Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καλή Χρονιά από το Alphafreepress.gr! Ευτυχισμένο το 2024!
ΕΛΛΑΔΑ

Καλή Χρονιά από το Alphafreepress.gr! Ευτυχισμένο το 2024!

Με υγεία, όλα τα άλλα θα τα φτιάξουμε εμείς!

Ναιιιιιιιιιιι!!!! Το 2024 είναι εδώ και για ακόμα μία φορά θα… υποσχεθούμε στον εαυτό μας τα ίδια και τα ίδια! Και πολύ καλά θα κάνουμε. Η αλήθεια είναι ότι οι στόχοι για την νέα χρονιά πάνω-κάτω είναι οι ίδιοι για τους περισσότερους ανθρώπους και περιλαμβάνουν συνήθως την βελτίωση της φυσικής κατάστασης, την αναθεώρηση των οικονομικών στρατηγικών που ακολουθήθηκαν τον προηγούμενο χρόνο, αλλά και την εκμάθηση νέων πραγμάτων τόσο για την προσωπική και όσο και την επαγγελματική ανάπτυξη.

Ένας άλλος όμως «κοινός τόπος» πολλών ανθρώπων είναι η αποφασιστικότητα που έχουμε όλοι στην αρχή για την πραγματοποίηση αυτών των στόχων αλλά με το πέρασμα του χρόνου – όπου συνήθως η διάρκεια ζωής τους συμπίπτει με το τελευταίο «ξεσκόνισμα» από τους απομείναντες κόκκους της ζάχαρης άχνης από τους κουραμπιέδες των Χριστουγέννων – τελικά οι στόχοι αυτοί ξεχνιούνται.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Clinical Psychology», μόνο το 46% των ανθρώπων που έλαβαν πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις ήταν επιτυχείς. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από τους μισούς ανθρώπους που θέτουν έναν στόχο για το νέο έτος θα αποτύχουν.

Τρόποι για να πετύχετε τους πρωτοχρονιάτικους στόχους

Η αλλαγή βαθιά ριζωμένων συνηθειών δεν είναι εύκολη υπόθεση, γι’ αυτό προτού «βουτήξετε» στους στόχους του νέου έτους, είναι σημαντικό να κάνετε ένα βήμα πίσω και να προετοιμαστείτε για την επικείμενη αλλαγή. Ενόψει αυτής της αλλαγής καλό είναι να μην χάνετε την αισιοδοξία σας, προσπαθήστε να μην κάνετε ριζοσπαστικές αλλαγές, αλλά σταδιακές και πολύ βασικό να είστε επιεικείς με τον εαυτό σας.

purple and red fireworks time lapse photography

Θέστε έναν στόχο που σας κινητοποιεί

Θα εκπλαγείτε από το πόσο συχνά οι άνθρωποι θέτουν στόχους που δεν αφορούν τον εαυτό τους. Αυτοί οι στόχοι μπορεί να υπαγορεύονται ή να εξαναγκάζονται από τον διευθυντή, τον σύζυγο ή την πίεση των γονέων.

Ενώ είναι ωραίο να έχετε κάποια εξωτερική υποστήριξη, αν δεν έχετε προσωπικό πάθος για το στόχο σας, η απόφαση έχει μικρές πιθανότητες επιτυχίας.

Να είστε συγκεκριμένοι

Όταν αποφασίζετε έναν καινούργιο στόχο, μην μένετε εκεί. Δημιουργήστε συγκεκριμένο πλάνο εργασιών και διατυπώστε το όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται πρώτα απ’ όλα στον εαυτό σας.

Γράψτε τους στόχους σας

Είναι σπουδαίο να έχετε στόχους, είναι όμως και κρίσιμο να τους καταγράψετε με κάποιο τρόπο. Κι αυτό γιατί, αρχικά είναι εύκολο να τους ξεχάσετε. Η καταγραφή των αποφάσεών βοηθά να ξεκαθαρίσετε τι είναι αυτό που θέλετε να επιτύχετε. Επιπλέον η γραφή καθορίζει την πρόθεση, αλλά πρέπει να αναλάβετε δράση για να επιτύχετε την απόφασή σας. Το να έχετε έναν γραπτό απολογισμό των στόχων σας είναι μια συνεχής υπενθύμιση για να αναλάβετε δράση.

Επανεξετάζετε τακτικά την πρόοδο των στόχων

Ας το παραδεχτούμε, αν δεν σκεφτόμαστε τακτικά την απόφασή μας, δεν πρόκειται να την ακολουθήσουμε. Έτσι, ένα κρίσιμο μέρος της υλοποίησης του στόχου είναι η τακτική επανεξέταση αυτού. Στο ελάχιστο, η επανεξέταση αυτή θα πρέπει να γίνεται κάθε μήνα, αλλά όσο πιο συχνά, τόσο το καλύτερο.

Μοιραστείτε τις αποφάσεις σας με άλλους

Όπως λέει ένα γνωμικό: «Αν ένα δέντρο πέσει σε ένα δάσος και κανείς δεν είναι τριγύρω για να το ακούσει, κάνει ήχο;» Όταν αποφασίζουμε κάτι  για τον εαυτό μας, αλλά κανείς άλλος δεν γνωρίζει γι’ αυτήν την απόφαση, είναι εύκολο πιο εύκολο να παραμεληθεί ή και να ξεχαστεί. Έτσι, όταν δεν το πετύχετε, κανείς δεν θα το προσέξει ή δεν θα ενδιαφερθεί. Οι συνομιλητές σας θεωρούνται , μετά η δημοσιοποίηση των στόχων σας, κοινωνοί του σχεδίου σας και νιώθουν μια αίσθηση υποχρέωσης και υπευθυνότητας.

Όσο τρελό κι αν ακούγεται, αυτή η αίσθηση ενοχής είναι συχνά πιο ισχυρή από την αυτοπαρακίνηση. Το συμπέρασμα εδώ είναι ότι όταν πετύχετε, οι άνθρωποι με τους οποίους μοιραστήκατε θα γιορτάσουν μαζί σας.

New year’s resolutions 🎈🎈🎈🎈

New year’s resolutions, ή αλλιώς οι υποσχέσεις που δίνεις στον εαυτό σου την πρώτη μέρα του χρόνου, ότι θα αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο… Θα αρχίσεις… δίαιτα (από Δευτέρα), θα μάθεις εκείνη την ξένη γλώσσα και θα πετάξεις από πάνω σου οτιδήποτε τοξικό. Μπορεί να φαίνεται σαν μία από τις νέες τάσεις της εποχής, κι όμως, οι ρίζες της παράδοσης αυτής κρατούν αιώνες πριν. Από τους αρχαίους Βαβυλώνιους και τους Ρωμαίους μέχρι τους ιππότες του Μεσαίωνα και τα νεότερα θρησκευτικά έθιμα! Φαίνεται ότι η αλλαγή του έτους λειτουργεί σαν μια μορφή αφύπνισης για τον ανθρώπινο εγκέφαλο και βάζει το άτομο σε μια αισιόδοξη και δημιουργική διάθεση αλλαγής προς το καλύτερο.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι οι στόχοι της νέας χρονιάς να πετύχουν. Εάν ανήκεις και εσύ στην κατηγορία των ατόμων που θέλουν αυτή τη χρονιά να βάλουν στόχους και να τους πραγματοποιήσουν, πρέπει να γνωρίζεις ότι ναι, μπορείς, αρκεί να αλλάξεις τον τρόπο προσέγγισης σου. Λογικό, αν σκεφτείς ότι αν δεν αλλάξεις εσύ τον τρόπο που διαχειρίζεσαι μια κατάσταση, δεν μπορεί να αλλάξει η έκβαση που περιμένεις από αυτήν.

Βάσει ερευνών, τρεις από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες για στοχοθεσία με το νέο έτος είναι η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και η ψυχολογία, οπότε για το 2024, ξεκίνα απλά, θέτοντας στόχους και στις 3 κατηγορίες:

Διατροφή ή αλλιώς καλύτερες διατροφικές συνήθειες

Ο νούμερο ένα στόχος ανά τον κόσμο.! Η διατροφή αποτελεί πρόληψη, πολλές φορές θεραπεία αλλά ταυτόχρονα μια διαρκή τάση που αλλάζει. Φέτος, διάλεξε να αλλάξεις τις συνήθειες σου αντί να ακολουθήσεις μια τυχαία δίαιτα που βρήκες κάπου, κάπως, κάποτε! Ξεκίνα απλά- παρατήρησε τον εαυτό σου και τις συνήθειες διατροφής σου. Εντόπισε τι κάνεις σωστά και επιβράβευσε τον εαυτό σου συνεχίζοντάς το. Εντόπισε τι κάνεις λάθος και διάλεξε πως μπορείς να το αλλάξεις. Μην πας να αλλάξεις όλες τις κακές συνήθειες μαζί! Ξεκίνα με μία ή λίγες αλλαγές, τις οποίες μπορείς σχετικά εύκολα να επιτύχεις και να εδραιώσεις. Έπειτα συνέχισε στις επόμενες. Εάν νιώθεις ότι χρειάζεσαι επιπλέον βοήθεια για να εντοπίσεις σημεία αλλαγής, μπορείς πάντα να συμβουλευτείς έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο για να σε υποστηρίξει στην πορεία σου. Χρησιμοποίησε ως πρότυπο την πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής, βάλε το πρωινό στην καθημερινότητά σου, μάθε τρόπους μείωσης της χοληστερόλης διατροφικά, τη σημασία των βιταμινών στον οργανισμό σου και τόσα άλλα..

Άσκηση ή περισσότερη φυσική δραστηριότητα

Τη συνταγή της επιτυχίας της ..καλύτερης από πέρυσι διατροφής έρχεται να συμπληρώσει η άσκηση. Είναι γνωστά άλλωστε τα οφέλη της, ενώ υπάρχουν είδη για κάθε γούστο και διάθεση! Εάν ανήκεις σε αυτούς που τους αρέσει η άσκηση, δεν έχεις παρά να συνεχίσεις να ασκείσαι τακτικά και γιατί όχι, να πειραματιστείς και με κάποιο νέο είδος. Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε ενεργοποιείς και πάλι τον εαυτό σου στο 100%, δημιουργείς νέους νευρώνες και κάνεις ακόμα πιο αποτελεσματική την άσκηση σου! Εάν πάλι το να ξεκινήσεις να ασκείσαι σου φαίνεται ..βουνό, τότε, όπως και με τη διατροφή, ξεκίνα με απλά βήματα. Κάνε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου, ενώ ταυτόχρονα ψάξε να βρεις ένα χόμπι σε μορφή άσκησης το οποίο να σε ελκύει! Οι μικρές αλλαγές της καθημερινότητας περιλαμβάνουν τη χρήση της σκάλας αντί για τον ανελκυστήρα, την επιλογή του περπατήματος αντί για το αυτοκίνητο για σύντομες, κοντινές αποστάσεις καθώς και άλλες, εύκολες και απλές αλλαγές που μπορούν να κάνουν μικρή αλλαγή στην καθημερινότητα σου αλλά μεγάλη αλλαγή στον τρόπο ζωής σου.

Θετική ψυχολογία ή αλλιώς πιο ευτυχισμένη ζωή

Η τρίτη κατηγορία που έρχεται να συμπληρώσει και να ολοκληρώσει τις άλλες δύο είναι η θετική ψυχολογία. Μετά τα μικρά βήματα προς την καλύτερη διατροφή και την περισσότερη φυσική δραστηριότητα, ακολουθούν και τα μικρά βήματα προς την ..ευτυχία. Μια θετική στάση ζωής δεν δημιουργείται από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά μπορεί να αποτελεί έναν εφικτό, μακροπρόθεσμο στόχο. Και ποιος δε θέλει άλλωστε να ζει μια ευτυχισμένη ζωή! Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά πιθανώς να είναι ο πιο απαιτητικός τομέας. Και εδώ, βρες τρόπους να αυξήσεις τις χαρούμενες στιγμές στην ημέρα σου και να μειώσεις τις αρνητικές. Ξεκίνα απλά, βρες τρόπους εκτόνωσης και μείωσης του στρες, βελτίωσε τις συνήθειες του ύπνου σου, βάλε στιγμές χαλάρωσης στη ζωή σου. Πειραματίσου και δες ποια θετική αλλαγή μπορείς να εντάξεις στην καθημερινότητα σου εύκολα και ξεκίνα με αυτήν. Με μικρές αλλαγές σε κάθε κατηγορία δες τη ζωή σου να αλλάζει προς το καλύτερο, κάθε μέρα της νέας χρονιάς!

Καλή Χρονιά σε κάθε γωνιά του κόσμου! Χωρίς πολέμους, χωρίς πόνο, χωρίς βία. Ευχές για μια χρονιά γεμάτη υπομονή, αγάπη και αυτοβελτίωση! Και μην ξεχνάμε. Αν το νέο έτος μας φέρνει υγεία, όλα τα άλλα θα τα φτιάξουμε εμείς. Καλή Χρονιά!!!! 

pink fireworks photography
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις