Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία: Η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποιεί
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία: Η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποιεί

Επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία: «Η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει κατά κύριο λόγο θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης»

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει περίπου το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως. «Οι προηγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους από την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και περισσότερες ευκαιρίες για να αξιοποιήσουν τα οφέλη της, σε σύγκριση με τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες», σημειώνει η Γκεοργκίεβα σε κείμενό της, επικαλούμενη την πρόσφατη ανάλυση του ΔΝΤ για το θέμα. Αυτό οφείλεται στην «ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να επηρεάζει θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης», υπογραμμίζει. Και αυτό σημαίνει πως στην περίπτωση των προηγμένων οικονομιών, περίπου το 60% των θέσεων εργασίας μπορεί να επηρεαστεί από την τεχνητή νοημοσύνη, πρόσθεσε.

«Σχεδόν οι μισές θέσεις εργασίας μπορούν να επωφεληθούν από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, ενισχύοντας την παραγωγικότητα. Για τις άλλες μισές, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να εκτελούν βασικές εργασίες που εκτελούνται αυτήν τη στιγμή από ανθρώπους, κάτι που θα σημαίνει μειώσει της ζήτηση εργασίας, οδηγώντας σε χαμηλότερους μισθούς και μειωμένες προσλήψεις», σημειώνει η Γκεοργκίεβα. «Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, ορισμένες από αυτές τις θέσεις εργασίας μπορεί και να εξαφανιστούν», πρόσθεσε. Συγκριτικά, η Γκεοργκίεβα αναμένει ότι οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες «θα αντιμετωπίσουν λιγότερες άμεσες επιπτώσεις από την τεχνητή νοημοσύνη».

Μέτρα στήριξης και προγράμματα επανεκπαίδευσης των ευάλωτων εργαζομένων

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, καλεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να λάβουν μέτρα για την πιθανή ανισότητα και τις κοινωνικές εντάσεις που μπορεί να επιφέρει η νέα τεχνολογία. Ζήτησε επίσης από τις χώρες να δημιουργήσουν «ολοκληρωτικά δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας και να προσφέρουν προγράμματα επανεκπαίδευσης για ευάλωτους εργαζόμενους». Το ΔΝΤ δεν είναι το μόνο που προειδοποιεί για την τεχνητή νοημοσύνη. Τον Μάρτιο, η Goldman Sachs ανέφερε σε έκθεσή της ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει περισσότερες από 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

O αντιπρόεδρος του LinkedIn, Άνες Ραμάν, σε μια συνέντευξη τον Νοέμβριο, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μειώσει την αξία των τεχνικών δεξιοτήτων, καθιστώντας τα soft skills πιο σημαντικά. «Η διάρκεια ζωής ενός πτυχίου συρρικνώνεται αρκετά δραματικά», είπε μιλώντας στη Molly Wood, την παρουσιάστρια του podcast της Microsoft «Worklab».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις