Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Καιρίδης: Η τραγωδία της Γιουγκοσλαβίας ήταν σημείο αναφοράς για τη γενιά του 90
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καιρίδης: Η τραγωδία της Γιουγκοσλαβίας ήταν σημείο αναφοράς για τη γενιά του 90

Σημείο αισιοδοξίας για την ένταξη των Δυτ. Βαλκανίων το αναπτυξιακό σχέδιο της ΕΕ.

«Το σημείο αναφοράς για τη γενιά του ‘90 ήταν η τραγωδία της Γιουγκοσλαβίας. Σήμερα, περισσότερα από 20 χρόνια μετά τη Διαδικασία της Θεσσαλονίκης δεν είμαστε κοντά στην ένταξη των Δυτ. Βαλκανίων στην ΕΕ. Έχουμε σημεία αισιοδοξίας, όπως το αναπτυξιακό σχέδιο της ΕΕ για τα Δυτ. Βαλκάνια, όμως έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, στη συζήτηση για την προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων και το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάπτυξή τους, που έλαβε χώρα στο think tank Center for European Policy Analysis, στην Ουάσιγκτον.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 5ου Φόρουμ για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο που συνδιοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC) και την εφημερίδα Καθημερινή. Στο πάνελ συμμετείχαν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Ευάγγελος Καλπαδάκης με συντονιστή τον πρόεδρο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκο. Παρέμβαση πραγματοποίησε και η Υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

 Ο κόσμος αλλάζει

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης σημείωσε πως ο κόσμος αλλάζει. Τόσο για την Αμερική όσο και για τις χώρες της Ευρώπης επισήμανε πως πραγματοποιείται μια μετατόπιση σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και σε εσωτερικό,  υπογραμμίζοντας μάλιστα πως οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης έχουν αποδυναμωθεί. Ανέφερε ακόμα πως οι χώρες των Βαλκανίων αντιμετωπίζουν διάφορα ζητήματα σε ένα ευρύ πλαίσιο – δημογραφικό, κράτος δικαίου, διαφθοράς- αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του. Πρόσθεσε πως η Ελλάδα ανακτά μέρος του ηγετικού της ρόλου στα Βαλκάνια, υπενθυμίζοντας πώς η χώρα μας πρωτοστατούσε στις προσπάθειες για ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ υποστηρίζοντας πως θέλουμε να συνδεόμαστε με την Ευρώπη με έναν χερσαίο διάδρομο Σένγκεν.

Ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό επισημαίνοντας πως οι ροές των παράνομων μεταναστών που φτάνουν στις ΗΠΑ είναι συνδεδεμένες και με αυτές που φτάνουν στην Ευρώπη και την Ελλάδα, καθώς τα δίκτυα διακίνησης οδηγούν τους μετανάστες σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και ύστερα αυτοί φτάνουν στις ΗΠΑ. “Αν οι ροές σταματούν στα σύνορα με το Μεξικό, θα τις κατευθύνουν στην Ευρώπη. Τα δίκτυα των διακινητών είναι διασυνδεδεμένα”, ανέφερε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις