Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αλκυονίδες μέρες 2024 πότε είναι: Ο «Ωμέγα Εμποδιστής» φέρνει συνθήκες Άνοιξης
ΕΛΛΑΔΑ

Αλκυονίδες μέρες 2024 πότε είναι: Ο «Ωμέγα Εμποδιστής» φέρνει συνθήκες Άνοιξης

Ανεβαίνει το θερμόμετρο τις ερχόμενες ημέρες, 17άρια στα βόρεια της χώρας - Έως τουλάχιστον και την ερχόμενη Τετάρτη η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε επίπεδα αρκετά πάνω από τα κανονικά

Έπειτα από το σύντομο πέρασμα της κακοκαιρίας «Avgi» ο καιρός αποκτά ανοιξιάτικα χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει σε πρόγνωσή του ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει σε υψηλότερες για την εποχή τιμές, λόγω του «Ωμέγα Εμποδιστή». Η θερμοκρασία σήμερα Πέμπτη (1/2) και αύριο Παρασκευή θα σημειώσει μικρή άνοδο, αν και το πρωί οι ελάχιστες θερμοκρασίες κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι κάτω από το μηδέν σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Το Σάββατο λίγο θα πέσει η θερμοκρασία στα ανατολικά, ενώ τοπικές βροχές προβλέπονται σε Χαλκιδική, Σποράδες και Εύβοια. Από την Κυριακή η θερμοκρασία θα είναι σε τροχιά ανόδου και πάλι. Έως τουλάχιστον την Τετάρτη θα κυμαίνεται σε επίπεδα αρκετά πάνω από τα κανονικά. Την ερχόμενη Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό χάρτη κατανομής θερμοκρασιών, η θερμοκρασία, ακόμη και στα βόρεια τμήματα της χώρας, θα αγγίξουν έως και τους 17 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα στα νότια ο υδράργυρος θα δείχνει 17 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και Αλκυονίδες όμως φέτος ο χειμώνας είναι πολύ περιορισμένος…. Πιο αναλυτικά σήμερα Πέμπτη, σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου Παναγιώτης Γιαννόπουλου, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο στις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης ασθενείς χιονοπτώσεις μέχρι το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο το πρωί τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα φτάσει στα δυτικά και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 14 με 15 βαθμούς Κεσίου και στις υπόλοιπες περιοχές τους 12 με 13 βαθμούς Κελσίου.

Η εξέλιξη του καιρού από σήμερα

Σήμερα στην Κρήτη αναμένονται τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις, σταδιακά όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στο Αιγαίο, στην Ανατολική Στερεά και στην Ανατολική Πελοπόννησο θα υπάρχουν νεφώσεις με μικρή πιθανότητα για πρόσκαιρες, τοπικές βροχές, όμως από το μεσημέρι οι νεφώσεις θα περιοριστούν στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια όμως από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και βορειοδυτικά ηπειρωτικά και στο Ιόνιο. Η ορατότητα στα βόρεια και δυτικά ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη έως το πρωί αλλά και προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -8 έως 7 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία από -5 έως 9, στη Θράκη -3 έως 9, στη Θεσσαλία από -4 έως 10, στην Ήπειρο από -3 έως 11, στη Δυτική Στερεά από -2 έως 11, στην υπόλοιπη Στερεά από -2 έως 11, στην Πελοπόννησο από -3 έως 12 στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 11, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 4 έως 11, στις Κυκλάδες από 7 έως 11, στα Δωδεκάνησα από 4 έως 14 και στην Κρήτη από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και από το μεσημέρι 2 έως 4 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ και από το μεσημέρι 4 έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 3 μποφόρ ενώ στη συνέχεια θα γίνουν βορειοδυτικοί 2 έως 4 μποφόρ.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠAΡΑΣΚΕΥΗ 02-02-2024

Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στην υπόλοιπη χώρα. Τις απογευματινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη είναι πιθανό να σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Από το βράδυ τοπικές βροχές θα σημειωθούν στη Χαλκιδική, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα βόρειοι βορειοανατολικοί στα κεντρικά και τα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 11 με 13 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 03-02-2024

Γενικά αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο και την Κρήτη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι τις μεσημεριανές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά από βόρειες 4 με 6 και πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι στα νότια έως 7 μποφόρ. Από το απόγευμα στα βόρεια βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια, όπου τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 04-02-2024

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, ωστόσο τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις