Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δύσκολες εβδομάδες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύσκολες εβδομάδες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρώτο κιόλας υπουργικό συμβούλιο ανέφερε τα νέα μέτρα για τον περιορισμό των φαινομένων αισχροκέρδειας, αλλά και τις νέες πρωτοβουλίες για τη μείωση των τιμών στα προϊόντα

Στην αφετηρία του 2024 η κυβέρνηση έχει να διανύσει μια δύσκολη περίοδο αρκετών εβδομάδων και ο λόγος είναι ότι παραμένουν σε ισχύ τα μεγάλα αγκάθια που υπήρχαν και το 2023 και που δεν είναι άλλα από την ακρίβεια και την ασφάλεια των πολιτών, ενώ διατηρούνται και οι αντιδράσεις και ενστάσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός πριν λίγες εβδομάδες φάνηκε να «παγώνει» το θέμα του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με τη φράση προς τους δημοσιογράφους «μην βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο», η συζήτηση άνοιξε ξανά και μάλιστα από τον ίδιο, που δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει το εν λόγω νομοσχέδιο, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνεται σε αυτό η τεκνοθεσία μέσω παρένθετης μητέρας.

Του Γιάννη Ντσούνου

Το ζήτημα της τεκνοθεσίας από τα ομόφυλα ζευγάρια και κυρίως ο τρόπος που αυτή μπορεί να γίνει δημιούργησε πολλές ενστάσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, με αρκετούς υπουργούς, βουλευτές, αλλά και στελέχη να δηλώνουν κατηγορηματικά αρνητικοί. Δεν είναι μάλιστα λίγα τα σενάρια που αναφέρουν ότι ο αριθμός των βουλευτών της ΝΔ που είναι διατεθειμένοι να καταψηφίσουν ένα τέτοιο νομοσχέδιο είναι ικανός να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην κυβερνώσα παράταξη, αφού η ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή θα γίνει μέσω των ψήφων των κομμάτων της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Η εικόνα της ψήφισης ενός νομοσχεδίου με σοβαρές απώλειες από την ΚΟ της ΝΔ σίγουρα δεν είναι κάτι που επιθυμούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι ενστάσεις αυτές ενδεχομένως οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην αλλαγή όχι στον γάμο, αλλά στην τεκνοθεσία από τα ομόφυλα ζευγάρια, γεγονός που μπορεί να κάμψει κάποιες από τις αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα δεδομένα σε αυτήν την υπόθεση είναι τα εξής μέχρι στιγμής: το πρώτο είναι ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί εκτενώς πριν φτάσει στη Βουλή για να ψηφιστεί, το δεύτερο ότι δεν πρόκειται να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών της ΝΔ και το τρίτο είναι ότι παραμένει άγνωστο το πότε ο πρωθυπουργός θα δώσει το πράσινο φως για την ψήφισή του στο κοινοβούλιο.

Το ζήτημα της ακρίβειας

Εκτός όμως από τις ενστάσεις για το νομοσχέδιο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και τα δύο μεγάλα προβλήματα, που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών. Το πρώτο είναι η ακρίβεια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρώτο κιόλας υπουργικό συμβούλιο ανέφερε τα νέα μέτρα για τον περιορισμό των φαινομένων αισχροκέρδειας, αλλά και τις νέες πρωτοβουλίες για τη μείωση των τιμών στα προϊόντα, είτε είναι τρόφιμα, είτε άλλα είδη βασικά για την λειτουργία ενός νοικοκυριού.

Η ασφάλεια των πολιτών

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι αυτό της ασφάλειας των πολιτών, αφού τα περιστατικά εγκληματικότητας και βίας έχουν αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε όλες της τις εκφάνσεις, είτε μιλάμε για οπαδική βία, για πυροβολισμούς στο κέντρο της πόλης, για ληστείες, για βία ανηλίκων, για φαινόμενα μπούλινγκ, αλλά και τρομοκρατικές απειλές. Σε αυτό το ζήτημα η κίνηση Μητσοτάκη για επαναφορά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δείχνει την αμεσότητα των αποτελεσμάτων που αναζητεί το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καλείται σε ένα πεδίο που ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά να προχωρήσει άμεσα, όχι μόνο σε συλλήψεις, όχι μόνο στην εξιχνίαση των υποθέσεων οπαδικής βίας και βίας ανηλίκων, αλλά κυρίως να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία και τους πολίτες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις