Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καταλήψεις στα Πανεπιστήμια 2024: Καταγγελίες για κουκουλοφόρους, κίνδυνος να χαθεί η εξεταστική
ΕΛΛΑΔΑ

Καταλήψεις στα Πανεπιστήμια 2024: Καταγγελίες για κουκουλοφόρους, κίνδυνος να χαθεί η εξεταστική

Καταλήψεις στα Πανεπιστήμια 2024: "Καταλήψεις ΑΕΙ με το ζόρι"

Οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια θέτουν σε κίνδυνο την εξεταστική και το εαρινό εξάμηνο, προειδοποίησαν οι πρυτάνεις, μετά την έκτακτη σύνοδο που πραγματοποίησαν.  Στην ανακοίνωσή τους για τις καταλήψεις επισημαίνουν πως εκτός του ότι επηρεάζουν τη λειτουργία των πανεπιστημίων, βάζουν σε κίνδυνο και την εξεταστική, αλλά και το εαρινό εξάμηνο. «Οι συνεχιζόμενες καταλήψεις πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων και θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αλλά και το εαρινό εξάμηνο», τονίζουν αρχικά. Σχετικά με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, υπογραμμίζουν πως «είμαστε υπέρ ενός ανοιχτού πανεπιστημίου το οποίο είναι το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για τον δημοκρατικό διάλογο και την ελεύθερη έκφραση σχετικά με την σχεδιαζόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση».

”Ο διάλογος για κάθε νέα μεταρρύθμιση προϋποθέτει ανοιχτό και σε πλήρη λειτουργία το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο.”

«Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο έχει ανάγκη της στήριξης της πολιτείας τόσο με σημαντική αύξηση της τακτικής επιχορήγησης όσο και με θέσεις μόνιμου διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. Ο διάλογος για κάθε νέα μεταρρύθμιση προϋποθέτει ανοιχτό και σε πλήρη λειτουργία το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο. Καλούμε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του», τονίζουν εξίσου. Τέλος καταλήγουν αναφέροντας πως μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, θα πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη συνεδρίαση όπου θα εξεταστεί και έπειτα θα διατυπώσει την άποψή της για αυτό.

Επιθέσεις

Την περασμένη Τρίτη το απόγευμα ομάδα κουκουλοφόρων με σιδηρογροθιές, στειλιάρια και μαχαίρια που μπήκαν στα αμφιθέατρα του Ιδρύματος επιτέθηκαν με αγριότητα σε φοιτητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών, προκαλώντας του σοβαρές κακώσεις στο κεφάλι, στο πρόσωπο και στην αυχενική χώρα. Οπως δε αναφέρουν οι πληροφορίες των Νέων, ενώ τον χτυπούσαν τον απειλούσαν ότι θα τον σκοτώσουν. Το περιστατικό έγινε μέσα στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, έξω από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών, μετά την ολοκλήρωση της συνέλευσης των φοιτητών που αποφάσισαν να συνεχιστεί η κατάληψη της Σχολής τους για 3η εβδομάδα.

Ο φοιτητής γλίτωσε τα χειρότερα όταν προσέτρεξαν συμφοιτητές του για να τον αποσπάσουν από τα χέρια των κουκουλοφόρων και τον μετέφεραν άμεσα σε γειτονικό νοσοκομείο. Ο νέος είναι ακόμη και σήμερα σε κατάσταση σοκ, ενώ αυτό είναι το δεύτερο σοβαρό περιστατικό βίας που σημειώνεται από επιθέσεις κουκουλοφόρων στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου μέσα σε έναν χρόνο.

Την προηγούμενη ημέρα, στις 15 του μήνα, ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε στην πρυτανεία του ΕΜΠ για κατάληψη του κτιρίου η οποία έληξε σύντομα μετά από αστυνομική επέμβαση έπειτα από ειδοποίηση των πρυτανικών αρχών του Ιδρύματος. Την επόμενη ημέρα έγινε άλλη καταδρομική επίθεση ομάδας κουκουλοφόρων στο ίδιο κτίριο που προκάλεσε σοβαρές ζημιές, ενώ το απόγευμα έγινε και η επίθεση στον φοιτητή. Πηγές του ΕΜΠ τόνιζαν στα «ΝΕΑ» πως «η απειλή από τους κουκουλοφόρους και τα έρημα κατειλημμένα κτίρια σε συνδυασμό με το ότι η μεγάλη πλειονότητα των φοιτητών και το διδακτικό προσωπικό είναι μακριά από το πανεπιστήμιο λόγω της απαγόρευσης εισόδου από τους καταληψίες διαμορφώνουν ζοφερή εικόνα στην Πολυτεχνειούπολη». Στο μεταξύ αποφασίστηκε νέα κατάληψη στο ΕΜΠ η (3η εβδομάδα) σε όλες τις σχολές του μεχρι 30/1.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις