Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ποιοι πρέπει να έχουν pos: Σε ποια επαγγέλματα είναι υποχρεωτικά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι πρέπει να έχουν pos: Σε ποια επαγγέλματα είναι υποχρεωτικά

Ποιοι πρέπει να έχουν pos: Τα επαγγέλματα που αφορά

Με την χρεωστική κάρτα της τράπεζάς μας μπορούμε να πηγαίνουμε από 01/01 στις λαϊκές αγορές, τα περίπτερα, τα ψιλικατζίδικα αλλά και τα ταξί, καθώς έγινε υποχρεωτική η χρήση των POS για 35 κλάδους της οικονομίας. Υποχρεωτικά, από 01/01 του 2024 POS πρέπει να έχουν:

  • Tαξί.
  • Παραγωγοί λαϊκών αγορών.
  • Περιπτερούχοι, ψιλικά – παντοπωλεία.
  • Πάγκοι σε πανηγύρια.
  • Ασφαλιστικές εταιρείες – ΙΕΚ.
  • Θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες.

Η εγκατάσταση του POS και η διασύνδεση με τις ταμειακές πρέπει να γίνει έως 29/2/2024. Η μη προμήθειά του επιφέρει πρόστιμο 1.500 € (από 1η Μαρτίου). Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί 998.630 POS, που αφορούν 546.196 επιχειρήσεις. Πολλοί αντιδρούν καθώς το κόστος προμήθειας των τραπεζών για τα POS ξεπερνά κάποιες φορές την αξία του προϊόντος, ενώ θέμα προκύπτει και με τη σύνδεση στο διαδίκτυο η οποία είναι απαραίτητη για την χρήση του.

Σύνδεση με IRIS

Εκτός από το POS, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες πρέπει υποχρεωτικά να συνδέσουν τους λογαριασμούς τους με το σύστημα IRIS. Η ενεργοποίησή του γίνεται μέσω τράπεζας ή e-banking και η μεταφορά των ποσών γίνεται με ΑΦΜ ή αριθμό κινητού. Δεν χρειάζεται η αναγραφή ή γνώση IBAN, ενώ δεν υπάρχει προμήθεια για συναλλαγές έως 500 €.

Η αντίδραση των επιχειρηματιών

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις