Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αντιδράσεων συνέχεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεων συνέχεια

Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει εκτός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους βουλευτές της ΝΔ, που δεν υπαναχωρούν από την αρχική τους στάση να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο παρά την διέξοδο που τους έδωσε ο πρωθυπουργός μέσω της αποχής από την ψηφοφορία

Η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις που καταγράφηκαν απέναντι στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών τόσο στο εσωτερικό της ΝΔ, όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προχώρησε σε δύο κινήσεις που σκοπό έχουν να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους ότι συνεχίζει ακάθεκτη το μεταρρυθμιστικό της έργο. Αρχικά υπήρξαν τις προηγούμενες ημέρες οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για τη στήριξη των νέων ζευγαριών που αποκτούν παιδιά. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η αύξηση όλων των επιδομάτων που αφορούν στην γέννηση ενός παιδιού, ξεκινώντας από το επίδομα γέννησης και καταλήγοντας στις αυξήσεις των επιδομάτων που δικαιούνται οι τρίτεκνες οικογένειες.

Του Γιάννη Ντσούνου

Η δεύτερη κυβερνητική πρωτοβουλία αφορά στην επιστολική ψήφο, που έφτασε στη Βουλή με μια «έκπληξη», αφού η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επιστολική ψήφος να ισχύει εκτός από τις ευρωεκλογές και στις εθνικές βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο και οι δύο αυτές κυβερνητικές πρωτοβουλίες έτυχαν πλήθους αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έρχονται να προστεθούν στις αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Μέτρα που ανακοινώθηκαν για την ενίσχυση των ζευγαριών

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την ενίσχυση των ζευγαριών που ετοιμάζονται να αποκτήσουν παιδιά και την αύξηση των επιδομάτων, το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης αντέδρασε, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα είναι απλά ημίμετρα που αφενός δεν καλύπτουν τα έξοδα της γέννησης ενός παιδιού, αφετέρου δεν επιλύουν το πολύ σοβαρό πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην χώρα μας. Η κυβέρνηση αντιτείνει το επιχείρημα ότι η ενίσχυση των νέων που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά όσο και η αύξηση αυτής της ενίσχυσης όπως ανακοινώθηκε είναι ένα πρώτο και σημαντικό βήμα που θα διευκολύνει μια μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας.

Την ίδια ώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα και στις προθέσεις της κυβέρνησης για ισχύ της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές και όχι μόνο στις ευρωεκλογές, όπως είχε εξ αρχής ανακοινωθεί. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι μετά από αυτήν την εξέλιξη η συζήτηση θα πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση και με πλήρη ενημέρωση και με την κυβέρνηση να αντιτείνει ότι η ισχύς της επιστολικής ψήφου και στις βουλευτικές εκλογές είναι μια αυτονόητη επέκταση που μπορεί να εφαρμοστεί και που ικανοποιεί και την απαίτηση επί σειρά ετών των ψηφοφόρων της ομογένειας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα ομόφυλα ζευγάρια

Στην πολιτική αντιπαράθεση που καλείται να αντιμετωπίσει το Μέγαρο Μαξίμου εντός κι εκτός Βουλής διατηρούνται εδώ και εβδομάδες και η κόντρα για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Και σε αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει εκτός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους βουλευτές της ΝΔ, που δεν υπαναχωρούν από την αρχική τους στάση να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο παρά την διέξοδο που τους έδωσε ο πρωθυπουργός μέσω της αποχής από την ψηφοφορία.

Επιπλέον αντιδράσεις έχουν καταγραφεί και στους κόλπους της Εκκλησίας με κηρύγματα από μητροπολίτες κατά του νομοσχεδίου που μπορεί να μη έχουν άμεσο πολιτικό αντίκτυπο (η εκκλησία δεν νομοθετεί), δημιουργούν ωστόσο ένα αρνητικό κλίμα σε μερίδα της κοινωνίας που σίγουρα δεν θα ήθελε να υπάρχει η κυβέρνηση στην παρούσα χρονική συγκυρία. Οι αντιδράσεις πολλές και σε πολλά μέτωπα, τα επιχειρήματα της κυβέρνησης επίσης αρκετά, αλλά η «πολιτική κόντρα» αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες και ίσως αποτελέσει και σημείο αντιπαράθεσης και στην προεκλογική περίοδο ενόψει των ευρωεκλογών που αποτελούν μια κρίσιμη αναμέτρηση για όλα τα κόμματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις