Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σύσφιξη της συνεργασίας Ρωσίας και Νίγηρα – Το μακρύ χέρι της Μόσχας στην Αφρική
ΚΟΣΜΟΣ

Σύσφιξη της συνεργασίας Ρωσίας και Νίγηρα – Το μακρύ χέρι της Μόσχας στην Αφρική

Η Μόσχα επιχειρεί για χρόνια να ενισχύσει την επιρροή της στην Αφρική.

Με ανακοίνωσή της την Τρίτη 16 Ιανουαρίου, η Ρωσική Ομοσπονδία τόνισε πως εντείνει τη στρατιωτική της συνεργασία με τον Νίγηρα στη δυτική Αφρική, μια χώρα που από τον Ιούλιο τελεί υπό στρατιωτικό πραξικόπημα, ενώ έχει σταθερό πρόβλημα με τζιχαντιστικές οργανώσεις εντός των συνόρων του. Η Μόσχα, με όχημα κυρίως την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ, επιχειρεί για χρόνια να αυξήσει την επιρροή της Αφρική, ωστόσο μετά την ανταρσία της Βάγκνερ τον Ιούλιο του 2023 αναγκάστηκε να αλλάξει προσέγγιση. Συγκεκριμένα, οι Ρώσοι υφυπουργοί Άμυνας Γιούνους Μπεκ Εβκούροφ και Αλεξάντρ Φαμίν συναντήθηκαν χθες στη ρωσική πρωτεύουσα με τον Νιγήριο υπουργό Άμυνας Σαλιφού Μοντί, στο περιθώριο επίσκεψης στη Ρωσία του πρωθυπουργού Αλί Μααμάν Λαμίν Ζεν. «Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, τα μέρη κατέγραψαν τη θετική δυναμική στην ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας (…) και εντόπισαν πεδία υποσχόμενης συνεργασίας», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Μόσχα και Νιαμέ «συμφώνησαν να εντείνουν τις κοινές ενέργειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή» και για να «αυξηθεί το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων» της αφρικανικής χώρας, κατά το κείμενο. Ρωσική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τη Νιαμέ τον Δεκέμβριο, για να συζητήσει με τους στρατιωτικούς που κατέλαβαν την εξουσία με το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου. Υπογράφτηκαν τότε συμφωνίες για την ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

Υπεροχή της ρωσικής διπλωματίας

Η ρωσική διπλωματία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στον Νίγηρα καθώς η Γαλλία, προνομιακός σύμμαχος του έκπτωτου προέδρου, μετατράπηκε σε μαύρο πρόβατο των νέων αρχών, που κατήγγειλαν διμερείς συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας Νιαμέ/Παρισιού και αξίωσαν, κάτι που έγινε, την αποχώρηση 1.500 γάλλων στρατιωτικών που είχαν αναπτυχθεί στο αφρικανικό κράτος που βυθίζουν συχνά στο πένθος τζιχαντιστικές επιθέσεις.

Οι νέες αρχές του Νίγηρα, με επικεφαλής τον στρατηγό Αμπντουραμάν Τσιανί, που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ, τερμάτισαν επίσης δυο αποστολές ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επικράτεια ενώ βρισκόταν ακόμη εκεί η ρωσική αντιπροσωπεία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις