Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Τo ντέρμπι που όλοι περίμεναν, χωρίς κόσμο
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Τo ντέρμπι που όλοι περίμεναν, χωρίς κόσμο

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Τα δεδομένα των δύο ομάδων

Γράφει ο Κωνσταντίνος Καραμάνογλου
Τελειόφοιτος Sport Management

Απόψε (10/1, 21:30) ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό στο πρώτο γύρο, για την πρόκριση στους 8 του Κυπέλλου Ελλάδας στο Απόστολος Νικολαΐδης “Λεωφόρος” σε ένα ντέρμπι όπου θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία των θεατών.

Τα δεδομένα του Παναθηναϊκού

Εικόνα του Παναθηναϊκού στα περισσότερα απ’ τα “μεγάλα” ματς των τελευταίων 10 μηνών ήταν ένας λόγος σκληρής κριτικής, το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, είναι η πρώτη ευκαιρία αποδείξεων για όλους στο “πράσινο” ποδοσφαιρικό τμήμα.

Και το πρώτο ματς μίας σειράς αγώνα που θα δείξει πολλά τόσο στην ουσία (πρόκριση στους “8”, μάχη για τον τίτλο με τις βαθμολογικές ισορροπίες να είναι πολύ λεπτές), όσο και για τη ψυχολογία των επόμενων εβδομάδων και το ποιος θα μπορέσει να πάρει το πάνω… χέρι στην όλη διαδικασία ενόψει των playoffs.

Ο αιφνιδιασμός

Η έλευση του Φατίχ Τερίμ στον πράσινο πάγκο έφερε κάτι ακόμα που δεν είχε ο Παναθηναϊκός των τελευταίων μηνών. Το στοιχείο του… απρόβλεπτου. Το να μην ξέρουν οι αντίπαλοι του “τριφυλλιού” τι Παναθηναϊκό θα βρουν απέναντί τους. Σε πρόσωπα, σχήματα, τακτικές, αγωνιστικές προσεγγίσεις και στυλ ποδοσφαίρου.

Οι πράσινοι έχουν υπέρ τους το στοιχείο του αιφνιδιασμού κι ο Τούρκος τεχνικός μαζί με το επιτελείο του, καλούνται να “διαβάσουν” καλά τις συνθήκες του αγώνα που έχουν μπροστά τους, προκειμένου να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να κάνει απ’ το αποψινό ματς της Λεωφόρου ένα πρώτο βήμα πρόκρισης στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Κι ο ίδιος άλλωστε, το θέλει πολύ κι όπως είπε και στην τελευταία συνέντευξη Τύπου του αγώνα με τον Παναιτωλικό “…όπου υπάρχει ένα τρόπαιο, εμείς πρέπει να είμαστε εκεί έχοντας στο μυαλό μας το τι θα κάνουμε για να το κατακτήσουμε”.

Οι δύσκολες προβλέψεις για την ενδεκάδα

Προσεγγίσεις για την ενδεκάδα είναι πολύ δύσκολο να γίνουν τούτη τη φορά. Πολύ απλά διότι κι ο ίδιος ο Τερίμ δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να ανοίξει τα χαρτιά του πριν από το πρώτο ντέρμπι “αιωνίων” της θητείας του στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Στους δύο πρώτους αγώνες του ήθελε να δει όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούσε το ρόστερ του, χρησιμοποιώντας συνολικά 20 παίκτες!

Σίγουρα θα κάνει αλλαγές σε σχέση με το παιχνίδι της περασμένης Κυριακής απέναντι στον Παναιτωλικό, σαφώς και θα λάβει υπόψιν του τι… ακολουθεί μια δύσκολη εβδομάδα που έρχεται με το μεγάλο ματς στην OPAP Arena και τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο παραχωρώντας σε μία αντίστοιχη διαχείριση υλικού.

Εκτός ο ανέτοιμος Μπαρτ Σένκεφελντ

Η προετοιμασία των παικτών του Παναθηναϊκού για τον αποψινό, μεγάλο αγώνα με τον Ολυμπιακό, ολοκληρώθηκε την Τρίτη (9/1) το απόγευμα στο “Γ. Καλαφάτης” στο Κορωπί, με τον Τερίμ να αφήνει εντέλει εκτός τον Μπαρτ Σένκεφελντ.

Κι αυτό διότι αν κι ο Ολλανδός αρχηγός μπήκε στις προπονήσεις τη Δευτέρα (8/1), κρίθηκε πως είναι ακόμη ανέτοιμος, έχοντας χάσει προπονήσεις μίας εβδομάδας.

Εκτός αποστολής έμεινε ο Δημήτρης Λημνιός, καθώς κρίθηκε πως δεν είναι ακόμη έτοιμος για να αγωνιστεί σε ένα τέτοιο παιχνίδι, ο τραυματίας Σεμπαστιάν Παλάσιος (θλάση στο υποκνημίδιο) και οι μόνιμοι απόντες Χόρντουρ Μάγκνουσον και Έρικ Πάλμερ-Μπράουν.

Τα δεδομένα του Ολυμπιακού

Ο Πορτογάλος προπονητής θέλησε να δώσει το σύνθημά του για το παιχνίδι με τις δηλώσεις του στην COSMOTE TV: “Ο Ολυμπιακός πηγαίνει σε όλα τα παιχνίδια για να τα κερδίσει και αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση”.

Οι αλλαγές που σκέφτεται ο Πορτογάλος στο αρχικό σχήμα

Ο Κάρλος Καρβαλιάλ αναμένεται να χρησιμοποιήσει ως βάση την ενδεκάδα που επέλεξε απέναντι στην ΑΕΚ. Από εκεί και πέρα αναμένεται να κάνει κάποιες μικρές παρεμβάσεις, αλλάζοντας κάποια πρόσωπα στο αρχικό σχήμα.

“Σίγουρα θα επιλέξουμε μια ενδεκάδα που θα αποτελείται από τους καλύτερους παίκτες για να ανταποκριθούν στο συγκεκριμένο παιχνίδι” ανέφερε ο Πορτογάλος τεχνικός.

Οι περισσότερες αλλαγές ίσως παρατηρηθούν στην άμυνα. Ο σίγουρος μπροστά από τον Πασχαλάκη είναι ο Παναγιώτης Ρέτσος, ενώ δίπλα του αντί του Ζουλιάν Μπιανκόν που δεν έπεισε με την απόδοσή του, ενδέχεται να επιστρέψει ο Ανδρέας Ντόη. Ο Ομάρ Ρίτσαρντς επίσης μπορεί να πάρει τη θέση του Ορτέγκα στα αριστερά και να παίξει πρώτη φορά βασικός. Σταθερός στα δεξιά παραμένει ο Ροντινέι.

Στον άξονα το δίδυμο Έσε – Καμαρά έχει τον πρώτο λόγο, ωστόσο μία θέση στη μεσαία γραμμή διεκδικεί και ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος. Αυτό μπορεί να σημαίνει και μεταβολή του αρχικού σχήματος σε 4-3-3 για ένα πιο γεμάτο “κέντρο”. Οι Φορτούνης και Ποντένσε είναι φαβορί για τα άκρα, με τον Μασούρα, ο οποίος ήταν απ’ τους καλύτερους κόντρα στην ΑΕΚ, να κινείται κοντά στον επιθετικό. Ο Φραν Ναβάρο επίσης είναι το φαβορί για να πάρει φανέλα βασικού στην κορυφή. Ωστόσο, ο Στέβαν Γιόβετιτς προπονήθηκε την Δευτέρα (8/1) και είναι διαθέσιμος για το ντέρμπι της Λεωφόρου, επομένως διεκδικεί επίσης μία θέση στην 11άδα. Φυσικά, δεν αποκλείεται να κρύβει κι άλλες εκπλήξεις ο Πορτογάλος προπονητής.

Οι δηλώσεις του Αλεξανδρόπουλου

Για την αντίδραση που έδειξε η ομάδα στο τελευταίο παιχνίδι:

“Ικανοποιημένοι είμαστε μόνο όταν συνδυάζουμε καλό ποδόσφαιρο με τους τρεις βαθμούς, ωστόσο σίγουρα ήταν μια αντίδραση μετά την κακή εμφάνιση που είχαμε κόντρα στη Λαμία. Πρέπει να συνδυάσουμε την αντίδραση με το αποτέλεσμα και έτσι θα είμαστε ικανοποιημένοι”.

Για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό:

“Είναι ένα σπουδαίο ντέρμπι. Τον Παναθηναϊκό τον αντιμετωπίσαμε στο πρωτάθλημα και είναι μια καλή ομάδα, αλλά αν παρουσιαστούμε όπως πρέπει και χτυπήσουμε τις αδυναμίες του μπορούμε να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα στο πρώτο παιχνίδι. Ωστόσο είναι διπλά παιχνίδια. Σίγουρα τώρα κοιτάμε το πρώτο, αλλά τίποτα δεν τελειώνει αύριο”.

Για το γεγονός πως επιστρέφει για πρώτη φορά ως αντίπαλος σε αυτό του γήπεδο:

“Σίγουρα είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι για μένα. Έπαιζα στον Παναθηναϊκό πολλά χρόνια και ειδικά σε αυτό το γήπεδο. Από την άλλη δε μπορώ να το ευχαριστηθώ στο 100% γιατί δεν υπάρχει κόσμος. Είτε η ατμόσφαιρα είναι θετική, είτε πιο πιεστική κάθε ποδοσφαιριστής ζητάει τέτοια παιχνίδια. Σίγουρα είναι ιδιαίτερο κάθε παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, αλλά είναι και πάρα πολύ κρίσιμο και σημαντικό, οπότε οφείλω να είμαι πολύ συγκεντρωμένος και αν αγωνιστώ να δώσω το 150%.”

Για το που κρίνονται τέτοια ματς:

“Κρίνονται στο ποια ομάδα το θέλει πιο πολύ. Οι μονομαχίες θα παίξουν σημαντικό ρόλο και σίγουρα η ποιότητα που θα ξεδιπλώσει κάθε ποδοσφαιριστής θα είναι πολύ σημαντικά για το αποτέλεσμα”.

Οι άλλοι αποψινοί αγώνες:

Πανσερραϊκός – Αστέρας Τρίπολης (15:00)

Βόλος – ΠΑΟΚ (17:00)

ΑΕΚ – Άρης (19:30)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις