Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

22

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Τέλη κυκλοφορίας 2024 – παράταση: Πάμε προς νέα προθεσμία;
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας 2024 – παράταση: Πάμε προς νέα προθεσμία;

Τέλη κυκλοφορίας 2024 - παράταση: Μέχρι στιγμής έχει πληρωθεί μόλις το 30 – 40% επί του συνόλου των 5 εκατ. ειδοποιητηρίων

Αδειάζει σιγά σιγά η κλεψύδρα για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, με την προθεσμία να λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023, ενώ οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών και επαγγελματικών οχημάτων και μοτοσυκλετών αναμένουν παράταση. Ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης εμφανίστηκε πρόσφατα σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου στον ΑΝΤ1 για τη δίμηνη παράταση που είχε δοθεί και τα προηγούμενα χρόνια και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και πέρσι εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Και όπως τόνισε, μένει λοιπόν να δούμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Σε ετοιμότητα για το εάν θα δοθεί παράταση στον χρόνο αποπληρωμής των τελών κυκλοφορίας που λήγει στο τέλος του χρόνου είναι χιλιάδες ιδιοκτήτες ιδιωτικών και επαγγελματικών οχημάτων και μοτοσυκλετών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχει πληρωθεί μόλις το 30 – 40% επί του συνόλου των 5 εκατ. ειδοποιητηρίων.

Η διαδικασία πληρωμής

Η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023 και υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ με τρεις τρόπους. Αρχικά εκτυπώνουν το ειδοποιητήριο και στη συνέχεια μπορούν:

-Να επισκεφθούν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και να σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου τους, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη.

-Να μπουν στην εφαρμογή της τράπεζάς τους (e-banking) και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.

-Να επισκεφτούν κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ και να πληρώσουν στο ταμείο επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο.

Το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής:

-Πρόστιμο ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.

-Πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.

-Μηδενικό πρόστιμο, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

-Τα τέλη κυκλοφορίας που οφείλει να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του εκάστοτε οχήματος υπολογίζονται σύμφωνα με την ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης του οχήματος και τον κυλινδρισμό ή τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Συγκεκριμένα:

  • Για οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά έως τις 31.10.2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται σύμφωνα με τον κυλινδρισμό του κινητήρα τους.
  • Για οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά από την 1.11.2010 ή αργότερα, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται σύμφωνα με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις