Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Με ποια συνθήκη ειρήνης έληξε ο Δεύτερος Βαλκανικός Πόλεμος
ΕΛΛΑΔΑ

Με ποια συνθήκη ειρήνης έληξε ο Δεύτερος Βαλκανικός Πόλεμος

Η συνθήκη που έδωσε τέλος στον Δεύτερο Βαλκανικό Πόλεμο.

Δεύτερος Βαλκανικός Πόλεμος ήταν μια σύγκρουση που ξέσπασε όταν η Βουλγαρία, δυσαρεστημένη με το μερίδιό της από τον μόλις πρόσφατα ολοκληρωμένο Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο, επιτέθηκε στους πρώην συμμάχους της, τη Σερβία και την Ελλάδα, στις 16 Ιουνίου του 1913.

Τότε, ο σέρβικος και ο ελληνικός στρατός απέκρουσαν τη βουλγαρική επίθεση και αντεπιτέθηκαν εισερχόμενοι στη Βουλγαρία. Καθώς η τελευταία είχε επίσης εμπλακεί στο παρελθόν σε εδαφικές διαμάχες με τη Ρουμανία και το μεγαλύτερο μέρος των βουλγαρικών δυνάμεων που εμπλέκονται στο νότο, η προοπτική μιας εύκολης νίκης υποκίνησε τη ρουμανική επέμβαση κατά της Βουλγαρίας.

Η συνθήκη που έληξε τον πόλεμο

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία εκμεταλλεύτηκε επίσης την κατάσταση για να ανακτήσει ορισμένα χαμένα εδάφη από τον προηγούμενο πόλεμο. Όταν τα ρουμανικά στρατεύματα πλησίασαν την πρωτεύουσα Σόφια, η Βουλγαρία ζήτησε ανακωχή, με αποτέλεσμα τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, στην οποία η Βουλγαρία έπρεπε να παραχωρήσει τμήματα των κερδών της από τον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο στη Σερβία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις