Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

07

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πουλούσαν πλαστούς πίνακες Πικάσο-Τσαρούχη-Ματίς
ΕΛΛΑΔΑ

Πουλούσαν πλαστούς πίνακες Πικάσο-Τσαρούχη-Ματίς

Συνελήφθησαν 4 άτομα σε επιχείρηση της Ασφάλειας την ώρα που διαπραγματεύονταν την πώληση 4 πλαστών πινάκων.

Πλαστογραφούσαν πίνακες διάσημων ζωγράφων και τους πουλούσαν σε φιλότεχνους σε Ελλάδα και εξωτερικό αντί εκατομμυρίων ευρώ! Τέσσερα άτομα, που μετείχαν στην εγκληματική οργάνωση, όπως χαρακτηρίζεται από την αστυνομία, συνελήφθησαν ενώ επιχειρούσαν να πουλήσουν, σε προγραμματισμένη συνάντηση της οποία είχε «γνώση» τέσσερις πίνακες του διάσημου Πικάσο και του Jacson Pollock , έναντι του ποσού των 4.400.000 ευρώ!

Οι ίδιοι πωλητές των πλαστών πινάκων των διάσημων ζωγράφων με τα μεγάλα έργα, πωλούσαν και πίνακες του Γιάννη Τσαρούχη και άλλων ξένων δημιουργών.  Τέλος στη δραστηριότητα γύρω από την προσπόριση τεράστιου οικονομικού οφέλους από την πλαστογράφηση των έργων, έβαλαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας περιουσιακών Δικαιωμάτων, μετά τις σχετικές πληροφορίες που περιήλθαν στην κατοχή τους.

Κατασχέθηκαν πίνακες

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ενημέρωση, με την εξάρθρωση της οργάνωσης για εμπορία πλαστών πινάκων καθώς και αρχαίων κινητών μνημείων και εικόνων, κατασχέθηκαν, πλαστοί πίνακες Picasso, Jackson Pollock, Τσαρούχη κ.α., το χρηματικό ποσό των 20.900 ευρώ καθώς και πλήθος εικόνων και αρχαιοτήτων. Σε βάρος των τεσσάρων, σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη, παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Από τον Δεκέμβριο οι πωλήσεις

«Όπως προέκυψε από την έρευνα», επισημαίνει η ΕΛ.ΑΣ «οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τις αρχές Δεκεμβρίου 2023, ενώθηκαν μεταξύ τους και σύστησαν εγκληματική οργάνωση με διαρκείς και δομημένους ρόλους, με σκοπό τη πώληση πλαστών πινάκων διαφόρων τεχνοτροπιών φερόμενων ως φιλοτεχνημένων από διάσημους παγκοσμίως ζωγράφους, καθώς και αρχαίωυποψήφιους αγοραστές στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής αλλά και στην Ευρώπη. Για τον τερματισμό της δράσης τους συγκροτήθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών και από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, ταυτοποιήθηκαν τα μέλη της οργάνωσης και διακριβώθηκε το πεδίο δράσης τους».

Η αστυνομική επιχείρηση

Έτσι, ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση, «στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν οι κατηγορούμενοι, κατόπιν προγραμματισμένης συνάντησης για την αγοροπωλησία 4 πινάκων Picasso και ενός Jackson Pollock έναντι χρηματικού ποσού 4.400.000 ευρώ», προσθέτουν οι αστυνομικοί. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε οικίες των κατηγορουμένων παρουσία δικαστικού λειτουργού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Τέσσερις πλαστοί πινάκες PICASSO και πλαστός πίνακας – «σύνθεση» του ίδιου καλλιτέχνη που εμφανίζει ανθρώπινη μορφή και προσπαθεί να μιμηθεί την τεχνοτροπία του.
  • Πλαστός πίνακας JACKSON POLLOCK και -4- πλαστοί πίνακες- «σύνθεση» του ίδιου καλλιτέχνη διαφορετικών διαστάσεων.
  • Τρεις πλαστοί πίνακες, με υπογραφές MAGRITTE, HENRI MATISSE και ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ. • Πλήθος εκκλησιαστικών εικόνων με διάφορες παραστάσεις και διαφορετικών διαστάσεων.
  • Πλήθος αντικειμένων και έργα τέχνης χαρακτηριζόμενα σημαντικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας (αγγεία, πήλινα ειδώλια, μεταλλικά αντικείμενα κ.α.).
  • 118 πίνακες.
  • 17 φακέλοι με έγγραφα τα οποία σχετίζονται με την υπόθεση.
  • 25 φωτογραφίες που απεικονίζουν έργα τέχνης ή υπογραφές γνωστών καλλιτεχνών επάνω σε έργα τέχνης.
  • 12 πέτρινα εδώλια.
  • tablet, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, κινητά τηλέφωνα.
  • 2 φορητοί υπολογιστές.
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις