Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Άρης – ΑΕΚ: Ένα πολύ δυνατό παιχνίδι
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Άρης – ΑΕΚ: Ένα πολύ δυνατό παιχνίδι

Άρης - ΑΕΚ: Οι δηλώσεις δύο προπονητών

Γράφει ο Κωνσταντίνος Καραμάνογλου
Τελειόφοιτος Sport Management

Χθες (17/1) ο Άρης αντιμετώπισε την ΑΕΚ για την φάση των 16 αλλά και την πρόκριση των 8 του κύπελλο Ελλάδος στο Κλεάνθης Βικελίδης. Παρόλο που η κανονική διάρκεια έληξε 1-1, οι δύο ομάδες πήγαν στην παράταση και μετά στα πέναλτι, που εκεί έβγαλε νικητή τον Άρη με  σκορ (4-2).

Ο αγώνας

Στην πρώτη της καλή στιγμή σκόραρε με τον Ντομαγκόι Βίντα στο 12ο λεπτό μετά από γέμισμα του Γιόνσον και κεφαλιά πάσα του Μήτογλου, ωστόσο ο Κροάτης στόπερ ήταν εκτεθειμένος όταν η μπάλα έφτασε σε αυτόν. Στο 15ο λεπτό ο Πινέδα μπήκε στην περιοχή με ωραίες προοπτικές, αλλά ο Νταρίντα τον σταμάτησε με ωραία επέμβαση. Πέντε λεπτά μετά ο Βίντα με κεφαλιά έστειλε την μπάλα προς την εστία, αλλά ο Μπράμπετς με ωραία ενέργεια με το τακουνάκι απομάκρυνε την μπάλα.

Ο Άρης απείλησε για πρώτη φορά με τον Κίκε Σαβέριο στο 23ο λεπτό. Ο Μορόν έκλεψε την μπάλα από τον Γιόνσον και ο μεσοεπιθετικός των γηπεδούχων έκανε το σουτ, όμως ο Αθανασιάδης ήλεγχε την πορεία της μπάλας και μπλόκαρε εύκολα. Τέσσερα λεπτά μετά οι κίτρινοι σκόραραν με τον Μορόν που νίκησε με ωραία λόμπα τον κίπερ της ΑΕΚ, όμως κι αυτό το γκολ ακυρώθηκε για οφσάιντ.

Μετά την ακύρωση γκολ της Ένωσης, απείλησε με τρεις τελικές του Βίντα σε τρία λεπτά. Ο Κροάτης στόπερ “κατασκήνωσε” στην περιοχή του Κουέστα και είχε τρεις ευκαιρίες, όμως σε καμία δεν μπόρεσε να σκοράρει, παρότι εκτέλεσε σωστά με τον Κουέστα να τον σταματά.

Στο 35′ ο Άρης αναπτύχθηκε ωραία από τον άξονα με τον Μορόν να τροφοδοτεί με ωραία μπαλιά τρύπα τον Νταρίντα, όμως ο Τσέχος δεν μπόρεσε να εκτελέσει σωστά. Λίγο πριν από την εκπνοή του πρώτου μέρους η ΑΕΚ βρήκε το γκολ που έψαχνε χάρη στο γκολ που σημείωσε ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς.

Η Ένωση ήταν αυτή που πήρε κεφάλι στο σκορ λίγο πριν από την εκπνοή του πρώτου μέρους, στο 45+1′. Ο Μάνταλος εκτέλεσε το κόρνερ από τα δεξιά, ο Γιόνσον έκανε το σουτ μέσα από την περιοχή, αλλά ο Κουέστα τον σταμάτησε. Ο Γκατσίνοβιτς πήρε το ριμπάουντ και με ωραίο τελείωμα την έστειλε στα δίχτυα.

Δεύτερο ημίχρονο

Ο Άρης ισοφάρισε στο δεύτερο μέρος και συγκεκριμένα στο 58ο λεπτό. Ο Σουλεϊμάνοφ εκτέλεσε ωραία ένα φάουλ από τα δεξιά και ο Μορόν με κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με τον Αθαναδιάδη να μην μπορεί να αντιδράσει.

Η ΑΕΚ μετά το γκολ του Μορόν, ήταν αυτή που πήρε την μπάλα στα πόδια της και προσπάθησε να γίνει πιεστική στα καρέ του Κουέστα. Στο 69′ απείλησε με τον Μάνταλο που είδε τον ανοικτό διάδρομο στην περιοχή, μπήκε εντός αυτής, αλλά το σουτ του εξουδετερώθηκε από τον Κουέστα.

Τρία λεπτά μετά, ο Μάνταλος εκτέλεσε ένα φάουλ από τα αριστερά, όμως η κεφαλιά του Τσούμπερ από δύσκολη θέση δεν είχε τύχη και πέρασε άουτ. Η ΑΕΚ όσο περνούσε η ώρα πίεζε τα καρέ του Άρη, όμως ο Κουέστα επενέβη όπου χρειάστηκε, όπως στο σουτ του Γκατσίνοβιτς από δύσκολη γωνία.

Ο Άρης ζήτησε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Πήλιου πάνω στον Σουλεϊμάνοφ, όμως διαιτητής και VAR συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει κάτι στη φάση. Και μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας οι δύο ομάδες δεν κατάφεραν να σκοράρουν, με το 1-1 να μένει μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Νταμπάνοβιτς και τις δύο ομάδες να συνεχίζουν στην παράταση.

Η παράταση

Στο πρώτο μέρος της παράτασης στο παιχνίδι είχαμε λίγες καλές φάσεις και το παιχνίδι ήταν αρκετά σκληρό. Η ΑΕΚ απείλησε με μια στατική φάση στο 93′ μετά από κεφαλιά του Βίντα με τον Μήτογλου να μην προλαβαίνει να εκτελέσει. Στο 100′ ο Σουλεϊμάνοφ εκτέλεσε ένα φάουλ λίγο έξω από την περιοχή, αλλά αυτό σταμάτησε στο τείχος.

Στην τελευταία φάση του πρώτου μέρους, ο Πόνσε έκανε το σουτ, ο Ρόουζ τη σταμάτησε με το χέρι, αλλά διαιτητής και VAR θεώρησαν ότι δεν έχει κάνει παράβαση και το ματς συνεχίστηκε κανονικά.

Στο δεύτερο μέρος της παράτασης δεν άλλαξε κάτι, οι ομάδες έγιναν ελάχιστα απειλητικές και το 1-1 παρέμεινε και στο τέλος της παράτασης με τις δύο ομάδες να οδηγούνται στα πέναλτι, όπου νίκησε ο Άρης και πήρε την πρόκριση.

Η διαδικασία των πέναλτι:

Άρης: Φαμπιάνο 1-0

ΑΕΚ: Βίντα 1-0 (το έπιασε ο Κουέστα)

Άρης: Μορόν 2-0

ΑΕΚ: Φαν Βέερτ 2-1

Άρης: Φετφατζίδης 2-1 (έστειλε την μπάλα άουτ)

ΑΕΚ: Πόνσε 2-1 (το έπιασε ο Κουέστα)

Άρης: Νταρίντα 3-1

ΑΕΚ: Πινέδα 3-2

Άρης: Βερστράτε 4-2

Οι δηλώσεις του Μάντζιου

Για το ματς και την πρόκριση: “Ένας θεσμός που το θέλουμε, απέναντι σε μία εξαιρετική ομάδα, είχαμε το πιο δύσκολο έργο από την στιγμή της κλήρωσης. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια και στα δύο παιχνίδια ήμασταν ισάξιοι. Ευτυχήσαμε στα πέναλτι να προκριθούμε, στα πέναλτι είναι καθαρά θέμα των παικτών πώς είναι εκείνη την στιγμή. Κάναμε τεράστια προσπάθεια, στο α’ μέρος ήμασταν παθητικοί, σε αυτά τα παιχνίδια το τέλος της ημέρας αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Συνεχίζουμε ευτυχισμένοι για την πρόκριση”.

Για το τι άλλαξε στο ημίχρονο: “Μιλήσαμε λίγο με τα παιδιά, ήμασταν αγχωμένοι στο α’ μέρος, ανεβήκαν οι γραμμές, πετύχαμε και το γκολ, μετά έγινε αυτό που σας είπα”.

Για το Κύπελλο που έχει κατακτήσει ως παίκτης και αν του χρωστάει κάτι η ιστορία ως παίκτης: “Στον Άρη βιώσαμε δύο αποκλεισμούς πολύ δύσκολοι και όχι δίκαιοι για την εικόνα που είχαμε. Δεν ξέρω αν μας το χρωστάει η ιστορία, εμείς θα το διεκδικήσουμε έως το τέλος. Να χαρούμε σήμερα και να συγκεντρωθούμε στο ματς πρωταθλήματος”.

Για την πρόκριση στην Ευρώπη μέσω Κυπέλλου ή πρωταθλήματος: “Είμαστε μεγάλη ομάδα θα διεκδικούμε όλα τα παιχνίδια. Ανεξάρτητα αν αυτοκτονούμε ή βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας σε κάποια ματς. Είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στον τελικό και να διεκδικήσουμε ό,τι έχουμε στο πρωτάθλημα”.

Οι δηλώσεις του Ματίας Αλμέιδα

“Πρώτα απ’ όλα καλησπέρα. Είναι αλήθεια ότι παίξαμε καλά το παιχνίδι. Προηγηθήκαμε. Είχαμε τον έλεγχο του παιχνιδιού όπως το είχαμε σχεδιάσει. Έπειτα από μία στατική φάση που ο αντίπαλος τα πήγε καλά σκόραρε. Έπειτα επιμείναμε και ψάξαμε να βρούμε το δεύτερο γκολ. Οι παίκτες τα έδωσαν όλα. Φυσικά στα πέναλτι ξέρουμε ότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν. Θέλω να συγχαρώ τον αντίπαλο.

Πρέπει να συνεχίσουμε. Με βάση την εικόνα που είχαμε θέλαμε να νικήσουμε. Με στεναχωρεί πάρα πολύ όταν χάνω, ακόμα και όταν είναι στα πέναλτι. Μιλάμε για μια ήττα και δεν προκριθήκαμε. Χάνουμε άλλο ένα όνειρο: θέλαμε να υπερασπιστούμε το Κύπελλο ως το τέλος. Θα έχουμε τώρα περισσότερο χρόνο να δουλέψουμε και να επικεντρωθούμε στο πρωτάθλημα”.

Για τον Άρη κι αν μπορεί να καθορίσει το πρωτάθλημα: “Η αλήθεια είναι πως δεν θα έπρεπε να μιλήσω για τον Άρη. Εμείς θα πρέπει να κοιτάξουμε τη δική μας ομάδα. Είναι αλήθεια ότι έχει βελτιωθεί πολύ ο Άρης. Και από την άλλη θέλω να πω για τον προπονητή και τη δουλειά που έχει κάνει. Στο Κύπελλο προχωρούν και στο πρωτάθλημα τα πάνε καλά”.

Για τον Βίντα που ανέβαινε στο πρώτο ημίχρονο στην επίθεση κι αν ήταν βάση σχεδίου ή τον οδήγησε το παιχνίδι: “Ξέραμε αν υπήρχε κάποιο κενό τα στόπερ μας θα μπορούσαν να πάνε μπροστά. Αν κάναμε από τη μια πλευρά στην άλλη, όπως το κάναμε, θα μπορούσαν να πάνε μπροστά. Όταν βλέπω ένα στόπερ να ανεβαίνει με ευχαριστεί, ότι βλέπω κάποιον να το προσπαθεί. Μένω σε αυτό και όχι στα στόπερ που κλωτσάνε τη μπάλα μακριά. Έφτασε σχεδόν να σκοράρει.

Σε αυτό το ματς θα μας εξυπηρετήσει να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε. Με πονάει που μένουμε εκτός. Είχα αυτή τη διάθεση να συνεχίσουμε και δεν μου κάνει το ίδιο. Τώρα ξεκινάει ένα άλλο μέρος πρωταθλήματος που πρέπει να συνεχίσουμε. Θα μας εξυπηρετήσει να ξεκουραστούν κάποιοι παίκτες. Είχαμε πολλά παιχνίδια. Αλλά το πώς έδωσαν την ψυχή τους ήταν ένας τρόπος να υπερασπιστούν ό,τι έκαναν την περσινή χρονιά. Στα πέναλτι έτσι είναι. Άλλες κερδίζεις κι άλλες χάνεις”.

Αν τα άδεια γήπεδα επηρέασαν την ΑΕΚ: “Όλοι ξέρουμε ότι ο κόσμος μας έχει μια ξεχωριστή ενέργεια. Και για κάποιο λόγο αφαιρέθηκε αυτή η ενέργεια. Φαίνεται ξεκάθαρα. Είναι κρίμα για ένα σε τέτοιο γήπεδο αφαιρείς το θέαμα από τον κόσμο. Είναι πολύς κόσμος ευτυχισμένος να βλέπει έναν αγώνα”.

Τα άλλα αποτελέσματα

Καλλιθέα – Παναιτωλικός (2-2)

Κηφισιά – ΟΦΗ (1-1)

Πανσερραϊκός – ΠΑΟΚ (0-4)

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός (0-0) (Στα Πέναλτι 6-7)

Πέμπτη 18/1

Νίκη Βόλου – Λεβαδειακός (19:00)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις