Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μισθοί CEO: Ποσό που «ζαλίζει» και προκαλεί αντιδράσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μισθοί CEO: Ποσό που «ζαλίζει» και προκαλεί αντιδράσεις

Μισθοί CEO: Ο «ιλιγγιώδης» μισθός της CEO της Bet365 ύψους 281 εκατ. δολαρίων, «ζαλίζει» και προκαλεί αντιδράσεις

Η Denise Coates, ιδρύτρια και το αφεντικό της εταιρείας στοιχηματισμού Bet365 είχε οικονομικές απολαβές περίπου 281 εκατ. δολάρια κατά το τελευταίο οικονομικό έτος, που έληξε στις 26 Μαρτίου 2023. Επιπρόσθετα η εκ των διευθυνόντων συμβούλων και μεγαλομέτοχος της Bet365, αποκόμισε επίσης τουλάχιστον το 50% των 127 εκατ. δολαρίων της εταιρείας που διένειμε σε μερίσματα, πέραν του μισθού της ύψους 281 εκατ. δολαρίων, όπως δείχνουν οι ισολογισμοί της εταιρείας. Ο βασικός της μισθός είναι αυξημένος κατά περίπου 10 εκατ. δολάρια σε σύγκριση με πέρυσι, που η Bet365 σημείωσε ζημίες προ φόρων σχεδόν 77 εκατ. δολάρια. Όπως επισημαίνεται απο την Bet365 οι ζημίες προήλθαν εξαιτίας της «σημαντικής αύξησης του κόστους που σχετίζεται με την είσοδο σε νέες αγορές».

Το ύψος του μισθού της Coates -που την καθιστά την πιο ακριβοπληρωμένη γυναίκα στη Βρετανία και μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες διευθύνουσες σύμβουλους στον κόσμο, σύμφωνα με το BBC- έχει προκαλέσει επικρίσεις, ιδίως λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Οι άνθρωποι αξίζουν να ανταμείβονται για την καινοτομία και την επιτυχία, αλλά υπάρχει το ερώτημα του τι είναι λογικό και αναλογικό», δήλωσε ο Luke Hildyard, εκτελεστικός διευθυντής του High Pay Centre, σε δήλωση του στο CNN .

«Κανείς δεν γίνεται πολυεκατομμυριούχος απομονωμένος από την ευρύτερη κοινωνία. Σε αυτή την περίπτωση, ο πλούτος εξαρτάται από τα χρήματα που βγαίνουν από τις τσέπες των παικτών, τις προσπάθειες χιλιάδων υπαλλήλων, καθώς και από ευρύτερους παράγοντες όπως οι άνθρωποι που έχουν κάποιο διαθέσιμο εισόδημα, ένα ασφαλές και αξιόπιστο δίκτυο διαδικτύου ή όλες τις υποδομές που απαιτούνται για τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων» τόνισε ο Hildyard.

Παράλληλα επισήμανε ότι,

«Τελικά, η ευημερία της Βρετανίας εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο μοιράζεται ο πλούτος που παράγει η οικονομία μας. Το να ρίχνουμε εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες επιπλέον στις περιουσίες των δισεκατομμυριούχων κάθε χρόνο, δεν είναι ένας καλός τρόπος για να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο και υπερεκτιμά τη συμβολή που έχουν οι υπερπλούσιοι». Οι τελευταίοι ισολογισμοί της Bet365 δείχνουν ότι η εταιρεία κατέβαλε 127 εκατομμύρια δολάρια (100 εκατομμύρια λίρες) στο Ίδρυμα Denise Coates, το οποίο διανέμει κεφάλαια σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό.

Η οικογένεια Coates -εκτιμάται επίσης από τους Sunday Times- ότι θα αποδώσει τις δεύτερες μεγαλύτερες φορολογικές εισφορές για το 2023, συνεισφέροντας περίπου 585 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το Forbes, το οποίο εκτιμά την αξία της Coates στα 7 δισ. δολάρια, η 56χρονη αγόρασε το domain Bet365.com το 2000 και ξεκίνησε την ιστοσελίδα το 2001.

Σήμερα, η εταιρεία έχει την έδρα της στην πόλη Stoke-on-Trent, απασχολεί περισσότερους από 7.500 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο και προσελκύει περισσότερους από 90 εκατομμύρια πελάτες κάθε χρόνο. Στην Bet365 Group Limited ανήκει επίσης η ποδοσφαιρική ομάδα Stoke City, η οποία αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Πέρυσι, ο σύλλογος εμφάνισε ζημίες προ φόρων ύψους 15,8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Προβλήματα που συνδέονται με τα τυχερά παιχνίδια

Η επιτυχία της εταιρείας αποτελεί απόδειξη του «αγάπης» των Βρετανών για τα τυχερά παίγνια. Σύμφωνα με την Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών της Βρετανίας, το 44% των ενηλίκων της χώρας είχε συμμετοχή σε κάποιο τυχερό παιχνίδι εντός των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων κατά το έτος έως τον Μάρτιο του 2023. Η Επιτροπή ανέφερε επίσης ότι η βρετανική αγορά τυχερών παιχνιδιών είχε συνολικά ακαθάριστα έσοδα της τάξεως των 19,2 δισ. δολαρίων το διάστημα από τον Απρίλιο του 2022 και έως και τον Μάρτιο του 2023.

Ωστόσο, ο κλάδος των τυχερών παιχνιδιών είναι αυτός που σύμφωνα με την κυβέρνηση ευθύνεται για τα προβλήματα που σχετίζονται με τον εθισμό. Σε έκθεση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023 σχετικά με τα προβλήματα που σχετίζονται με τα τυχερά παιχνίδια διαπίστωσε ότι το 0,5% του ενήλικου πληθυσμού έχει πρόβλημα εθισμού με τα τυχερά παιχνίδια, το 3,8% παίζει με πολύ υψηλό ρίσκο και το 7% επηρεάζεται αρνητικά από τον στοιχηματισμό άλλων ανθρώπων σε τυχερά παιχνίδια.

Μια οικονομική ανάλυση, που περιλαμβάνεται στην ίδια έκθεση, διαπίστωσε ότι το ετήσιο άμεσο οικονομικό κόστος για την κυβέρνηση σε σχέση με τον επιβλαβή στοιχηματισμό ισοδυναμεί με 525,6 εκατ. δολάρια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις