Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα παράταση 2024: Φουντώνουν τα σενάρια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα παράταση 2024: Φουντώνουν τα σενάρια

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα παράταση 2024:

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να παραταθεί για λίγες μέρες η προθεσμία της υποβολής αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα. Η σχετική προθεσμία εκπνέει αύριο, ωστόσο λόγω της αργής ροής στον αριθμό των αιτήσεων τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Ενέργειας εξετάζουν το σενάριο να δοθεί παράταση για το επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ. Μέχρι στιγμής οι αιτήσεις του επιδόματος θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα που έχουν υποβληθεί φτάνουν τις 390.000 και εκτιμάται ότι δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τις 450.000. Περίπου 1,2 εκατ. είναι τα νοικοκυριά που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση και δικαιούνται επίδομα, μαζί με τους 700.000 ευάλωτους που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο και μένουν εκτός επιδότησης.

Αναφορικά με το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης, αυτό κυμαίνεται από 45 ευρώ έως 480 ευρώ το τρίμηνο, ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας αλλά και την περιοχή (συντελεστής βαθμοημέρας, κ.α.). Η εν λόγω ενίσχυση αφορά σε καταναλώσεις από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 31 Μαρτίου 2024 και θα εμφανιστεί ως έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των δικαιούχων.

a window that has snow on the outside of it

Επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα: Τα κριτήρια

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια βάσει των οποίων θα χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα να είναι τα ίδια με εκείνα που ισχύουν και για το επίδομα θέρμανσης που χορηγείται για όσους ζεσταίνονται με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλετ, καυσόξυλα κ.α.

Οικογενειακό εισόδημα για τους άγαμους 16.000 ευρώ, τους έγγαμους 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Κύκλος εργασιών από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 80.000 ευρώ (μόνο για ελεύθερους επαγγελματίες)

Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και έως 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Η διαδικασία για την υποβολή αίτησης

Για την υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα myΘέρμανση:

Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών συνδέονται χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς.

Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιας από τις Πράξεις Προσδιορισμού Φόρου Δήλωσης

Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των τελευταίων 5 ετών.

brown wooden stick with water droplets

Στην πλατφόρμα myΘέρμανση οι δικαιούχοι καλούνται να συμπληρώσουν τα εξής στοιχεία: 

Τον αριθμό παροχής ρεύματος

Τον οικισμό

Τα τετραγωνικά μέτρα της  κατοικίας

Αν η  κατοικία είναι ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρημένη θα πρέπει να συμπληρωθεί ο  ΑΦΜ του  ιδιοκτήτη.

Στοιχεία επικοινωνίας (email, κινητό τηλέφωνο οικίας, κινητό τηλέφωνο)

Μετά την υποβολή της αίτησης η ΑΑΔΕ ελέγχει τα στοιχεία και τα αποστέλλει στον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος με τη σειρά του τα κοινοποιεί στους προμηθευτές προκειμένου να εφαρμόσουν την επιδότηση στους λογαριασμούς υπό μορφή έκπτωσης.

Το μηνιαίο επίδομα υπολογίζεται με βάση τα 60 ευρώ επί τον συντελεστή βαθμοημέρας κάθε οικισμού. Ωστόσο σε περιοχές με δριμύ ψύχος (συντελεστής βαθμοημερών υψηλότερος της μονάδας), το ύψος της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 25% για τους δικαιούχους και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 160 ευρώ ανά μήνα και τα 480 ευρώ σε τριμηνιαία βάση.

Από τον επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα εξαιρούνται όσοι λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλες μορφές θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2023/2024. Παράλληλα, εξαιρούνται και όσοι ανήκουν στα κοινωνικά τιμολόγια, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδότηση μέσω των λογαριασμών ρεύματος.






Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις