Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων – τεχνητή νοημοσύνη: Πώς λειτουργεί το νέο σύστημα
ΚΟΣΜΟΣ

Πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων – τεχνητή νοημοσύνη: Πώς λειτουργεί το νέο σύστημα

Πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων - τεχνητή νοημοσύνη: Το νέο σύστημα κέρδισε βραβείο 90.000 δολαρίων

Λύση στα τροχαία ατυχήματα στις διασταυρώσεις φαίνεται πως μπορεί να δώσει ένα υπό εξέλιξη σύστημα που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη. Καθοριστική συμβολή στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας μπορεί να έχει ένα καινοτόμο πρότζεκτ εξέλιξης ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης (AI) από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης. Το έργο, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής, Περιβαλλοντικής και Μηχανικής Guohui Zhang, κέρδισε βραβείο 100.000 δολαρίων (92.142 ευρώ) από το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ (DOT), και αφορά σε ένα «έξυπνο» σύστημα πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων σε διασταυρώσεις.

Όπως αναφέρει το πανεπιστήμιο, το σύστημα του καθηγητή Zhang αξιοποιεί εξελιγμένες τεχνολογίες, όπως αισθητήρες, μηχανική μάθηση (machine learning), ασύρματες επικοινωνίες και “edge computing”, μια αρχιτεκτονική που επιτρέπει στα δεδομένα τα οποία παράγονται από συσκευές IoT να υποβάλλονται σε επεξεργασία πιο κοντά εκεί που δημιουργούνται, αντί να αποστέλλονται σε μεγάλες διαδρομές στα κέντρα δεδομένων ή στο cloud.  Αυτό επιτρέπει την ανάλυση των σημαντικών δεδομένων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και στις συσκευές IoT  να αποστέλλουν και να λαμβάνουν δεδομένα πολύ πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Η βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση αντικειμένων, όπως είναι οι πεζοί και τα οχήματα, σε πραγματικό χρόνο. Στη συνέχεια το σύστημα θα είναι σε θέση να «διαβάζει» τις επικείμενες συγκρούσεις και να παράγει προειδοποιήσεις, ώστε να μη χάνονται ζωές στις διασταυρώσεις. Επιπλέον, όπως αναφέρει το πανεπιστήμιο, η τεχνολογία μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στη μείωση τόσο της κυκλοφοριακής συμφόρησης όσο και των εκπομπών ρύπων. Το έργο του Zhang θα προχωρήσει τώρα στο επόμενο στάδιο, κατά το οποίο οι ομάδες αναμένεται να αναπτύξουν, να εκπαιδεύσουν και να βελτιώσουν αλγόριθμους για τον εντοπισμό και την ταξινόμηση ευάλωτων χρηστών του δρόμου και οχημάτων χρησιμοποιώντας δεδομένα αισθητήρων. Τα τελευταία παρέχονται από τις ΗΠΑ, και συλλέγονται από μια ελεγχόμενη διασταύρωση που αποτελεί πεδίο ερευνών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις