Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δημοσκόπηση για Ευρωεκλογές 2024 – Marc: Πρωτιά της ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση για Ευρωεκλογές 2024 – Marc: Πρωτιά της ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ

«Ναι» για το 56,1% στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια - «Καμπανάκι» ακρίβειας

Στις 16,3 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου στις επικείμενες ευρωεκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 29,7% και το ΠΑΣΟΚ 13,4%. Ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,1%, το ΚΚΕ με 7,5%, η Ελληνική Λύση με 5,6%, οι «Σπαρτιάτες» και η ΝΙΚΗ με 2,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,4%, το ΜέΡΑ25 με 2,3%, η Νέα Αριστερά με 1,9%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 2,1%, άκυρο/λευκό και αποχή επιλέγει συνολικά το 4,8% των ερωτηθέντων, ενώ αναποφάσιστο είναι το 15,2%.

Μη κρατικά πανεπιστήμια

Σχετικά με τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, το 56,1% των ερωτηθέντων δείχνει να είναι θετικό, ενώ το 40,9% αρνητικό. Αναφορικά με την αξιολόγηση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης από τους πολίτες, οι συμμετέχοντες κατά 42,4% βλέπουν θετικά ή μάλλον θετικά την εικόνα του κυβερνητικού σχήματος, ενώ το 55,9% απάντησε ότι βλέπει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την κυβέρνηση. Για το ποιο κόμμα ασκεί πιο ουσιαστική αντιπολίτευση, το 15,7% απάντησε το ΠΑΣΟΚ και 9,8% το ΚΚΕ, ενώ τρίτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 9%. Την ίδια στιγμή, το 50,5% απάντησε ότι κανένα κόμμα δεν κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Στο ζήτημα της ακρίβειας και σε ερώτηση «πού οφείλεται η ακρίβεια και οι αυξήσεις στην αγορά;», οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι κατά 39% φταίει η κερδοσκοπία επιχειρήσεων και τα καρτέλ, 24,9% φταίει η κυβερνητική πολιτική και 24,5% ευθύνεται η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος, η κλιματική αλλαγή και η αύξηση των πρώτων υλών, ενώ το 10,8% αποδίδει τις ανατιμήσεις σε ελλιπείς ελέγχους στην αγορά. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η συντριπτική πλειοψηφία απάντησε ότι επιλέγει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ, ενώ περίπου 2 στους 3 θεωρούν ότι τα μέτρα που υιοθετεί η κυβέρνηση δεν θα καταφέρουν να ρίξουν τις τιμές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις