Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αποχή συμβολαιογράφων Δεκέμβριος 2023: Τα βασικά αιτήματα
ΕΛΛΑΔΑ

Αποχή συμβολαιογράφων Δεκέμβριος 2023: Τα βασικά αιτήματα

Αποχή συμβολαιογράφων Δεκέμβριος 2023: Συνεχίζεται επ' αόριστον η αποχή των συμβολαιογράφων με βασικό αίτημα την επίσημη γνωστοποίηση της απόσυρσης του «Ψηφιακού συμβολαίου»

Συνεχίζεται επ’ αόριστον η αποχή των συμβολαιογράφων με βασικό αίτημα την επίσημη γνωστοποίηση της απόσυρσης του «Ψηφιακού συμβολαίου» από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.  Ειδικότερα η αποχή των συμβολαιογράφων αφορά:

  1. όλα τα μεταβιβαστικά συμβόλαια από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και από την υποβολή των αντιστοίχων σχετικών δηλώσεων φόρου, είτε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας myPROPERTY είτε μέσω οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας και
  2. τη διενέργεια πλειστηριασμών, τη σύνταξη περιλήψεων κατακυρωτικής έκθεσης κατόπιν δημοσίου αναγκαστικού ή εκουσίου πλειστηριασμού και την υπογραφή πράξεων εξοφλήσεως πλειστηριάσματος.

Της αποχής εξαιρούνται:

  • η σύνταξη προσυμφώνων συμβολαίων ασχέτως καταβολής ή όχι αρραβώνα
  • πράξεων συστάσεως ή τροποποίησης διηρημένης ιδιοκτησίας καθ’ό μέτρο δεν έχουν μεταβιβαστικό αποτέλεσμα (αναλογική αξία)
  • πράξεων αποδοχής κληρονομίας
  • διαθηκών
  • πληρεξουσίων
  • ενόρκων βεβαιώσεων
  • διαδικαστικών πράξεων κατάθεσης εγγράφων
  • αναγγελιών απαιτήσεων και λοιπών παγίων πράξεων
  • καθώς επίσης και η υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομίας είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myPROPERTY είτε μέσω οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας.

Στις 8.1.2024 θα πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση όπου θα αποφασιστούν εάν θα συνεχίσουν την αποχή.

Ποια τα βασικά αιτήματα

Η εκ μέρους της Πολιτείας επίσημη γνωστοποίηση προς τον ανάδοχο- μειοδότη του ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για το έργο «Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης» της εξαίρεσης/απαλοιφής του υποέργου «Ψηφιακό συμβόλαιο», και σχετική γνωστοποίηση επίσημα στη Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων. Η δυνατότητα επ’ αόριστον υποβολής συμβολαίων και συνοδευτικών εγγράφων προς τα Κτηματολογικά Γραφεία, τόσο από τον συμβολαιογράφο όσο και από τον πολίτη, είτε δια ζώσης είτε ηλεκτρονικά με απλή διαβίβαση ψηφιακά υπογεγραμμένων αντιγράφων συμβολαίων και περιλήψεων και σκαναρισμένων λοιπών δικαιολογητικών. Η παύση των αντιφατικών δημόσιων τοποθετήσεων εκ μέρους των αρμοδίων κυβερνητικών αξιωματούχων, σχετικά με το συμβόλαιο και τον συμβολαιογράφο που θέτουν εν αμφιβόλω την επίτευξη συμφωνίας στη βάση του «έγχαρτου» συμβολαίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις