Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Στη βόμβα του Ιουλίου το ’22 στρέφονται οι έρευνες για τη βόμβα στα ΜΑΤ
ΕΛΛΑΔΑ

Στη βόμβα του Ιουλίου το ’22 στρέφονται οι έρευνες για τη βόμβα στα ΜΑΤ

Γιατί "βλέπουν" τους ίδιους

Και στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, που είχαν γίνει στόχος βομβιστικής επίθεσης από άγνωστους στις 25 Ιουλίου 2022, στρέφουν το βλέμμα τους οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, με αφορμή τις έρευνες που ξεκίνησαν για τη βόμβα στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ο λόγος είναι ότι και σε εκείνη την ενέργεια οι δράστες, είχαν τοποθετήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό και πάλι σε πλαστικό τάπερ, όπως έπραξαν με δύο πλαστικά μάλιστα, στην περίπτωση της τοποθέτησης στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ. Ενώ τώρα αξιόπιστες πηγές των Αρχών ασφαλείας «βλέπουν» πίσω από την παράτολμη ενέργεια  ομάδα αντιεξουσιαστών, που προσπαθεί κατά τις εκτιμήσεις να αναβαθμίσει την τρομοκρατική της δράση με βόμβες μεγαλύτερης ισχύος και λειτουργικές, το ίδιο ακριβώς εκτιμούσαν και όταν βρήκαν τη βόμβα, η οποία είχε εκραγεί ατελώς λόγω αστοχίας υλικού, το 2022.

Μάλιστα κάποιοι αξιωματούχοι συνέδεαν εκείνη την ενέργεια με αντίστοιχη η οποία είχε λάβει χώρα στη ΔΥΟ Αμαρουσίου δύο εβδομάδες πριν, σε ένδειξη συμπαράστασης, όπως είπαν σε τότε απεργό πείνας του ίδιου χώρου. Και στην περίπτωση της Ευελπίδων όπως και στου Αμαρουσίου, ακολούθησαν την ίδια πρακτική που ακολούθησαν και το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ηχογραφημένο μήνυμα

Δηλαδή τηλεφώνησαν σε ιστοσελίδα και στην Εφημερίδα των Συντακτών, όπου έβαλαν να ακουστεί ηχογραφημένο μήνυμα ότι επίκειται έκρηξη βόμβας. Στην περίπτωση των εγκαταστάσεων των ΜΑΤ έδωσαν περιθώριο χρονικό 45 λεπτών και λαμβάνοντας υπόψιν ότι κάτι μπορεί να μην πάει καλά ζήτησαν στο ίδιο μήνυμα να απομακρυνθούν οι φοιτητές από τα παράθυρα των Σχολών τους. Οι μηχανισμοί, τόσο στην πρώην Σχολή Ευελπίδων, όσο και στη Δ.Ο.Υ Αμαρουσίου, ήταν διαφορετικής συνδεσμολογίας, αλλά με εμφανή όπως αντιλαμβάνονται οι αξιωματούχοι την προσπάθεια να πετύχουν αναβαθμισμένη συνδεσμολογία. Οι Αρχές είχαν χαρακτηρίσει από τότε ως «ιδιαίτερα σοβαρό» το συμβάν, καθώς επιβεβαίωνε την κλιμάκωση των επικίνδυνων ενεργειών του αντιεξουσιαστικού χώρου, που παρατηρείτο το τελευταίο διάστημα.

Eντόπισαν τον μηχανισμό

Οι αστυνομικοί μετά τα τηλεφωνήματα τότε στην Εφημερίδα των Συντακτών και στη zougla,  ξεκίνησαν την έρευνα πίσω από τον μαντρότοιχο και τελικά εντόπισαν τον εκρηκτικό μηχανισμό τοποθετημένο μέσα σε σακίδιο στο άλσος λίγα μέτρα δίπλα από την περίφραξη της Ευελπίδων. Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν, τότε,  στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για περαιτέρω διερεύνηση. Οι δράστες φαίνεται ότι είχαν χρησιμοποιήσει εκρηκτική ύλη και βραδύκαυστο φυτίλι, πιθανότατα, όμως, λόγω λάθους συνδεσμολογίας ο μηχανισμός δεν εξερράγη. Και ένα ακόμη στοιχείο, που συγκρίνουν οι Αρχές, στην προσπάθεια να καταλήξουν με ποιους έχουν να κάνουν.

Η ανάληψη ευθύνης

Αν, τελικά, αποδειχθεί, λόγω και των συνεχών προειδοποιήσεων πριν τις εκρήξεις, ότι πρόκειται για τους ίδιους βομβιστές, είναι προς μελέτη ένα κείμενο που είχε σταλεί από ομάδα του αντιεξουσιαστικού χώρου,  που ανέλαβε την ευθύνη για τη βόμβα στη ΔΥΟ Αμαρουσίου, όπου, μεταξύ των άλλων, έγραφαν  σαφώς ότι θα αναβαθμίσουν  τα μέσα τους. Στην περίπτωση της τοποθέτησης της βόμβας στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ, οι αστυνομικοί παρατήρησαν ότι οι άγνωστοι τοποθέτησαν τη σακούλα με τα τάπερ, σε ένα σημείο κοντά σε υπερυψωμένες σκοπιές από τις οποίες όμως, δεν υπάρχει οπτική επαφή με το σημείο. Φαίνεται ακόμη ότι η Αντιτρομοκρατική δεν έχει βιντεληπτικό υλικό καθώς οι κάμερες δεν διαθέτουν καταγραφικό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις