Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ανάπλαση ΑΕ τροπολογία: Καταγγελία Δούκα, διαψεύδουν κύκλοι Μπακογιάννη και Μενδώνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάπλαση ΑΕ τροπολογία: Καταγγελία Δούκα, διαψεύδουν κύκλοι Μπακογιάννη και Μενδώνη

Η σκανδαλώδης τροπολογία δεν πρέπει να περάσει, λέει ο Δούκας

Την έντονη αντίδραση του Χάρη Δούκα έχει προκαλέσει τροπολογία, με την οποία ορίζεται εκ νέου η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» και σε αυτό δεν υπάρχει ο δήμαρχος ή στέλεχος του Δήμου. Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας σε δήλωσή του, κάνει λόγο για «εκδικητική στάση της κυβέρνησης» αλλά και για προσπάθεια να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος της νέας δημοτικής αρχής και καλεί τον πρωθυπουργό να αποσύρει τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Η σκανδαλώδης τροπολογία δεν πρέπει να περάσει, λέει ο Δούκας

«Η σκανδαλώδης τροπολογία δεν πρέπει να περάσει. Η εταιρία του Δήμου Αθηναίων “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.”, που έτρεξε τον “μεγάλο περίπατο” της Πανεπιστημίου, την Βασιλίσσης Όλγας και πολλά άλλα… έργα, αλλάζει χέρια “νύχτα”. Περνάει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση» αναφέρει, αρχικά, στη δήλωσή του ο κ. Δούκας και στη συνέχεια εξηγεί: «Μέχρι τώρα, ο Δήμος της Αθήνας ορίζει ως πρόεδρό της τον εκάστοτε δήμαρχο Αθηναίων και η εκπροσώπηση του Δήμου είναι 7 από τα 11 μέλη στο Δ.Σ. (3 εκ των οποίων από την παράταξή του), ενώ ο δήμαρχος υποδεικνύει και τον διευθύνοντα σύμβουλο. Με τη χθεσινή νυχτερινή τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση πετάει έξω από το Δ.Σ. τόσο τον δήμαρχο Αθηναίων από πρόεδρο του Δ.Σ., όσο και τα μέλη του Δ.Σ. που προέρχονται από τον δήμο.

Σημειώνεται ότι στην αρχική μορφή του ο ν. 4539/2018 δεν προέβλεπε ότι πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο δήμαρχος Αθηναίων. Προστέθηκε με νόμο της ΝΔ (άρθρο 59 ν. 4663/2020). Ο λόγος νομίζω είναι προφανής. Όπως και ο λόγος που καταργείται τώρα που άλλαξε η δημοτική αρχή. Πρόκειται για μια καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας που δεν πρέπει να περάσει. Πρόκειται για μια άκρως καθεστωτική αντίληψη που δεν διστάζει να εκδικηθεί τους πολίτες της Αθήνας γιατί δεν εξέλεξαν τον εκλεκτό της κυβέρνησης. Είναι προφανές επίσης πως με την απόφαση αυτή επιχειρείται να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα δημοτική αρχή προτίθεται να διενεργήσει στην εταιρεία αυτή και στα πεπραγμένα της». Και ο κ. Δούκας καταλήγει: «Καλώ τον πρωθυπουργό να πάρει τώρα πίσω τη σκανδαλώδη αυτή τροπολογία».

Μάντζος: Η Αθήνα ανήκει στους πολίτες της, όχι στην κυβέρνηση!

Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, μιλώντας στη Βουλή ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία.

«Ενημερώστε κ. Υπουργέ τον συνάδελφό σας των Οικονομικών και τον Πρωθυπουργό τον ίδιο ότι έχουν μόνο λίγες ώρες για να αποσύρουν την κατάπτυστη νυχτερινή τροπολογία για την απομάκρυνση από το ΔΣ της ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε. του δημάρχου αλλά και ολόκληρου του Δήμου Αθηναίων!

Η Αθήνα ανήκει στους πολίτες της, όχι στην κυβέρνηση!

Δεν ανήκει σε κανένα υπουργείο και σε καμία απρόσωπη εταιρεία. Η Ανάπλαση δεν μπορεί να γίνει ερήμην της ίδιας της πόλης.

Επιτέλους σταματήστε να σαμποτάρετε τη νέα Δημοτική Αρχή. Σταματήστε να εξακολουθείτε να διαχειρίζεστε την πρωτεύουσα ως παράρτημα της Κυβέρνησης.

Αποσύρετε την τροπολογία άμεσα!

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε και ο Νάσος Ηλιόπουλος της Νέας Αριστεράς με ανάρτησή του στο Χ, κάνοντας λόγο για «τροπολογία νύχτας που μοιάζει περισσότερο με αντίποινα για το εκλογικό αποτέλεσμα».

 

Σύμφωνα πάντως με πηγές, πρόκειται για έργα που ενέταξε ο δήμος Αθηναίων στο σχεδιασμό του, ενώ δεν έχει καμία σχέση με το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ως προς τις αιτιάσεις και τους υπαινιγμούς του κ. Δούκα ότι η τροπολογία έγινε προκειμένου να αποφευχθούν διαχειριστικοί έλεγχοι της νέας δημοτικής Αρχής, τονίζουν πως πρόκειται για «ανοησίες» και πως «μακάρι να κάνει ελέγχους παντού». Επιπλέον, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν στο Iefimerida ότι πρόθεση την κυβέρνησης είναι να κάνει εθνικό εργαλείο την Ανάπλαση Α.Ε. «Δεν μπορεί σε αυτό το εργαλείο που θα αφορά έργα σε όλη την Ελλάδα να είναι πρόεδρος ο δήμαρχος Αθηναίων, είτε λέγεται Δούκας, είτε Μπακογιάννης» σημειώνουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία μιλώντας στον Real fm ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία δεν ήταν του δήμου. «Να διευκρινίσω ότι η Ανάπλαση ΑΕ δεν ήταν δημοτική εταιρεία, τα προηγούμενα χρόνια – την δεκαετία του 90- υπήρχε η εταιρεία ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας που ήταν μια εταιρεία του δημοσίου με κύριους εταίρους το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Περιβάλλοντος την εποχή εκείνη.

Έγιναν τα έργα, η εταιρεία αυτή κλείνει και το 2018 συστήνεται μια νέα εταιρεία του δημοσίου με εταίρους τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Δημοσίων Έργων και Εσωτερικών προκειμένου να εξυπηρετήσει ανάλογα έργα με αυτά της ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων στην Αθήνα. Στη συνέχεια γίνεται μια αλλαγή το 2020, όπου της δημόσιας αυτής εταιρείας προεδρεύει ο δήμαρχος Αθηναίων και ο Διευθύνων σύμβουλος ορίζεται επίσης από τον δήμαρχο. Σήμερα η κυβέρνηση έρχεται να πει ότι είμαστε σε άλλο περιβάλλον προτεραιοτήτων και χρηματοδοτικών εργαλείων. Οι αναπλάσεις είναι αναγκαίες για πολλές πόλεις ανά την επικράτεια. Είναι πολλές οι περιπτώσεις. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι ότι διευρύνει το πλαίσιο της εταιρείας» τόνισε η κ. Μενδώνη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις