική ληστεία με απειλή καλάσνικοφ, που είχε λάβει χώρα τον Δεκέμβριο του 2020, στο κέντρο της Γλυφάδας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, «σχετικά με εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε ένοπλες ληστείες σε χρηματαποστολές στην Αττική κατά το χρόνο που πραγματοποιούνταν ανεφοδιασμοί σε Α.Τ.Μ., εξιχνιάστηκε από το  Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, επιπλέον μία ένοπλη ληστεία σε βάρος υπαλλήλου χρηματαποστολής, που έλαβε χώρα πρωινές ώρες της 10-12-2020 στην περιοχή της Γλυφάδας». Η τέταρτη ληστεία της πενταμελούς συμμορίας, που εξιχνιάζεται, έγινε στην οδό Γούναρη, την ώρα που στην τράπεζα είχαν φθάσει υπάλληλοι χρηματαποστολής για τον εφοδιασμό με μετρητά. Δύο από τους κακοποιούς, φορώντας κράνη και κρατώντας ο ένας καλάσνικοφ, έφθασαν έξω από την τράπεζα με μοτοσικλέτα.

Διέφυγαν με 4 κασετίνες

Κατέβηκαν, ακολούθησαν τον σεκιούριτι κι όταν τον ακινητοποίησαν στον προθάλαμο, άρπαξαν τις κασετίνες και διέφυγαν με κλεμμένη μοτοσικλέτα, που  βρέθηκε λίγο μετά. Η συμμορία είχε σκορπίσει τον τρόμο την εποχή που δρούσε, σε τράπεζες και χρηματαποστολές. Τα μέλη της, διέθεταν καλάσνικοφ, πιστόλια, περίστροφα, αλεξίσφαιρα, μάσκες σιλικόνης και ένα… χρονόμετρο. Αυτά ήταν κάποια  μόνο από τα ευρήματα στην κατοχή των κακοποιών.

Οι πέντε κακοποιοί, «γνώριμοι» της Αστυνομίας, καθώς στο παρελθόν είχαν συλληφθεί και εκτίσει ποινές για ληστείες, αλλά και για πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών, ήταν αυτοί, που λήστεψαν με κινηματογραφικό τρόπο τη χρηματαποστολή στο Παγκράτι (λίγο πριν τη σύλληψή τους), την ώρα που οι υπάλληλοί της, εφοδίαζαν ΑΤΜ σε τράπεζα.

Μάσκα σιλικόνης

Στην Πλατεία Βαρνάβα οι δράστες, ένας εκ των οποίων φορούσε μάσκα σιλικόνης για πλήρη αλλοίωση των χαρακτηριστικών του και οι άλλοι ήταν οπλισμένοι με βαρύ οπλισμό,  διέφυγαν τότε με αυτοκίνητο ανύποπτης διερχόμενης γυναίκας, όταν δεν έπαιρνε μπρος το δίκυκλό τους με περισσότερα από 200.000 ευρώ. Στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες χρησιμοποιούσαν ειδική κωδική ορολογία. Τη σχεδιαζόμενη ληστεία αποκαλούσαν «έργο», το Α.Τ.Μ, που ήταν στόχος «ο φίλος», το όχημα της χρηματαποστολής «η φίλη», τους αστυνομικούς «τα βλαμμένα», τις μοτοσικλέτες «κατσίκια». Συνελήφθησαν, τότε, στις περιοχές της Ηλιούπολης, του Κορυδαλλού, του Αγίου Δημητρίου και της Παιανίας, οι πέντε δράστες, ηλικίας 46, 48, 49, 51 και 53 ετών, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Πώς δρούσαν σύμφωνα με την ΕΛΑΣ

«Είχαν πάντοτε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, φορώντας κράνη μοτοσικλέτας, ενώ σε κάποιες από τις περιπτώσεις, μάσκα σιλικόνης. Έφεραν βαρύ οπλισμό (πολεμικό τυφέκιο τύπου KALASHNIKOV AK -47), καθώς και πιστόλια, με τα οποία απειλούσαν τους υπαλλήλους των χρηματαποστολών, ενώ είχαν προμηθευτεί και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

· Για τη μετάβαση και τη διαφυγή τους χρησιμοποιούσαν κλεμμένες μοτοσυκλέτες, ενώ μετά τη διάπραξη των ληστειών, τις εγκατέλειπαν σε κοντινά σημεία και διέφευγαν με κλεμμένο αυτοκίνητο, στο οποίο είχαν τοποθετήσει πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

· Κατά την διάπραξη των ληστειών είχαν τη συνδρομή έτερων ατόμων-συνεργών, που ενεργούσαν ως προπομποί και ¨τσιλιαδόροι¨.

· Πριν τη διάπραξη των ληστειών, κατόπτευαν τα συγκεκριμένα Α.Τ.Μ και επιτηρούσαν-χρονομετρούσαν τα δρομολόγια των οχημάτων των χρηματαποστολών.

Σε οκτώ έρευνες, που ακολούθησαν, είχαν  βρεθεί,  το χρηματικό ποσό των 231.400 ευρώ, δύο  πολεμικά τυφέκια τύπου Kalashnikov , έξι  πιστόλια, δύο  περίστροφα, δύο  καραμπίνες και αεροβόλα όπλα, πλήθος φυσιγγίων, πυροκροτητές, εκρηκτικές ύλες και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, κυνηγετικά μαχαίρια, αλεξίσφαιρα, χρονόμετρα, φορητοί ασύρματοι, διαρρηκτικά εργαλεία, πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων, τρία  Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις