Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Θεοφάνια 2024 Ελλάδα: Με λαμπρότητα ο αγιασμός των υδάτων σε όλη τη χώρα
ΕΛΛΑΔΑ

Θεοφάνια 2024 Ελλάδα: Με λαμπρότητα ο αγιασμός των υδάτων σε όλη τη χώρα

Θεοφάνια 2024 Ελλάδα: Με λαμπρότητα τελέστηκε ο επίσημος αγιασμός των υδάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά

Με λαμπρότητα τελέστηκε ο επίσημος αγιασμός των υδάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Νωρίς το πρωί τελέστηκε η επίσημη δοξολογία των Θεοφανίων στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεου. Από το πρωί η προσέλευση των πιστών ήταν μεγάλη, ενώ το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της πολιτικής και αυτοδιοικητικής ηγεσίας.

Συγκεκριμένα στην επίσημη δοξολογία των Θεοφανίων βρέθηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, η αντιπεριφερειάρχης Μελίνα Δερμετζοπούλου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Γκιουλέκας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Θρασκιά και ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Χήτας.

Σημειώνεται πως η ρίψη του σταυρού έγινε στην Α’ Προβλήτα του ΟΛΘ, ενώ μέχρι πρότινος γινόταν στη Λεωφόρο Νίκης, στο ύψος της Αγίας Σοφίας. Ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος αποφάσισε να αλλάξει το σημείο φέτος και έτσι πλήθος πολιτών έδωσαν το παρών στη Νέα Παραλία για να παρακολουθήσουν την τελετή, κατακλύζοντας το μέτωπο της λεωφόρου Νίκης και φτάνοντας μέχρι και τον Λευκό Πύργο. Συνολικά 35 νέοι, ανάμεσά τους και ανήλικοι έπεσαν στα νερά του Θερμαϊκού για να πιάσουν τον Σταυρό. Ο Στέργιος Παγωνίδης έπιασε τον σταυρό. Λίγο πριν πέσουν στη θάλασσα, οι νεαροί άνδρες φώναξαν «Ελλάδα σημαίνει ορθοδοξία, χρόνια πολλά», ενώ ο Μητροπολίτης Φιλόθεος ευχήθηκε καλή και ευλογημένη χρονιά σε όλους.

Αθήνα

Με λαμπρότητα τελέστηκαν σήμερα η Δοξολογία για τα Θεοφάνια στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι και στη συνέχεια ο καθαγιασμός των υδάτων στην Αδριάνειο Δεξαμενή της Αθήνας και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού. Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στον εορτασμό, ανάμεσά τους και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. «Χρόνια Πολλά σε όλους, με υγεία και δύναμη. Εύχομαι το Φως της αγάπης και της αισιοδοξίας να γεμίσει τις καρδιές μας», δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Δούκας. Από την κυβέρνηση παρέστη ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος ευχήθηκε «Καλή Φώτιση σε όλες και σε όλους».

Πειραιάς

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε και φέτος στο πρώτο μεγάλο λιμάνι της χώρας τον Πειραιά, η τελετή του Αγιασμού των υδάτων χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πειραιώς & Φαλήρου κ. Σεραφείμ και παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Στις 11:00 το πρωί, στον προβλήτα απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς, έγινε η τελετή Αγιασμού των υδάτων ενώ άνδρες του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων βούτηξαν και έπιασαν τον Σταυρό. Πάνω σε τορπιλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού παρατάχθηκαν 14 βατραχάνθρωποι, οι περισσότεροι έφεδροι, για να βουτήξουν και να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.

«Είναι μια μεγάλη μέρα για τον ελληνισμό και την ορθοδοξία η ημέρα του Αγιασμού των υδάτων» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης. «Οι Έλληνες απανταχού γιορτάζουν με μεγαλοπρέπεια αυτή την ημέρα που μας ενώνει και μας κάνει πιο δυνατούς. Εύχομαι στην Ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία στην ακτοπλοΐα στα σκάφη του Λιμενικού Σώματος και στους Έλληνες ναυτικούς, ήρεμες θάλασσες» τόνισε ο κ.Στυλιανίδης. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «θα είναι πάντα δίπλα τους για να λύνει τα προβλήματά τους με πρακτικό και άμεσο τρόπο». «Όχι πολλά λόγια αλλά πράξεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Βουλευτής ‘Α Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος που εκπροσώπησε τη βουλή είπε ότι σήμερα είναι μία μεγάλη ημέρα για την ορθοδοξία, τους ναυτικούς και τον Πειραιά ενώ ευχήθηκε γαλήνιες θάλασσες σε όλους του ναυτικούς και καλή φώτιση σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Η νέα υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου ευχήθηκε χρόνια πολλά στους ναυτικούς και σε όλη την Ελλάδα. «Το σημερινό φως το φως της αγάπης το φως της αλήθειας το φως της ευθυκρισίας να πλημμυρίσει τις καρδιές μας αλλά και τα μυαλά μας» ανέφερε η ίδια.

Οι ευχές του ΣΥΡΙΖΑ και του δημάρχου Πειραιά

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Β Πειραιά Νίνα Κασιμάτη ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες για τη μεγάλη ημέρα των φώτων. Είπε ότι εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κασσελάκη εύχεται υγεία και δύναμη σε όλο τον ελληνισμό και σε κάθε άνθρωπο αλλά και «καλή φώτιση στους ιθύνοντες για τα εθνικά και κοινωνικά συμφέροντα που βάλλονται». «Να είμαστε ενωμένοι και δυνατοί και αυτή τη χρονιά» πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τόνισε ότι με ιδιαίτερη λαμπρότητα και φέτος όπως κάθε χρονιά ο εορτασμός των Θεοφανίων πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό λιμάνι της χώρας τον Πειραιά Ο κ. Μώραλης ευχαρίστησε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ενώ ευχήθηκε περαστικά στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και σε όλους τους Πειραιώτες. Λόγω της κατάδυσης του τιμίου σταυρού στο λιμάνι του Πειραιά, υπήρξαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στον Αγιασμό των Υδάτων στα Χανιά θέλησε να στείλει «ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας και προόδου» τονίζοντας πως «καθώς βρισκόμαστε στην αυγή του 2024 έχουμε το δικαίωμα να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Οι δυσκολίες προφανώς δε λείπουν από τις μεγάλες γεωπολιτικές κρίσεις στη γειτονιά μας μέχρι την εισαγόμενη ακρίβεια θα βρισκόμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπισή τους.

 Χανιά

Ταυτόχρονα, θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη καθημερινότητα για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες. Με μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται γρήγορα δημιουργώντας καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, με μία ποιοτική δημόσια παιδεία, μία καλή υγεία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, με περισσότερη ασφάλεια σε όλες τις γειτονιές της πατρίδας μας. Επίσης, θα βρισκόμαστε πάντα σε επιφυλακή και για τα εποχιακά προβλήματα, τις εποχιακές κρίσεις όπως η έξαρση της γρίπης και του κορονοϊού. Για αυτό προστατευόμαστε και εμβολιαζόμαστε. Κυρίως προστατεύουμε τους πιο αδύναμους και ευάλωτους συμπολίτες μας. Θέλω και πάλι σήμερα εδώ από τα ηλιόλουστα Χανιά να ευχηθώ σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα απανταχού της γης καλή φώτιση, καλή χρονιά, με υγεία, χαρά σε εσάς και τους αγαπημένους σας», ανέφερε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις