Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Στρεπτόκοκκος συμπτώματα – μετάδοση: Ανησυχία για έξαρση μετά τους δύο θανάτους, τι λένε οι ειδικοί
ΕΛΛΑΔΑ

Στρεπτόκοκκος συμπτώματα – μετάδοση: Ανησυχία για έξαρση μετά τους δύο θανάτους, τι λένε οι ειδικοί

Στρεπτόκοκκος συμπτώματα - μετάδοση: Ποια είναι τα συμπτώματα που οδηγούν στο γιατρό - Οι ειδικοί εξηγούν

Ανησυχία προκαλούν τα δύο τελευταία περιστατικά στρεπτόκοκκου που οδήγησαν σε θάνατο ένα παιδί και έναν νεαρό άνδρα. Χθες, μια 9χρονη άφησε την τελευταία της πνοή στο Νοσοκομείο Διδυμότειχου, όπου είχε μεταφερθεί το μεσημέρι από τους γονείς της με συμπτώματα βαριάς αναπνευστικής ανεπάρκειας και το τεστ που της είχε γίνει βγήκε θετικό στο βακτήριο του στρεπτόκοκκου. Η κατάστασή της παρουσίασε επιδείνωση μέσα στο νοσοκομείο και παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το πόρισμα του ιατροδικαστή μετά τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής στην 9χρονη από την Ορεστιάδα κάνει λόγο για λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια συνεπεία λοίμωξης από στρεπτόκοκκο.

Σε μόλυνση από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο αποδίδεται και ο θάνατος του 28χρονου Δημήτρη Κομίνη, από τον Τύρναβο Λάρισας. Σύμφωνα με πληροφορίες του tirnavospress, ο 28χρονος Δημήτρης Κομίνης ήταν εδώ και δύο μήνες άρρωστος, χωρίς οι γιατροί να μπορέσουν να βρουν από τι έπασχε. Τελικά, όταν εισήχθη στο νοσοκομείο ήταν ήδη πολύ αργά, γιατί είχε πάθει σηψαιμία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε η ΕΡΤ, μέσα σε έναν χρόνο, δώδεκα παιδιά έχασαν τη ζωή τους από την ίδια αιτία στη χώρα μας, ενώ ο ΕΟΔΥ επισημαίνει πως το διαγνωστικό τεστ για τον στρεπτόκοκκο πρέπει να διενεργείται από γιατρούς.

Ποια είναι τα συμπτώματα – Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου εξηγεί

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου είναι: πυρετός, αμυγδαλίτιδα, κακουχία, ανορεξία, κάποιο εξάνθημα. Ενδέχεται να υπάρχουν συμπτώματα τα οποία να μην κρίνονται σημαντικά. «Έχουμε στη φαρέτρα μας αντιβίωση, η οποία μπορεί να μας καλύψει και να μη φτάσουμε σε κάποιο θανατηφόρο συμβάν. Αρκεί το άτομο το οποίο πάσχει, όπως και το παιδί, να το φέρουμε άμεσα σε επαφή με τον παθολόγο και με τον παιδίατρο έτσι ώστε να διαγνωστεί άμεσα», είπε η κυρία Ψαλτοπούλου μιλώντας στην ΕΡΤ. Επανέλαβε ότι ο στρεπτόκοκκος είναι ένα κοινό μικρόβιο το οποίο κολλάμε από μολυσμένη επιφάνεια, από δερματικό εξάνθημα, αλλά και από φορείς. Σπανίως υπάρχει μια πολύ σοβαρή εξέλιξη και πολύ γρήγορη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σηψαιμία και σε θάνατο.

Παγώνη για θάνατο 9χρονης από στρεπτόκοκκο: Πότε έχουμε επιπλοκές, το πρώτο σύμπτωμα που οδηγεί στον γιατρό

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μίλησε σήμερα το πρωί για το παιδί στο Διδυμότειχο που πέθανε από στρεπτόκοκκο και περιέγραψε το πρώτο σύμπτωμα ως πονόλαιμο. «Αν το παιδί πει “δεν μπορώ να καταπιώ”, πρέπει να πάει κατευθείαν στον γιατρό για τεστ και να ξεκινήσει αμέσως η αντιβίωση» και συμπλήρωσε πως «οι επιπλοκές του στρεπτόκοκκου γίνονται όταν δεν ξεκινήσει άμεσα η αγωγή». Το συγκεκριμένο παιδί, του οποίου το ιστορικό δεν είναι γνωστό, «φαίνεται πως ήταν κάποιες μέρες αδιάθετο», είπε.

Λουρίδα (λοιμωξιολόγος): Αυτά είναι τα σοβαρά συμπτώματα που οδηγούν στο νοσοκομείο ένα παιδί με στρεπτόκοκκο

Η παιδίατρος, λοιμωξιολόγος, Αθανασία Λουρίδα μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, τονίζοντας: «Είχαμε ένα ακόμα περιστατικό παιδιού που κατέληξε από διεισδυτική νόσο, από στρεπτόκοκκο πυογόνο. Είναι περιστατικά τα οποία είναι αυξημένα τον τελευταίο χρόνο, μετά τον Σεπτέμβριο του 2022 και σε αριθμό μη αναμενόμενο. Βεβαίως είναι ένα πολύ δυσάρεστο περιστατικό και είναι αυξημένα τα περιστατικά σε σχέση με αυτά που είχαμε στα παρελθόντα χρόνια, ωστόσο είναι λίγα σε σχέση με τις στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις στα παιδιά, οι οποίες είναι πολύ συχνές, καθημερινές και χιλιάδες».

Συνήθως ο στρεπτόκοκκος κάνει ήπιες επιφανειακές λοιμώξεις είτε του φάρυγγα είτε του δέρματος, δηλαδή το πιο συχνό αίτιο είναι αμυγδαλίτιδα στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Και πώς εκδηλώνεται αυτό; Με πόνο στον λαιμό, δυσκαταποσία, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις εξάνθημα οστρακιά που προκαλείται από ορισμένα στελέχη στρεπτόκοκκο. Όταν οι γονείς λοιπόν δουν αυτή τη συμπτωματολογία, πρέπει να ζητήσουν άμεσα τη βοήθεια του παιδιάτρου τους, υπογράμμισε η κ. Λουρίδα. Τώρα, τα σημεία κινδύνου για τη διεισδυτική νόσο, η οποία είναι πολύ σπάνια σε σχέση με τις χιλιάδες των περιστατικών ήπιας νόσου, έχει χαρακτηριστικά τα οποία θορυβούν τους γονείς και χρειάζονται άμεση βοήθεια. Κανονικά πρέπει να πάνε σε κάποιο νοσοκομείο, επισήμανε η λοιμωξιολόγος.

Τα σοβαρά συμπτώματα:

  • Το παιδί έχει υψηλό πυρετό, είναι πολύ κουρασμένο, έχει πόνους στους μυς σε όλο το σώμα.
  • Έχει δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, ταχύπνοια, έχει κακό χρώμα το δέρμα του, κυάνωση και έχει διανοητική σύγχυση, υπνηλία ή, αντίθετα, διέγερση και δυσκολία στην αφύπνιση.
  • Είναι σημεία – καμπανάκια κινδύνου τα οποία πρέπει να οδηγούν τους γονείς να ζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις