Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Νομοσχέδια προς ψήφιση 2024: Η ατζέντα των νομοθετικών παρεμβάσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδια προς ψήφιση 2024: Η ατζέντα των νομοθετικών παρεμβάσεων

Νομοσχέδια προς ψήφιση 2024: Νέοι ποινικοί κώδικες, επιστολική ψήφος, μη κρατικά ΑΕΙ και μετά γάμος ομόφυλων

Με ένα εντυπωσιακό παλμαρέ έντονης κοινοβουλευτικής δραστηριότητας με ψήφιση πολλών και σημαντικών νομοσχεδίων, ανοίγει η Βουλή τις εργασίες της για τη νέα χρονιά. Η ατζέντα των νομοθετικών παρεμβάσεων που αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση στην Ολομέλεια, περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα παρεμβάσεων, όπως οι νέοι Ποινικοί Κώδικες και η επιστολική ψήφος, ενώ ζητούμενο παραμένει ο χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Τα νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή

Αναλυτικότερα, οι εργασίες της Βουλής θα εκκινήσουν, την Τρίτη (9/1) στην αρμόδια επιτροπή με την εισαγωγή της σύμβασης για τον διεθνή αερολιμένα Αθηνών που θα επιτρέψει την είσοδο του «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια ακόμα και εντός της εβδομάδας. Στην συνέχεια θα συζητηθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και λίγο αργότερα οι ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο αναμένεται να έχει κατατεθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια μέχρι τέλη του μήνα. Την ίδια περίοδο αναμένεται και η κατάθεση της ΠΝΠ για την αθλητική βία, καθώς και οι νέοι Ποινικοί Κώδικες.

Αυτό πάντως που μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι ο χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, παρότι όπως όλα δείχνουν ξεκινά η δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ επανακαταθέσει εντός της ημέρας, την πρόταση νόμου του 22’ που πέραν του γάμου, της τεκνοθεσίας και υιοθεσίας αναγνωρίζει και το δικαίωμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προτίθεται να ξεκινήσει δημόσια συζήτηση για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και ιδίως για την τεκνοθεσία με στόχο να κάμψει τις ισχυρές αρνητικές απόψεις της κοινωνίας που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις αλλά και την αρνητική στάση αρκετών “γαλάζιων” βουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξηγήσει τις βασικές παραμέτρους της ρύθμισης σε συνέντευξη που θα παραχωρήσει την ερχόμενη Τετάρτη στην ΕΡΤ ενώ δεν αποκλείεται να παρουσιάσει και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις