Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – Μπλίνκεν: Τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Μπλίνκεν: Τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών

Μητσοτάκης - Μπλίνκεν: Στο επίκεντρο οι επιθέσεις των Χούθι και η Γάζα

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν η κατάσταση στη Γάζα, οι εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα και οι κίνδυνοι για την ελευθεροπλοΐα από τις επιθέσεις των Χούθι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άντονι Μπλίνκεν συζήτησαν ακόμη διμερή ζητήματα, ενόψει και της έναρξης του επόμενου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ τον Φεβρουάριο στην Ουάσιγκτον.

Οι πρώτοι νεκροί των ΗΠΑ στον πόλεμο με τους Χούθι – Δύο επίλεκτοι Navy Seals πνίγηκαν σε επιχείρηση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επισήμως τους δύο πρώτους νεκρούς στον πόλεμο κατά των Χούθι, καθώς ανακοινώθηκε ότι θεωρούνται νεκροί οι δύο βατραχάνθρωποι που είχαν χαθεί στον Ινδικό Ωκεανό στη διάρκεια επιχείρησης για την κατάληψη πλοίου που φέρεται να μετέφερε πυρομαχικά στους Χούθι. Το περιστατικό έγινε στις 11 Ιανουαρίου, ανοιχτά της Σομαλίας, όταν Αμερικανοί κομάντος κατέλαβαν πλοίο που φέρεται να μετέφερε ιρανικά όπλα στους Χούθι. Όπως έχουν γράψει αμερικανικά ΜΜΕ στη διάρκεια της επιχείρησης ένας Αμερικανός έπεσε στη θάλασσα και ένας συνάδελφός του τον ακολούθησε στην προσπάθεια να τον σώσει, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο, αλλά τελικά χάθηκαν και οι δύο στα νερά του ωκεανού.

Ακολούθησαν εντατικές έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση των δύο επίλεκτων Αμερικανών, αλλά πλέον σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση, τώρα πλέον γίνονται προσπάθειες για να εντοπιστούν οι σοροί τους. «Θρηνούμε την απώλεια δύο πολεμιστών της Μονάδας Ειδικών Ναυτικών Επιχειρήσεων και θα τιμούμε πάντα την θυσία τους», ανακοίνωσε ο στρατηγός Μάικλ Έρικ Κουρίλα, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων (Centcom). Στις επιχειρήσεις εντοπισμού των δύο συμμετείχαν αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ισπανίας, που σάρωσαν επί δέκα ημέρες μια περιοχή 21.000 τετραγωνικών μιλίων, με τη βοήθεια ωκεανογράφων και μετεωρολόγων . Οι δύο επίλεκτοι ήταν μέλη ειδικής μονάδας του Πολεμικού Ναυτικού που αναλαμβάνει ριψοκίνδυνες επιχειρήσεις, κάτω από άκρα μυστικότητα.

Οι βατραχάνθρωποι κατέλαβαν πλοίο που μετέφερε τμήματα βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλους κρουζ

Η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σε επιχείρηση που έγινε κάτω από αντίξοες συνθήκες οι βατραχάνθρωποι κατέλαβαν πλοίο που μετέφερε τμήματα βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλους κρουζ που χρησιμοποιούνται για πλήγματα κατά πλοίων. Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις τα τμήματα που κατασχέθηκαν ήταν μέρη πυραύλων που χρησιμοποιούν οι Χούθι στις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Για να σταματήσουν τις επιθέσεις των Χούθι, οι Αμερικανοί μαζί με τους Βρετανούς έχουν αρχίσουν να πλήττουν στόχους στην Υεμένη, από πολεμικά πλοία που έχουν σπεύσει στην Ερυθρά, αλλά ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν ομολόγησε ότι αυτές οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν τους  Χούθι.

«Θα συνεχίσουν; Σας απαντώ –ναι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Μπάιντεν, λίγες ώρες αφότου η Κεντρική Διοίκηση, που έχει την επιχειρησιακή ευθύνη για τη Μέση Ανατολή, είχε ανακοινώσει  την κατάρριψη δύο πυραύλων των Χούθι που είχαν στόχο ένα αμερικανικών συμφερόντων εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά.  Πάντως η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σαμπρίνα Σινγκ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν πόλεμο με τους Χούθι», αλλά «κάνουν αμυντικές ενέργειες».  Ενώ από την άλλη πλευρά ο αρχηγός των Χούθι διακήρυττε ότι «είναι μεγάλη τιμή η ευθεία αντιπαράθεση» με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις