Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ισλανδία ηφαίστειο 2024 live: Κάηκαν σπίτια, εντολή να φύγουν οι κάτοικοι
ΚΟΣΜΟΣ

Ισλανδία ηφαίστειο 2024 live: Κάηκαν σπίτια, εντολή να φύγουν οι κάτοικοι

Ισλανδία ηφαίστειο 2024 live: Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία: Δόθηκε εντολή να απομακρυνθούν κάτοικοι -Δείτε Live

Mε τις δυνάμεις της φύσης βρίσκεται αντιμέτωπη η Ισλανδία καθώς νέα έκρηξη ηφαιστείου προκάλεσε την κινητοποίηση των Αρχών και την απομάκρυνση κατοίκων.

Το ισλανδικό ηφαίστειο εκτόξευσε λάβα σε απόσταση 500 μέτρων από σπίτια στην πόλη Γκρίνταβικ, λίγες εβδομάδες αφότου οι Αρχές επέτρεψαν στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά από μια μεγάλη έκρηξη. Βιντεοσκοπημένο υλικό δείχνει ότι η έκρηξη έλαβε χώρα στις 7.57 π.μ. τοπική ώρα σήμερα, με μάγμα, καπνό και τέφρα να εκτοξεύονται ψηλά στον ουρανό πάνω από την πόλη Γκρίνταβικ, 25 μίλια μακριά από την ισλανδική πρωτεύουσα, το Ρέικιαβικ.

Η ρωγμή μεγάλωσε πολλές φορές το αρχικό της μέγεθος μέσα σε μόλις τριάντα λεπτά, ανέφεραν οι μετεωρολόγοι. Ο γεωλόγος Magnús Tumi Guðmundsson δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η ρωγμή έχει προς το παρόν μήκος ένα χιλιόμετρο, προσθέτοντας ότι δεν ήταν σίγουρος πότε θα σταματήσει να μεγαλώνει.

«Δεν κινδυνεύουν ζωές, αν και οι υποδομές μπορεί να απειλούνται»

Οι εικόνες δείχνουν τη λάβα να σέρνεται αργά με τους αξιωματούχους να λένε ότι η ροή απέχει μόλις 500 μέτρα από το να χτυπήσει υποδομές στα βόρεια. Βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ δείχνει μια δεύτερη έκρηξη να λαμβάνει χώρα λίγο μετά το μεσημέρι σήμερα. Ο πρόεδρος της Ισλανδίας, Gudni Johannesson, δήλωσε σε ανάρτησή του στο X: «Δεν κινδυνεύουν ζωές, αν και οι υποδομές μπορεί να απειλούνται».

Η ανάλυση των δρομολογίων αναχωρήσεων και αφίξεων για το κοντινό αεροδρόμιο Κλέφλαβικ δείχνει ότι οι πτήσεις δεν φαίνεται να επηρεάζονται από την είδηση της σημερινής πρωινής έκρηξης, με καμία άφιξη ή αναχώρηση να μην παρουσιάζει σημάδια καθυστέρησης ή ακύρωσης κατά τη στιγμή της δημοσίευσης. Η Iceland Air, ο εθνικός αερομεταφορέας της χώρας, δήλωσε σήμερα: «Το πρόγραμμά μας και η λειτουργία του αεροδρομίου Κέφλαβικ δεν επηρεάζονται». Το τοπικό τουριστικό hotspot, το ξενοδοχείο Blue Lagoon, ωστόσο εκκενώθηκε χθες το βράδυ, αφού άνοιξε ξανά μόλις πριν από μία εβδομάδα.

Η σεισμική δραστηριότητα εντάθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι κάτοικοι του Γκρίνταβικ απομακρύνθηκαν γύρω στις 3 π.μ. τοπική ώρα, μετέδωσε ο ισλανδικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας RUV. Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας ανέφερε επίσης ότι περίπου 200 από τους 4.000 κατοίκους της πόλης επέλεξαν να παραμείνουν, παρά τις προειδοποιήσεις.

Eντολή εκκένωσης μετά την έκρηξη του ηφαιστείου

Το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας της Εθνικής Αστυνομίας ανέφερε ότι χθες το βράδυ καταγράφηκαν 200 σεισμοί και η πόλη Γκρίνταβικ θεωρείται ότι έχασε την ηλεκτροδότηση γύρω στις 5 το πρωί. «Μια ρωγμή έχει ανοίξει και στις δύο πλευρές των αναχωμάτων που έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται βόρεια του Γκρίνταβικ», ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας, με έναν αξιωματούχο να προσθέτει ότι η σημερινή πρωινή έκρηξη είναι περίπου το ένα τέταρτο του μεγέθους της έκρηξης του Δεκεμβρίου.

Ένα ελικόπτερο της ακτοφυλακής έχει αποσταλεί για να εκτιμήσει την κατάσταση, δήλωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Ισλανδίας, προσθέτοντας ότι η εντολή εκκένωσης θα ισχύσει πιθανότατα για τις «επόμενες τρεις εβδομάδες». Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Katrín Jakobsdóttir παραδέχθηκε ότι η σημερινή έκρηξη ήταν «τρομακτική».

Δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης: «Είναι, φυσικά, τρομακτικό να βλέπουμε πόσο κοντά στην πόλη είναι αυτό. Η Πολιτική Άμυνα έχει βέβαια πολύ μεγάλη επιμονή να παρατηρεί από μέρα σε μέρα. Για άλλη μια φορά, θέλω να πω ότι ήταν η σωστή απόφαση να εκκενώσουμε απόψε, παρόλο που περιμέναμε ότι δεν θα συνέβαινε μέχρι αύριο».

Συνέχισε: «Φυσικά, έχουμε όλα τα μάτια στραμμένα σε αυτή την περιοχή για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των κατοίκων. Ωστόσο, είναι απολύτως σαφές ότι πρόκειται για ένα τεράστιο βάρος για τους κατοίκους της πόλης». «Όπως είναι η κατάσταση τώρα, βλέπουμε ότι η λάβα ρέει προς το Γκρόνταβικ. Παρακολουθούμε την κατάσταση από λεπτό σε λεπτό», τόνισε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις