Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δημοσκόπηση ομόφυλα ζευγάρια – MRB OPEN: Ξεκάθαρο “όχι” για την τεκνοθεσία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση ομόφυλα ζευγάρια – MRB OPEN: Ξεκάθαρο “όχι” για την τεκνοθεσία

Δημοσκόπηση ομόφυλα ζευγάρια - MRB OPEN: Μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ στις ευρωεκλογές

Στα δύο είναι χωρισμένη η Ελλάδα αναφορικά με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση γύρω από τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς η κοινή γνώμη ήταν διχασμένη στη δημοσκόπηση της MRB που διενεργήθηκε για λογαριασμό του OPEN. Είναι χαρακτηριστικό πως το 48,7% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι συμφωνούν με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ενώ το 48,2% δηλώνει ότι διαφωνεί. Πιο συγκεκριμένα το 27,8% δηλώνει ότι «συμφωνεί σίγουρα» και το 20,9% ότι «μάλλον συμφωνεί», ενώ την ίδια ώρα το 8,7% μάλλον διαφωνεί και το 39,5% «σίγουρα διαφωνεί».

Σε σχέση με τον Δεκέμβριο που πρωτομετρήθηκε από την MRB η αποδοχή για το συγκεκριμένα θέμα, υπάρχει σημαντική αύξηση στην αποδοχή των πολιτών που ξεπερνά το 8%. Σε κάθε περίπτωση η κοινωνία μοιάζει διχασμένη και δεν έχει αποδεχτεί πλήρως τον γάμο. Μάλιστα το 48,9% του πληθυσμού συμφωνεί ότι το δικαίωμα υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια υπονομεύει τον θεσμό της παραδοσιακής οικογένειας.

«Όχι» για την υιοθεσία παιδιών

Την ίδια στιγμή, ξεκάθαρα αρνητική είναι η κοινωνία αναφορικά με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Συγκεκριμένα, το 64,8% (54,6% των πολιτών «σίγουρα διαφωνεί» και το 10,2% «μάλλον διαφωνεί») διαφωνεί με το δικαίωμα τα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά στο πλαίσιο ενός πολιτικού γάμου. Από την άλλη, μόλις το 30,1% των πολιτών δηλώνει ότι είναι υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια. Αναλυτικότερα το 17,1% συμφωνεί σίγουρα και το 13% συμφωνεί. Είναι σαφές ότι η άρνηση αντιστρέφεται και η πτώση 4 μονάδων στην άρνηση από την προηγούμενη μέτρηση περισσότερο έχει να κάνει με την ερώτηση που δεν περιλαμβάνει το ζήτημα της παρένθετης μητέρας.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μαύρο αντιστάσεις τόσο στον γάμο όσο και στην τεκνοθεσία υπάρχουν και εντός των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Το 53% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος δηλώνει ότι διαφωνεί με τον γάμο ενώ αντίθετα το 67% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ ισχυρίζεται ότι «θέλει τον γάμο». Την ίδια στιγμή, το 48,9% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι το δικαίωμα της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια υπονομεύει τον θεσμό της παραδοσιακής οικογένειας, ενώ το 46,4% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί.

Μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ στις ευρωεκλογές

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση σχετικά με την αναγωγή στο σύνολο για τις ευρωεκλογές, η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της Νέας Δημοκρατίας με 36,1% ενώ ακολουθούν με ίδια ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. (12,1%). Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, η δημοσκόπηση δίνει ευρύ προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, ενώ οριακά στη δεύτερη θέση βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ότι στην ερώτηση για την ψήφο στις ευρωεκλογές, στο αναγωγή επί του συνόλου, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό.

Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ: 29,1%
ΠΑΣΟΚ: 10,7%
ΣΥΡΙΖΑ: 10,5%
ΚΚΕ: 7%
Ελληνική Λύση:6,4%
Πλεύση Ελευθερίας:3%
Νίκη: 2,7%
Σπαρτιάτες: 2,5%
Νέα Αριστερά: 2%
ΜέΡΑ25: 1,9%
Σύνολο αδιευκρίνιστης ψήφου: 22%

Αναγωγή στο σύνολο
ΝΔ: 37,3%
ΠΑΣΟΚ: 13,7%
ΣΥΡΙΖΑ: 13,5%
ΚΚΕ: 9%
Ελληνική Λύση: 8,2%
Πλεύση Ελευθερίας: 3,8%
Νίκη: 3,5%
Σπαρτιάτες: 3,2%
Νέα Αριστερά: 2,6%
ΜέΡΑ25: 2,4%

Πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές – Αναγωγή στο σύνολο
ΝΔ: 36,1%
ΠΑΣΟΚ: 12,1%
ΣΥΡΙΖΑ: 12,1%
ΚΚΕ: 9,3%
Ελληνική Λύση: 9,5%
Πλεύση Ελευθερίας: 4%
Νίκη: 3,7%
Σπαρτιάτες: 2,8%
Νέα Αριστερά: 2,7%
ΜέΡΑ25: 2,8%

Ακρίβεια και Υγεία απασχολούν τους πολίτες

Το πιο σημαντικό πρόβλημα αυτή την στιγμή για την κοινή γνώμη σύμφωνα με τη δημοσκόπηση είναι με μεγάλη διαφορά (60,3%) η ακρίβεια και ακολουθεί η Υγεία (24,4%) και το ύψος των εισοδημάτων (22,2%). Ακολουθούν η εγκληματικότητα, η παιδεία και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η κυβέρνηση (41%) έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την ακρίβεια. Σχετικά με την αξιολόγηση των οικονομικών μέτρων στήριξης της κυβέρνησης με βάση τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας η πλειοψηφία πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα από αυτά που της επιτρέπει η κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας (70,9%).

Η αξιολόγηση των μέτρων στήριξης

Σε ερώτηση για την αξιολόγηση των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης με βάση της δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, το 70,9% των πολιτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα από αυτά που της επιτρέπει η κατάσταση της Οικονομίας της χώρας, ενώ 16,5% λένε ότι έχει πάρει όσα μέτρα της επιτρέπει και 7,6% λένε ότι έχει πάρει περισσότερα μέτρα από ότι της επιτρέπει η κρατική οικονομία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις