Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Το ντέρμπι δεν έβγαλε νικητή, τα χαρτιά είναι ανοιχτά!
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Το ντέρμπι δεν έβγαλε νικητή, τα χαρτιά είναι ανοιχτά!

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Όλα θα κριθούν στις 17/1

Γράφει ο Κωνσταντίνος Καραμάνογλου
Τελειόφοιτος Sport Management

Χθες (10/1) ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό για την πρώτη φάση των 16 των νοκ άουτ του κυπέλλου Ελλάδος στο Απόστολος Νικολαΐδης “Λεωφόρος”. Το αιώνιο ντέρμπι βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλές με σκορ 1-1, με το δεύτερο παιχνίδι (17/1, 21:00, Γ. Καραϊσκάκης) να βρίσκεται στα ίσα.  Οι δύο ομάδες μπήκαν αρκετά παθητικά στην αναμέτρηση και το ματς ξεκίνησε χωρίς φάσεις από τις δύο ομάδες. Είναι χαρακτηριστικό πως φτάσαμε στο 19 λεπτό για να δούμε την πρώτη τελική στην αναμέτρηση. Ένα κακό τελείωμα του Μπερνάρ μέσα από την περιοχή το οποίο έφυγε άρκετα πάνω από τα δοκάρια του Πασχαλάκη.

Ο Ολυμπιακός απάντησε στο 25ο λεπτό με σαφώς καλύτερες προϋποθέσεις. Ο Ρίτσαρντς εκμεταλλεύτηκε ένα λάθος γύρισμα, έδωσε στον Μασούρα ο οποίος στα όρια της περιοχής έκανε το συρτό σουτ, αυτό δεν ήταν καλό και ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Λοντίγκιν, να μπλόκαρει χωρίς πρόβλημα. Στο 32′ οι φιλοξενούμενοι έφυγαν ωραία στην αντεπίθεση με τον Μασούρα να κάνει το γύρισμα, αλλά ο Κώτσιρας έδιωξε τελευταία στιγμή προ του Ρίτσαρντς.

Οι Πειραιώτες άνοιξαν το σκορ με τον Αλεξανδρόπουλο που δεν πανηγύρισε

Η πρώτη τελική στην εστία για τον Παναθηναϊκό ήρθε στο 42ο λεπτό όταν ο Αϊτόρ έγινε κάτοχος της μπάλας στα δεξιά, έκανε το σουτ με τον Πασχαλάκη να μπλοκάρει χωρίς πρόβλημα.

Οι φιλοξενούμενοι πήραν προβάδισμα στην αναμέτρηση λίγα δευτερόλεπτ΄α πριν σγυρίξει το τέλος του πρώτου μέρους, με έναν πρώην παίκτη των πρασίνων. Στο 45′ σε κόρνερ από τα δεξιά η άμυνα του Παναθηναϊκού δεν μπόρεσε να διώξει, η μπάλα χτύπησε στον Τσέριν και πήγε προς τον Αλεξανδρόπουλο ο οποίος έκανε ένα κοντρόλ και το γυριστό σουτ για να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα του Λοντίγκιν, να γράψει το 0-1 το οποίο και δεν πανηγύρισε.

Το δεύτερο ημίχρονο με τον Τερίμ να κάνει πολλές αλλαγές

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους και ενώ είχε ήδη κάνει μια αναγκαστική αλλαγή με την είσοδο του Μαντσίνι αντί του Τζούριτσιτς στο 38ο λεπτό, ο Τερίμ έκανε δύο αλλαγές. Ο Τούρκος πέρασε στο παιχνίδι τους Βέρμπιτς και Σπόραρ και έβγαλε από την αναμέτρηση τους Αϊτόρ και Μπερνάρ. Γύρισε το σύστημα σε 4-4-2 και ζητούσε από τους παίκτες του να πάνε σε κατά μέτωπο επιθέσεις και γεμίσματα.

Το τριφύλλι απείλησε μάλιστα στο 53′ με τον Βέρμπιτς μετά από εκτέλεση κόρνερ με το σουτ του Σλοβένου να φεύγει έξω. Ενώ πέντε λεπτά αργότερα ο Κώτσιρας έκανε τη σέντρα με τον Σλοβένο να πιάνει την κεφαλιά, τη μπάλα να βρίσκει στον Ρόντινεϊ και έφυγε κόρνερ.

Ο Τερίμ προχώρησε σε άλλη μια αλλαγή με την είσοδο του Βαγιαννίδη στο παιχνίδι αντί του Πέρεθ με τον Κώτσιρα να πηγαίνει να παίξει ως αμυντικό χαφ. Την ίδια ώρα σε αλλαγές προχώρησε και ο προπονητής του Ολυμπιακού, Καρβαλιάλ, με τους Καμαρά – Κίνι να μπαίνουν στο ματς αντί των Αλεξανδρόπουλου – Ορτέγκα.

Το γκολ της ισοφάρισες από τον Ιωαννίδη

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να φέρει το ματς στα ίσια στο 65′ με τον Φώτη Ιωαννίδη. Σε κόρνερ από τα δεξιά του Μαντσίνι ο Έλληνας σέντερ φορ πήδηξε ψηλότερα απ’ όλη την άμυνα του Ολυμπιακού, πήρε την κεφαλιά και νίκησε τον Πασχαλάκη για να ισοφαρίσει σε 1-1.

Ο Καρβαλιάλ έριξε στο ματς και τους Φορτούνη-Γιόβετιτς στο 74′ σε μια προσπάθεια να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του. Μάλιστα στο 76′ ο Μαυροβούνιος βρέθηκε μέσα στην περιοχή, έκανε το σουτ αλλά η μπάλα έφυγε ψηλά άουτ. Ενώ στο 88′ ο Ρόντινεϊ τροφοδότησε τον Φορτούνη που έκανε το σουτ με τον Αράο να μπαίνει στην πορεία της μπάλας και να την σταματάει.

Χαμένες ευκαιρίες με Ιωαννίδη και Βέρμπιτς στο τέλος του αγώνα

Με το ματς να έχει μπει στις καθυστερήσεις ο Παναθηναϊκός είχε δύο καλές στιγμές για να πάρει προβάδισμα στο σκορ. Στο 90+1′ ο Μαντσίνι βρέθηκε στην περιοχή, έκανε το σουτ με τη μπάλα να κοντράρει και να φτάνει στον Ιωαννίδη. Ο σκόρερ του τριφυλλιού ανενόχλητος από το ύψος του πέναλτι έκανε το σουτ αλλά έστειλε τη μπάλα αρκετά πάνω από την εστία του Πασχαλάκη.

Ενώ στο 90+4′ ο Βέρμπιτς βρέθηκε μέσα στην περιοχή, πέρασε τους αντιπάλους του, προσπάθησε να πλασάρει από τα αριστερά πάνω από τον Πασχαλάκη ο οποίος απομάκρυνε και εν συνεχεία ο διεθνής γκολκίπερ μάζεψε τη μπάλα πάνω από το κεφάλι του Ιωαννίδη.

Οι δηλώσεις του Τερίμ

Ο Τούρκος προπονητής επιβεβαίωσε το ταξίδι του τεχνικού διευθυντή των πράσινων στην Κωνσαντινούπολη και τόνισε πως σύντομα θα υπάρξουν νέα. Είτε θετικά, είτε αρνητικά!

“Έχουμε απουσίες, όπως ξέρετε όλοι, αυτές δίνουν την ευκαιρία ώστε να δούμε και άλλους παίκτες. Ο πρόεδρος και όλοι προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να καλείψουμε αυτά που λείπουν το συντομότερο δυνατόν. Κάποια πράγματα χρειαζόνται χρόνο.

 Και δεν είναι το πιο εύκολο να παίζουμε ανά τρεις μέρες παιχνίδια. Εμείς προσπαθούμε να προστατεύσουμε και τους παίκτες και να μην τραυματιστούν λόγω των πολλών αγώνων σε λίγες μέρες. Όλοι πρέπει να είναι έτοιμοι. Δεν κάνω παράπονα. Δεν θέλω να δικαιολογήσω κάτι. Αλλά το συντομότερο θα κάνουμε κάποιες μεταγραφές.

Όσο για τον Ακαϊντίν πήγε ο τεχνικός διευθυντής μας στην Κωνσταντινούπολη και γύρισε. Το συντομότερο θα έχουμε θετικά ή αρνητικά νέα”.

Για το αν περίμενε τόσο κλειστό παιχνίδι στο πρώτο του ντέρμπι και τη λογική της επιλογής του Κώτσιρα:

“Περιμέναμε να είναι ένας κλειστός αγώνας. Δεν παίξαμε εμείς στο πρώτο ημίχρονο καλά. Παρ’ όλα αυτά δεν δώσαμε και πολλές ευκαιρίες και το γκολ που μας έβαλαν ήταν από μία μπάλα που χτύπησε σε εμάς. Δεν αξίζαμε ούτε εμείς να βάλουμε γκολ στο πρώτο ημίχρονο αλλά ούτε να δεχτούμε.

Δεν ήμουν ευχαριστημένος από την εικόνα μας και κάναμε αλλαγές. Η αληθινή ομάδα ήταν αυτή που είδατε στο δεύτερο ημίχρονο. Δεν δεχτήκαμε ούτε ένα σουτ στο β’ μέρος, είχαμε ευκαιρίες. Ο Φώτης θα μπορούσε να είχε σκοράρει στα γενέθλιά του και το δεύτερο γκολ, δυστυχώς δεν έγινε. Παίξαμε τον πρώτο αγώνα αλλά έχουμε και τον δεύτερο.

Για τον Κώτσιρα, να είστε προετοιμασμένοι για τέτοιες αλλαγές που θα βλέπετε. Δεν είχα άλλον παίκτη να βάλω στο κέντρο. Επειδή ήθελαν να φύγουν πιο ψηλά οι Βαγιαννίδης και Μαντσίνι, ήθελα να τον βάλω στον αγώνα κι έπαιξε πολύ καλά. Η μισή ομάδα που ήταν σήμερα στο γήπεδο ήταν προετοιμασμένη καλά, δεν ήταν κουρασμένη. Έβαλα κάποιους παίκτες όπως ο Βαγιαννίδης, τραυματίστηκε και ο Τζούρισιτς. Θα παίξουμε όλοι μαζί τον αγώνα και κάποιοι παίκτες θα δείτε ότι θα παίξουν και σε άλλες θέσεις”.

Για το πότε θα μπορέσει ο Παναθηναϊκός να βγάλει ένα πλήρες 90λεπτο:

“Παίξαμε ένα ημίχρονο πολύ καλά, 60 λεπτά πολύ καλά, έφτασε να είμαστε στην 1η θέση. Άμα θα το κάνουμε αυτό για 90 λεπτά, θα είμαστε σε καλύτερη θέση. Υπάρχουν ακόμα παίκτες που δεν τους έχω δει καλά. Εμένα η δική μου ομάδα ήταν εκείνη που έπαιξε στο β’ ημίχρονο. Είχα πει και στην πρώτη συνέντευξη που κάναμε εδώ, μόλις δούμε καλύτερα όλους τους παίκτες, θα μπορούμε να φέρουμε και καλύτερα αποτελέσματα. Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε 90 λεπτά το καλό παιχνίδι που είδατε σήμερα”.

Για το τι θα χρειαστεί ο Παναθηναϊκός για να φτάσει σε αυτά που θέλει, ενόψει των ντέρμπι που έρχονται:

“Πρέπει πρώτα απ’ όλα να δίνουμε για 90 λεπτά μια καλή μάχη στο γήπεδο. Όπως είπατε, δείχνουμε κάποιες εικόνες μέσα στον αγώνα, αλλά όχι για 90 λεπτά. Πρέπει να το κάνουμε και στα δύο ημίχρονα Δεν πρέπει να δίνουμε εύκολες ευκαιρίες και να σκοράρουμε στις ευκαιρίες που έχουμε βρει. Πρέπει να έχουμε το παιχνίδι όπως ήταν στο β’ ημίχρονο, στα δικά μας χέρια. Γι’ αυτό το πράγμα δουλεύουμε αυτή τη στιγμή. Θα προσπαθήσουμε το συντομότερο να το φέρουμε εκεί που θέλουμε.

Άσχετα από το πώς πώς παίζουμε, πρέπει πάντα να δίνουμε μία τεράστια μάχη μέσα στο γήπεδο. Εμείς είμαστε μία ομάδα που ξεκινάει η φιλοσοφία μας από το τέρμα και πάμε ψηλά. Στο πρώτο ημίχρονο δεν καταφέραμε να το κάνουμε πολύ αυτό και πρέπει να βρίσκουμε περισσότερες ευκαιρίες. Αυτά σιγά σιγά θα γίνονται πιο πολύ”.

Αν ανυπομονεί να ζήσει την ατμόσφαιρα των ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού με κόσμο:

“Οι οπαδοί είναι το πιο σημαντικό μέρος σε αυτό το παιχνίδι. Και από τις δύο πλευρές είναι σημαντικοί. Δεν είναι πολύ ωραίος ο αγώνας χωρίς τους οπαδούς, ειδικά στα ντέρμπι πρέπει να υπάρχουν οπωσδήποτε. Βέβαια σεβόμαστε πολύ την απόφαση που έχει παρθεί γιατί δεν μας αρέσουν και τα πράγματα που γίνονται έξω από το γήπεδο. Ελπίζω ότι το συντομότερο θα βρεθούμε και με τους οπαδούς και θα έχουμε ωραία ατμόσφαιρα”.

Για την αγκαλιά του σε παίκτες του Ολυμπιακού όταν περνούσαν μπροστά από τον πάγκο:

“Βγήκε πολύ αυθόρμητα αυτό, δεν ήταν κάτι σχεδιασμένο. Τον Γιόβετιτς τον συμπαθώ πάρα πολύ, τον ξέρω από την Ιταλία. Αυτά είναι πράγματα που βγαίνουν από μόνα τους, είναι αυθόρμητα”.

Για τα συνεχόμενα ντέρμπι και πόσο πίσω πηγαίνουν την ποδοσφαιρική πρόοδο της ομάδας:

“Θέλω να σας πω και κάτι άλλο, δεν συμπληρώσαμε ούτε δύο εβδομάδες ακόμα. Προσπαθούμε όλα να τα κάνουμε ταυτόχρονα και με τον καλύτερο τρόπο. Το πιο σημαντικό είναι, πως με έχουν καταλάβει και οι παίκτες του πώς θέλουμε να παίξουμε. Είναι πολύ σημαντικό, δεν έχουμε πολύ χρόνο για να προετοιμαστούμε, οπότε πρέπει να γίνει πολύ σύντομα και προσεκτικά. Μέσα σε 3-4 μέρες προσπαθούμε και να ξεκουραστούμε και να προετοιμαστούμε για την επόμενη ομάδα. Όταν ήρθα είχαμε και τραυματισμούς.

Από τη μία προσπαθούμε να του προετοιμάσουμε για να είναι σε καλή κατάσταση και από την άλλη να δουλέψουμε με τους υπόλοιπους παίκτες. Με εμένα και όλους που υπάρχουμε, προσπαθούμε να συντονιστούμε για να τα καταφέρουμε. Δεν έχουμε πολύ χρόνο. Ο πρόεδρος προσπαθεί για ό,τι του ζητάμε κι εμείς προσπαθούμε να περάσουμε όλη την εμπειρία που έχουμε στους παίκτες. Όσο περνάει ο καιρός, προσπαθούμε να σχεδιάσουμε και το επόμενο χρονικό διάστημα για το τι καλύτερο μπορεί να μας φέρει.

Από τη μία θα παίζουμε και από την άλλη θα προσπαθούμε να φτάσουμε στον στόχο μας. Θα συνεχίσουμε του χρόνου, δεν θα συνεχίσουμε, πρέπει να τα δούμε. Γι’ αυτό προσπαθώ να πάρω από κάθε παίκτη το μάξιμουμ για να μπορούμε να δώσουμε σωστές αποφάσεις”.

Οι δηλώσεις του Καρβαλιάλ

Σας προβληματίζουν τα γκολ από στημένες φάσεις;

“Είναι αλήθεια ότι και στο προηγούμενο παιχνίδι αρκετές φάσεις από στημένα και αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε να διορθώσουμε μέσα από τις προπονήσεις”.

Είδαμε την ενδεκάδα σας χωρίς Φορτούνη και Ποντένσε, ποιο ήταν το πλάνο σας;

“Το πλάνο μας ήταν να βάλουμε στην ενδεκάδα μας τους παίκτες οι οποίοι ήταν πιο φρέσκοι και με περισσότερη ενέργεια, γιατί είχαμε και πριν λίγες ημέρες ένα δυνατό ματς. Έτσι επιλέξαμε παίκτες ξεκούραστους και πιο έτοιμους και νομίζω ότι μας βγήκε γιατί κάναμε ένα καλό πρώτο ημίχρονο, αλλά στη συνέχεια έπρεπε να κάνουμε αλλαγές και υπάρχει εξήγηση για αυτές τις αλλαγές που κάναμε”.

Οι άλλοι χθεσινοί αγώνες:

Πανσερραϊκός – Αστέρας Τρίπολης (1-1)

Βόλος – ΠΑΟΚ (0-2)

ΑΕΚ – Άρης (0-0)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις