Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Βόμβα Αθήνα – υπουργείο Εργασίας: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης
ΕΛΛΑΔΑ

Βόμβα Αθήνα – υπουργείο Εργασίας: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης

Βόμβα Αθήνα - υπουργείο Εργασίας: Στο οπτικό υλικό διακρίνεται η ένταση του ωστικού κύματος που ταρακουνάει ένα περίπτερο την ώρα που ακούγεται ο εκκωφαντικός ήχος από την έκρηξη

Είναι τα δευτερόλεπτα που ακολουθούν αμέσως μετά την ισχυρή έκρηξη έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας επί της οδού Σταδίου και απέναντι από το υπουργείο Εργασίας. Ελάχιστα λεπτά πριν από τη 1.30, ο μηχανισμός εκρήγνυται σχηματίζοντας τρύπα στην είσοδο της τράπεζας ενώ από το ωστικό κύμα σπάνε τζάμια από το κτίριο του υπουργείου Εργασίας που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Στο βίντεο-ντοκουμέντο από την πλατεία Κλαυθμώνος διακρίνεται η ένταση του ωστικού κύματος που ταρακουνάει ένα περίπτερο την ώρα που ακούγεται ο εκκωφαντικός ήχος από την έκρηξη. Αμέσως μετά φαίνονται οι δύο υπάλληλοι να δείχνουν το σημείο της έκρηξης προτού η περιοχή αποκλειστεί από τους Αστυνομικούς.

Οι κάμερες έχουν καταγράψει τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης στη Σταδίου

Από το ωστικό κύμα έσπασαν τζάμια τόσο στο υπουργείο Εργασίας (έως και τον πέμπτο όροφο) που βρίσκεται απέναντι από το σημείο της έκρηξης, όσο και σε άλλα γειτονικά κτίρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ακριβώς ήθελαν να επιτύχουν εκείνοι που έβαλαν τον μηχανισμό ακριβώς απέναντι από το κτίριο του υπουργείου. Αυτό που ήθελαν ήταν να «κατευθύνουν» το ωστικό κύμα και η έκρηξη να κάνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά στο υπουργείο Εργασίας.

Της έκρηξης προηγήθηκαν δύο τηλεφωνήματα αγνώστων οι οποίοι προειδοποίησαν για την τοποθέτηση του μηχανισμού. Αρχικά είπαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο υπουργείο Εργασίας και αργότερα στο επόμενο τηλεφώνημα είπαν πως η βόμβα βρίσκεται σε υποκατάστημα  τράπεζας που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το υπουργείο και το οποίο είναι κλειστό αυτήν την εποχή καθώς γίνεται ανακαίνιση. Σύμφωνα με την αστυνομία ο μηχανισμός εξερράγη στη 01:29 σε αυτό το σημείο. Το υπουργείο δεν είχε αστυνομικό για φύλαξη, παρά μόνο σεκιούριτι ιδιωτικής εταιρείας.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή, οι Αρχές δεν έχουν καταφέρει να «αποκρυπτογραφήσουν» τη συνδεσμολογια του εκρηκτικού μηχανισμού, ωστόσο θα προσπαθήσουν να το κάνουν από τα υπολείμματα που άφησε η έκρηξη. Το δεδομένο είναι πως κάμερες ασφαλείας έχουν καταγράψει τους δράστες. Ένα στοιχείο που δείχνει πως ήταν αποφασισμένοι για την πράξη τους καθώς γνώριζαν πως καταγράφονται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Αθήνας. Οι Αρχές θα πάρουν το υλικό από τις κάμερες ώστε να δουν πως έφτασαν εκεί οι δράστες, προς τα που διέφυγαν και κυρίως αν θα καταφέρουν να τους ταυτοποιήσουν. Την ευθύνη για την τοποθέτηση της βόμβας αναλαμβάνει η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα».

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

«Σήμερα (03-02-2024) και ώρα 00:48 το Κέντρο της Άμεσης Δράσης ενημερώθηκε τηλεφωνικά από την Εφημερίδα των Συντακτών ότι είχαν δεχθεί τηλεφώνημα σχετικά με τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο Υπουργείο Εργασίας, ο οποίος επρόκειτο να εκραγεί σε 40 λεπτά. Ο χώρος αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν άμεσα στο σημείο, πραγματοποιώντας εκτροπή της κυκλοφορίας. Ο μηχανισμός εξερράγη την 01.29 ώρα προκαλώντας υλικές ζημιές. Προανάκριση διενεργείται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β)».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις