Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Aπόγονος του Hermès θέλει να υιοθετήσει και να αφήσει την αμύθητη περιουσία του στον 51χρονο κηπουρό του
ΚΟΣΜΟΣ

Aπόγονος του Hermès θέλει να υιοθετήσει και να αφήσει την αμύθητη περιουσία του στον 51χρονο κηπουρό του

Αλλά υπάρχουν αντιδράσεις

Aπόγονος της αυτοκρατορίας του οίκου Hermès έχει ξεκινήσει μία δημόσια διαμάχη με το φιλανθρωπικό ίδρυμα, που ίδρυσε, μετά από αναφορές ότι σχεδιάζει να περικόψει τη χρηματοδότησή του και να υιοθετήσει τον 51χρονο πρώην κηπουρό του για να του κληροδοτήσει δισεκατομμύρια. Ο 80χρονος Nicolas Puech, απόγονος πέμπτης γενιάς του Thierry Hermès, ο οποίος ίδρυσε τον ομώνυμο οίκο με τις διάσημες τσάντες το 1837, έχει ξεκινήσει τις νομικές διαδικασίες για να υιοθετήσει και επίσημα τον πρώην κηπουρό του, στον οποίο, δε, σχεδιάζει να αφήσει τη μισή του περιουσία, αξίας 12 δισ. ευρώ σύμφωνα με δημοσιεύματα των ελβετικών ΜΜΕ. Ο Puech, ο οποίος δεν έχει παιδιά, προσπαθεί να ακυρώσει την «πρόταση διαδοχής», την οποία είχε συμφωνήσει με την φιλανθρωπική οργάνωση που ίδρυσε το 2011, για να χρηματοδοτήσει «την προστασία και την προώθηση του δημόσιου διαλόγου».

Το Ίδρυμα Ισοκράτης, το οποίο έχει ένα διοικητικό συμβούλιο έξι ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του απογόνου του Ηermes ως προέδρου, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι «αντιτίθεται» επίσημα στην απόφαση του ιδρυτή του να ακυρώσει το συμβόλαιο κληρονομιάς. «Το Ίδρυμα Ισοκράτης έχει πρόσφατα αναφερθεί σε διάφορα άρθρα του Τύπου. Το Ίδρυμα εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι έχουν δημοσιευθεί εμπιστευτικές ανταλλαγές χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή του. Ομοίως, το Ίδρυμα καταδικάζει σθεναρά κάθε ισχυρισμό ή υπαινιγμό που σχετίζεται με την ιδιωτική σφαίρα των αναφερόμενων προσώπων.

Το Ίδρυμα κρατά αποστάσεις

Το Ίδρυμα κρατά αποστάσεις από το περιεχόμενο αυτών των άρθρων και θα απέχει από περαιτέρω σχολιασμούς επ’ αυτών» αναφέρει σε δήλωσή του. Ανέφερε ακόμα, ότι ως φιλανθρωπικό ίδρυμα με έδρα την Ελβετία, βρίσκεται «υπό την εξουσία και την επίβλεψη του ελβετικού ομοσπονδιακού εποπτικού συμβουλίου για τα ιδρύματα». Ο Puech, από την άλλη, ο οποίος είναι αποξενωμένος από το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειάς του, ξεκίνησε πρόσφατα τη νομική διαδικασία για την επίσημη υιοθεσία του πρώην κηπουρού και τεχνίτη του, ο οποίος ωστόσο δεν κατονομάζεται, σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Tribune de Genève.

Η εφημερίδα όμως, ανέφερε ότι ο ανώνυμος άνδρας μαροκινής καταγωγής είναι παντρεμένος με δύο παιδιά και ο Puech τους αναφέρει ως «παιδιά» και «υιοθετημένο γιο του». Δικηγόρος του Puech δεν απάντησε σε αίτημα του Guardian για σχολιασμό ωστόσο είπε στο Bloomberg ότι ο πελάτης του μπορεί να δώσει συνέντευξη Τύπου «για να αποσαφηνίσει το πραγματικό γεγονός από τη μυθοπλασία και να διαλύσει μερικές από τις ανοησίες που έχουν ειπωθεί από τα μέσα ενημέρωσης». Ο Puech πιστεύεται ότι κατέχει περίπου το 5,7% των μετοχών του οίκου Hermès. Η χρηματιστηριακή αξία της Hermès έχει εκτοξευθεί στα ύψη ενώ οι μετοχές της έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί από την άνοιξη του 2020 δίνοντάς της αξία 209 δισ. ευρώ Αυτό σημαίνει ότι το μερίδιο της Puech είναι λίγο κάτω από 12 δισ. ευρώ. Ο οίκος Hermès αρνήθηκε να σχολιάσει.

Με πληροφορίες του Guardian/ELPais

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις