Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ιράν μαστίγωμα 33χρονης: Χτύπησαν 74 φορές γυναίκα
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν μαστίγωμα 33χρονης: Χτύπησαν 74 φορές γυναίκα

Ιράν μαστίγωμα 33χρονης: Τη μαστίγωσαν 74 φορές γιατί δεν φορούσε μαντίλα, αλλά δεν έκανε πίσω

Οι Αρχές του Ιράν μαστίγωσαν 74 φορές την 33χρονη Ρόγια Χεσμάτι για «παραβίαση των δημοσίων ηθών» και της επέβαλαν πρόστιμο επειδή αρνήθηκε να φορέσει χιτζάμπ ενώ περπατούσε στους δρόμους της Τεχεράνης. Η Roya Heshmati, 33 ετών, μαστιγώθηκε και αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο, αφού «ενθάρρυνε την ανεκτικότητα» περπατώντας δημόσια χωρίς να καλύπτει το κεφάλι της. Γράφοντας στην κλειδωμένη πλέον σελίδα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Χεσμάτι εξήγησε πώς ξυλοκοπήθηκε ανελέητα στην πλάτη, τα πόδια και τους γλουτούς της σε ένα δωμάτιο που παρομοίασε με μεσαιωνικό θάλαμο βασανιστηρίων, αλλά εξακολουθούσε να αρνείται να φορέσει χιτζάμπ ακόμα και στην αίθουσα του δικαστηρίου.

«Το μαστίγωμα είχε τελειώσει. Βγήκαμε από το δωμάτιο. Δεν τους άφησα να πιστέψουν ότι ένιωσα πόνο… Πήγαμε στον δικαστή που ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεση της ποινής. Η γυναίκα αξιωματικός περπατούσε πίσω μου και πρόσεχε να μην αφήσει τη μαντήλα μου να πέσει από το κεφάλι μου.

«Πέταξα τη μαντήλα μου στην είσοδο της αίθουσας του δικαστηρίου»

«Πέταξα τη μαντήλα μου στην είσοδο της αίθουσας του δικαστηρίου. Η γυναίκα μου ζήτησε να φορέσω τη μαντίλα. Δεν σταμάτησα και εκείνη την τράβηξε ξανά πάνω από το κεφάλι μου», έγραψε η 33χρονη Ιρανή το βασανιστήριο της οποίας αλλά και η ηρωική της στάση κάνει τον γύρο του κόσμου. Η βάναυση τιμωρία προκάλεσε ευρεία κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον Αμπάς Αμπντί, έναν από τους κορυφαίους δημοσιογράφους και κοινωνικούς ακτιβιστές του Ιράν να γράφει: «Αυτά τα μαστίγια δεν έπεσαν μόνο στο σώμα μιας γυναίκας, χτύπησαν όλους εκείνους που ονειρεύονται μια ζωή με φυσιολογικές ελευθερίες ο ένας δίπλα στον άλλον». «Φτάνει πια. Μην αηδιάζετε την κοινωνία παραπάνω».

Δεν έκανε πίσω παρά το βασανιστήριο

«Η καταδικασθείσα, Ρόγια Χεσμάτι, ενθάρρυνε την ανεκτικότητα (με την εμφάνισή της) ατιμωτικά σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους στην Τεχεράνη», ανέφερε αργά το Σάββατο ο δικτυακός τόπος Mizan Online της δικαιοσύνης. «Η ποινή της των 74 χτυπημάτων του μαστιγίου εκτελέστηκε σύμφωνα με το νόμο και τη ”σαρία”και ”για παραβίαση των δημόσιων ηθών”, ανέφερε η Mizan. Το δικαστικό σώμα ισχυρίστηκε επίσης ότι η Χεσμάτι είχε διασυνδέσεις με «μια οργανωμένη ομάδα εκτός Ιράν», αν και δεν παρείχε παραπάνω στοιχεία, μεταδίδει η Daily Mail. Ακόμη και αφού υπέστη τον άγριο ξυλοδαρμό, η Χεσμάτι αρνήθηκε να φορέσει μαντήλα που της παρείχαν οι αξιωματούχοι, ανέφερε το Iran International.

Σκοταδισμός στο Ιράν

Όλες οι γυναίκες στο Ιράν υποχρεούνται από το νόμο να καλύπτουν το λαιμό και το κεφάλι τους, μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Οι μαστιγώσεις για παραβίαση του κώδικα ένδυσης δεν είναι ασυνήθιστες στο Ιράν. Στις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις προκλήθηκαν από τον θάνατο, τον Σεπτέμβριο του 2022, της Mahsa Amini, μιας 22χρονης Ιρανής Κουρδικής καταγωγής που συνελήφθη για υποτιθέμενη παραβίαση του αυστηρού κώδικα ενδυμασίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες, οι διαδηλώτριες έβγαλαν τις μαντίλες τους ή ακόμη και τις έκαψαν. Άλλες γυναίκες άρχισαν επίσης να παραβιάζουν εσκεμμένα τον ενδυματολογικό κώδικα, γεγονός που οδήγησε σε ένταση της καταστολής.

Η φωτογραφία που… προκάλεσε

H κουρδική ομάδα δικαιωμάτων Hengaw αναγνώρισε την Χεσμάτι ως 33χρονη γυναίκα κουρδικής καταγωγής. Συνελήφθη τον Απρίλιο «επειδή δημοσίευσε μια φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να φορά μαντίλα», δήλωσε ο δικηγόρος της Μαζιάρ Τατάι στη μεταρρυθμιστκή εφημερίδα Shargh. Η Χεσματί διατάχθηκε επίσης να πληρώσει πρόστιμο και αρχικά είχε προταθεί ποινή φυλάκισης, αλλά αργότερα αποσύρθηκε. Στο πλαίσιο της επιβολής του ενδυματολογικού κώδικα, οι Αρχές έχουν εγκαταστήσει κάμερες παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους για να παρακολουθούν τις παραβιάσεις και έχουν κλείσει επιχειρήσεις που παραβίαζαν τους κανόνες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις