Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αγρότες, πανεπιστήμια και ευρωεκλογές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγρότες, πανεπιστήμια και ευρωεκλογές

Οι κινήσεις Μητσοτάκη στον χώρο του κέντρου προκαλούν ανησυχία τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ, με το τελευταίο να βλέπει να συνεχίζεται η διαρροή στελεχών από τις τάξεις του στη ΝΔ, και τον ΣΥΡΙΖΑ να βλέπει διαρροή ψηφοφόρων του πάλι προς το κυβερνών κόμμα

Δύο προβλήματα που επηρεάζουν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, αλλά και ένα κομματικό παζλ για γερούς λύτες συνθέτουν ένα δύσκολο τρίπτυχο σταυρόλεξο, που αναζητεί άμεση λύση από την κυβέρνηση, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το πρώτο θέμα που έχει ανακύψει είναι αυτό των αγροτών, που δείχνουν αποφασιμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν ακόμη και την εθνική οδό ή κόμβους και διασταυρώσεις πάνω στο εθνικό οδικό δίκτυο. Οι αγρότες ζητούν άμεση αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν από την κακοκαιρία Ντάνιελ και οικονομικές ελαφρύνσεις για το πετρέλαιο και το ρεύμα.

Του Γιάννη Ντσούνου

Και μπορεί από την κυβέρνηση να αναλήφθησαν δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες, δηλαδή η αναστολή πληρωμής του ρεύματος για δύο ακόμη χρόνια, αλλά και η αύξηση έως 10.000 ευρώ των αποζημιώσεων που ήδη «τρέχουν», αλλά αυτό δεν φαίνεται να κάμπτει την αντίσταση των αγροτών, που θεωρούν αυτές τις εξαγγελίες ισχνές μπροστά στα λειτουργικά τους έξοδα που συνεχώς αυξάνονται. Η κυβέρνηση προς το παρόν δεν επιλέγει τον δρόμο της αντιπαράθεσης, αλλά του διαλόγου, γι’ αυτόν τον λόγο εκτός από τις συναντήσεις που έχει με τους αγρότες ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αντιπροσωπεία των αγροτών θα συναντήσει και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να αποχωρήσουν τα τρακτέρ από τους δρόμους.

Οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια

Την ίδια ώρα σε μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση εξελίσσεται και το ενδεχόμενο απώλειας της τρέχουσας εξεταστικές περιόδου σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας λόγω των καταλήψεων σε αρκετές σχολές. Γονείς, μαθητές, αλλά και η εκπαιδευτική κοινότητα το βιώνουν με ιδιαίτερη αγωνία. Μπροστά στον κίνδυνο απώλειας μιας εξεταστικής περιόδου, που βάζει φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των φοιτητών, το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν διαδικτυακά. Ωστόσο και αυτή η απόφαση έχει αρκετά εμπόδια στην εφαρμογή της, αφού θα προηγηθούν οι συσκέψεις των πρυτάνεων για να λάβουν την τελική απόφαση ανά πανεπιστημιακή μονάδα, ενώ δεν είναι απολύτως βέβαιον ότι όλες οι σχολές μπορούν να διεξάγουν εξετάσεις με ηλεκτρονικό τρόπο.

Επιπλέον, ακόμη και αν εφαρμοστεί αυτός ο τρόπος (που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη κίνηση όταν μια σχολή τελεί υπό κατάληψη, ώστε να εξεταστούν όσοι φοιτητές το επιθυμούν), ουδείς γνωρίζει πότε θα λήξουν οι καταλήψεις των σχολών.

Σε ρυθμούς ευρωεκλογών

Με τα δύο αυτά μέτωπα να παραμένουν ανοικτά, ΝΔ και Κυριάκος Μητσοτάκης κινούνται ήδη σε ρυθμούς ευρωεκλογών, με βασικούς στόχους την «επικοινωνία» του διακυβεύματος των εκλογών, αλλά και του πολιτικού μηνύματος της ΝΔ, την οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας και την στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος. Η ολοκλήρωση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου δεν έχει γίνει ακόμη, παρά το γεγονός ότι τα ονόματα «δίνουν και παίρνουν».

Η πρόσφατη προσχώρηση της κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου στην ΝΔ συνδέθηκε άμεσα με την κάθοδό της στις ευρωεκλογές με τη ΝΔ. Η πρσχώρηση αυτή καταδεικνύει για μια ακόμη φορά τη διείσδυση που έχει προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον χώρο του κέντρου, αφού ήδη ακούγονται και άλλα ονόματα από τον χώρο του κέντρου που είναι έτοιμα να πλαισιώσουν τις τάξεις της ΝΔ. Οι κινήσεις Μητσοτάκη στον χώρο του κέντρου προκαλούν ανησυχία τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ, με το τελευταίο να βλέπει να συνεχίζεται η διαρροή στελεχών από τις τάξεις του στη ΝΔ, και τον ΣΥΡΙΖΑ να βλέπει διαρροή ψηφοφόρων του πάλι προς το κυβερνών κόμμα. Και όσο αυτές οι διαρροές στελεχών και ψηφοφόρων συνεχίζονται χωρίς να γίνονται κινήσεις ανάσχεσης από τις ηγεσίες των δύο κομμάτων, τόσο θα ενισχύεται η κυριαρχία Μητσοτάκη και στον χώρο του κέντρου και στην δεξαμενή των κεντρώων ψηφοφόρων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις