Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ψύχος στην Ευρώπη 2024: Χάος έχει προκληθεί λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας
ΚΟΣΜΟΣ

Ψύχος στην Ευρώπη 2024: Χάος έχει προκληθεί λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας

Ψύχος στην Ευρώπη 2024: Χιονοπτώσεις, ακυρώσεις πτήσεων και προβλήματα στις μετακινήσεις

Πυκνό χιόνι και πάγος καλύπτουν την βόρεια Ευρώπη, τη στιγμή που αναμένονται περαιτέρω προειδοποιήσεις για την κακοκαιρία, και ενώ έχουν προκληθεί προβλήματα στις μετακινήσεις και στις μεταφορές. Η θερμοκρασία στο Λονδίνο αναμένεται να υποχωρήσει στους -3,5 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη, ενώ πορτοκαλί προειδοποιήσεις για έντονη χιονόπτωση είναι σε ισχύ για το βόρειο τμήμα της Σκωτίας. Εκατοντάδες σχολεία στη Σκωτία παρέμειναν κλειστά, μερικά για τέταρτη ημέρα, εν μέσω προειδοποιήσεων για τον καιρό σε πολλές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε μεγάλο μέρος της Βρετανίας οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από το μηδέν κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τα προκαταρκτικά στοιχεία από το Met Office να δείχνουν ότι ο υδράργυρος έπεσε στους -13,6 βαθμούς Κελσίου στη γέφυρα Tulloch στα Χάιλαντς και στους -11 βαθμούς Κελσίου στην Αγγλία. Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε την πιο κρύα νύχτα του χειμώνα μέχρι στιγμής την Τρίτη, όταν η θερμοκρασία έπεσε στους -14 βαθμούς Κελσίου στο Dalwhinnie στα Highlands της Σκωτίας. Αν και η θερμοκρασία δεν έφτασε τα προβλεπόμενα χαμηλά των -18 C κατά τη διάρκεια της νύχτας, το κρύο αναμένεται να παραμείνει τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με το SkyNews τα ταξίδια σε όλη τη χώρα θα επηρεαστούν την Πέμπτη, και αναμένονται ακυρώσεις στα τρένα.

Η κακοκαιρία «Γερτρούδη» σαρώνει τη Γερμανία: Ένας νεκρός, μεγάλα προβλήματα από το χιόνι

Για «επίμονες και μερικές φορές έντονη χιονόπτωση και παγωμένη βροχή» θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και σήμερα οι κάτοικοι της κεντρικής Γερμανίας από την περιοχή της Κολωνίας έως και τη Θουριγγία. Η περιοχή της Γερμανίας πλήττεται από χθες, Τετάρτη, από την κακοκαιρία «Γερτρούδη», προειδοποίησε τα ξημερώματα η Ομοσπονδιακή Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD), απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις.

Η «Γερτρούδη» χτύπησε τη Γερμανία

«Περιμένουμε μεγάλες ποσότητες φρέσκου χιονιού, σαν καταιγίδα, έως και 30 εκατοστά εντός 24 ωρών», ανακοίνωσε η Υπηρεσία και έκανε λόγο για τον κίνδυνο πρόκλησης «σημαντικών προβλημάτων στην κυκλοφορία». Τα φαινόμενα αναμένεται ωστόσο να εκτονωθούν από το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκατοντάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν σε αυτοκινητοδρόμους στην Έσση και στη Ρηνανία – Παλατινάτο, λόγω μεγάλης ποσότητας χιονιού και ολισθηρότητας. Σωστικά συνεργεία παρείχαν κουβέρτες και ζεστά ροφήματα στους οδηγούς, ανέφερε η αστυνομία. Εκατοντάδες ήταν και τα μικρής κλίμακας ατυχήματα που προκλήθηκαν χθες λόγω του παγετού σε πολλές περιοχές, καθώς είχε σχηματιστεί πάγος σε δρόμους και πεζοδρόμια, ενώ ένας άνδρας έχασε τη ζωή του στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο το οποίο είχε προηγουμένως εκτραπεί της πορείας του λόγω της κατάστασης του οδοστρώματος.

Στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης αναμένονται και σήμερα προβλήματα, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να συμβουλεύουν τους επιβάτες να ελέγχουν τις πτήσεις τους και, εφόσον ακυρώνονται, να μη μεταβαίνουν στο αεροδρόμιο. Χθες εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν, καθώς δεν ήταν εφικτό να αφαιρεθούν εγκαίρως και με ασφάλεια ο πάγος και το χιόνι από τα αεροσκάφη. Σε πολλές περιοχές της Βαυαρίας και της Έσσης τα σχολεία παρέμειναν κλειστά και το μάθημα έγινε διαδικτυακά, κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και σήμερα. Στους σιδηρόδρομους η κατάσταση ήταν καλύτερη, τα τρένα ωστόσο δέχονται αυτές τις μέρες μεγαλύτερη πίεση, λόγω των περιορισμών στις αεροπορικές και οδικές μετακινήσεις. Χθες και σήμερα ακυρώθηκαν τα δρομολόγια από τη Φρανκφούρτη, τη Στουτγάρδη και το Ζααρμπρούκεν προς το Παρίσι.

Κακοκαιρία πλήττει τις Σκανδιναβικές χώρες

Σοβαρή προβλέπεται ότι θα είναι η κακοκαιρία που θα επηρεάσει τη σκανδιναβική περιοχή, όπου προβλέπεται το θερμόμετρο να πέσει στους -23,5 βαθμούς Κελσίου στο Όσλο την Παρασκευή. Άλλωστε μια χιονοθύελλα που σάρωσε τη Νορβηγία και τη Σουηδία την Τετάρτη, παρέλυσε τμήματα του δικτύου μεταφορών, και πλέον έφτασε στη Φινλανδία όπου οδηγοί σε ορισμένες πόλεις έχουν προειδοποιηθεί να παραμείνουν εκτός δρόμων, αφού κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεσε έως και 20 εκατοστά χιονιού. Στη Δανία, η πυκνή χιονόπτωση και οι ισχυροί άνεμοι κατέστησαν επικίνδυνες τις συνθήκες στους δρόμους, με αρκετά ατυχήματα να προκαλούν προβλήματα στην κυκλοφορία. Οι σιδηροδρομικές μεταφορές επηρεάστηκαν επίσης με την αστυνομία να συμβουλεύει τους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι και να αναβάλλουν τα ραντεβού.

Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Γαλλία και το Βέλγιο

Στη βορειοανατολική περιοχή της Λωρραίνης της Γαλλίας, αξιωματούχοι εξέδωσαν πορτοκαλί συναγερμό λόγω παγωμένης βροχής και χιονιού. Αναφέρθηκαν επίσης πολλά τροχαία ατυχήματα και επηρεάστηκαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το Méteo France προειδοποίησε την Τετάρτη για περισσότερα χιόνια και βροχές σε μεγάλο μέρος των βορειοανατολικών της χώρας. Και η περιοχή του νότιου Λουξεμβούργου του Βελγίου βρίσκεται επίσης σε κόκκινο συναγερμό λόγω της παγωμένης βροχής που επηρεάζει την οδική κυκλοφορία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις