Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός – αύξηση κρουσμάτων 2024: Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός – αύξηση κρουσμάτων 2024: Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Κορονοϊός - αύξηση κρουσμάτων 2024: Τα σχολεία ανοίγουν σήμερα Δευτέρα ύστερα από το διάλειμμα των εορτών, την στιγμή που κορονοϊός, γρίπη και άλλες ιώσεις "σαρώνουν".

“Καμπανάκι” για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων με το άνοιγμα των σχολείων μετά την χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα κρούουν οι ειδικοί και εφιστούν την προσοχή σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Τα σχολεία ανοίγουν σήμερα Δευτέρα ύστερα από το διάλειμμα των εορτών, την στιγμή που κορονοϊός, γρίπη και άλλες ιώσεις “σαρώνουν”, με τους επιστήμονες να περιμένουν κορύφωση μέσα στον Ιανουάριο.

“Τέλος Γενάρη η κορύφωση της Covid με 7.100 κρούσματα τη μέρα”

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, τα κρούσματα θα παρουσιάσουν νέα έξαρση και γι’ αυτό συστήνουν σε γονείς και εκπαιδευτικούς να ακολουθούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. “Νομίζω ότι η κορύφωση θα είναι νωρίτερα, γύρω στις 23 – 24 του Γενάρη με περίπου 7.500 κρούσματα, 7.100 θα έλεγα εγώ, την ημέρα”, λέει, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. “Ο λόγος που βλέπουμε αυτήν τη διόρθωση που ανέφερα είναι ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ενημέρωση του κοινού, φορούν μάσκες, συνειδητοποίησε ότι υπάρχει διασπορά και άλλαξε η συμπεριφορά. Θέλουμε να γλιτώσουμε τη διασπορά.

Το να έρθει νωρίτερα σημαίνει ότι δε θα έχει μεγάλη διάρκεια ως κύμα. Αυτό μας διευκολύνει και σε ό,τι αφορά τις σοβαρές νοσήσεις και για τους θανάτους”. “Η αποκλιμάκωση φαίνεται να είναι λίγο αργή”, συμπληρώνει ο ίδιος, εξαιτίας της χειμερινής περιόδου που διανύουμε η οποία ευνοεί τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, αλλά και λόγω της συννοσηρότητας που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό. “Θα πάμε σίγουρα σε αποκλιμάκωση και αυτό είναι το σημαντικό”.

Παγώνη: Συναγερμός για το άνοιγμα των σχολείων

Να μην στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο ακόμα και αν παρατηρούν μια μικρή αδιαθεσία και το τεστ βγαίνει αρνητικό, συνιστά στους γονείς από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εξαιτίας της έξαρσης του κορoνοϊού που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εξήγησε ότι τις πρώτες ημέρες το ιικό φορτίο να είναι χαμηλό και το τεστ να βγαίνει αρνητικό ωστόσο το παιδί μεταδίδει τη νόσο. “Πρέπει να σταματήσουμε τη μετάδοση”, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε ότι σημειώνεται αύξηση στις νοσηλείες κατά 40%. Αναφορικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία σημείωσε ότι στις ΜΕΘ δεν παρατηρείται ακόμη πίεση ενώ είπε ότι τα περιστατικά γρίπης είναι περισσότερα και με πιο βαριά συμπτώματα.

Τα παιδιά θα πάνε σχολεία σήμερα πρέπει να πηγαίνουν εφοδιασμένα με μάσκα και αντισηπτικό. “Ανοιχτά παράθυρα και όχι αγκαλιές και φιλιά” είπε χαρακτηριστικά. Η κ. Παγώνη σημείωσε ακόμη ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν προκαλεί πνευμονίες καθώς πλήττει το ανώτερο αναπνευστικό. “Οι μεγαλύτερες ηλικίες πρέπει σε συνεννόηση με το γιατρό τους πρέπει να παίρνουν τα αντιικά φάρμακα”. Αναφορικά με το εμβόλια επανέλαβε ότι οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα πρέπει να το κάνουν παράλληλα με αυτό τις γρίπης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις