Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αγρότες Γαλλία διαδηλώσεις: Σε κατάσταση πολιορκίας το Παρίσι
ΚΟΣΜΟΣ

Αγρότες Γαλλία διαδηλώσεις: Σε κατάσταση πολιορκίας το Παρίσι

Αγρότες Γαλλία διαδηλώσεις: 15.000 αστυνομικοί στους δρόμους του Παρισιού

Αποφασισμένη να εμποδίσει πάση θυσία τον αποκλεισμό του Παρισιού από τους αγρότες είναι η κυβέρνηση στη Γαλλία. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας και πολλών άλλων γαλλικών πόλεων ξύπνησαν σήμερα σε κατάσταση πολιορκίας με συνδικάτα αγροτών να προγραμματίζουν από τις 14.00 (ώρα Γαλλίας) και μετά να μπλοκάρουν με τρακτέρ οκτώ σημεία εισόδου και εξόδου από την γαλλική πρωτεύουσα, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των αγροτών έχουν ανακοινωθεί και σε άλλες μεγάλες γαλλικές πόλεις. Στο μεταξύ σε κινητοποιήσεις προχωρούν σε κάποιες γαλλικές πόλεις – όπως η Μασσαλία και το Μπορντό -και οι οδηγοί των ταξί, διαμαρτυρόμενοι για τις τιμές των καυσίμων.

15.000 αστυνομικοί στο Παρίσι

Η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε πως πέριξ του Παρισιού θα αναπτυχθούν σήμερα Δευτέρα σχεδόν 15.000 αστυνομικοί με στόχο την «τήρηση της τάξης και της ασφαλείας» και ειδικότερα την εξασφάλιση ότι τα τρακτέρ δεν θα εισέλθουν στο Παρίσι και δεν θα εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς τροφίμων του Ρανζίς, η οποία είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε χθες ότι σχεδιάζονται επιπλέον μέτρα για την προστασία του αγροτικού τομέα της χώρας.

«Θέλω να αποσαφηνισθούν τα πράγματα και να δούμε τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε, επιπλέον μέτρα, γι’ αυτές τις ιστορίες περί αθέμιτου ανταγωνισμού…δεν είναι φυσιολογικό να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένα προϊόντα, ενώ γειτονικές χώρες, η Ιταλία και άλλες, μπορούν», είπε ο Γκαμπριέλ Ατάλ κατά την διάρκεια επίσκεψής του σε αγροτική εκμετάλλευση νότια του Παρισιού, όπου άκουσε τις διαμαρτυρίες για σειρά θεμάτων που προκαλούν την κρίση του αγροτικού τομέα: πτώση εισοδημάτων, χαμηλές συντάξεις, γραφειοκρατία, υπερπληθώρα νόμων και ρυθμίσεων, ανταγωνισμός από το εξωτερικό κ.α.

Συγκέντρωση αγροτών με τρακτέρ στο Αμβούργο

Στο Αμβούργο συνεχίζονται σήμερα οι αγροτικές κινητοποιήσεις, με συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης και αποκλεισμό σημείων πρόσβασης στο λιμάνι. Κεντρικό αίτημα παραμένει η απόσυρση της απόφασης για κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου. Σύμφωνα με την αστυνομία, στο κέντρο της πόλης αναμένεται να φθάσουν περί τα 1.500 τρακτέρ, τα οποία χρησιμοποιούν από το πρωί πέντε διαφορετικά σημεία εισόδου, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία. Αιφνιδιαστικά οι αγρότες κατευθύνθηκαν με τα οχήματά τους προς το λιμάνι, αποκλείοντας πολλά σημεία που οδηγούν στους τερματικούς σταθμούς των κοντέινερ.

«Αποφασίσαμε αυθόρμητα να αποκλείσουμε το λιμάνι. Εδώ είναι ο κόμβος για την μεταφορά τροφίμων σε όλον τον κόσμο. Εάν δεν λειτουργεί τίποτα εδώ, οι πολιτικοί θα λάβουν σαφές μήνυμα», δήλωσε εκπρόσωπος των αγροτών στην BILD. Η αστυνομία πάντως καλεί τους αγρότες να μετακινήσουν τα οχήματα αίροντας τον αποκλεισμό του λιμανιού και καταγράφουν τα στοιχεία όσων αρνούνται να το κάνουν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις