Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πρώτο βήμα, του Γιάννη Ντσούνου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτο βήμα, του Γιάννη Ντσούνου

Η αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και του χουλιγκανισμού απαιτεί πρωτίστως πολιτική βούληση και αυτήν δείχνει να την έχει αυτή την φορά η κυβέρνηση παρά την διστακτικότητα που όλοι έχουμε για το αν θα υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα

Αν κάποιος πιστεύει ότι τα φαινόμενα οπαδικής βίας και χουλιγκανισμού μπορούν να λυθούν μέσα σε διάστημα δύο μηνών «πλανάται πλάνην οικτρά», ωστόσο για να ξεκινήσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων πρέπει από κάπου να γίνει μια αρχή.

Του Γιάννη Ντσούνου 

Και αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση με την επιβολή αυστηρών μέτρων μετά το νέο επεισόδιο οπαδικής βίας και τον σοβαρότατο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού σε γήπεδο στο Ρέντη. Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση κινούνται σε δύο άξονες: ο πρώτος έχει να κάνει με την επέμβαση-παρέμβαση και παρουσία της αστυνομίας στα γήπεδα και τους αθλητικούς χώρους και ο δεύτερος άξονας κινείται στην κατεύθυνση αντιμετώπισης αυτών των ομάδων των χούλιγκανς ως εγκληματικών οργανώσεων.

Ουσιαστικά με την ανακοίνωση των μέτρων για διεξαγωγή αγώνων χωρίς φιλάθλους, αλλά και τη συμμόρφωση όλων προς τους κανόνες που είναι ήδη ψηφισμένοι εδώ και αρκετά χρόνια, η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα εκεί που ακριβώς εντοπίζεται: στην εφαρμογή των νόμων και των μέτρων. Και αυτό γιατί και η ταυτοποίηση των εισιτηρίων είναι ήδη ψηφισμένο μέτρο, αφού για να αγοράσει κάποιος εισιτήριο απαιτείται εδώ και χρόνια πιστοποίηση του αγοραστή μέσω ΑΜΚΑ. Το ίδιο ισχύει και για την τοποθέτηση καμερών στα γήπεδα (κυρίως του ποδοσφαίρου), που επίσης είναι ψηφισμένη διάταξη νόμου.

Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Ωστόσο τίποτε από τα δύο δεν δείχνει, εκ των αποτελεσμάτων κυρίως, να τηρείται τα τελευταία χρόνια, αφού όλοι γνωρίζουν ότι μπορεί κάποιος να αγοράσει ένα εισιτήριο με τα δικά του στοιχεία και κατόπιν να το δώσει σε κάποιον άλλον, ο οποίος θα μπει στο γήπεδο. Επιπλέον, το σύστημα καμερών δεν υπάρχει σε όλα τα γήπεδα που έχει αποφασιστεί, αλλά και πολλές φορές όπου υπάρχει παρατηρήθηκαν φαινόμενα δυσλειτουργίας.

«Αναβάθμιση» σε εγκληματικές οργανώσεις

Πολύ σημαντική εξαγγελία επίσης είναι η λεγόμενη «αναβάθμιση» αυτού του είδους της εγκληματικότητας, που η κυβέρνηση με την συνδρομή της δικαιοσύνης αποφάσισε να αντιμετωπιστούν οι συγκεκριμένες ομάδες ως εγκληματικές οργανώσεις. Αυτό που θα ερευνήσει η ελληνική δικαιοσύνη μέσω της έρευνας που διατάχθηκε είναι ο τρόπος λειτουργίας και δράσης αυτών των ομάδων, που όπως όλα δείχνουν λειτουργούν με δομή, ιεραρχία και σχέδιο, τα άτομα που τις αποτελούν και τι ρόλο έχει κάθε ένα από αυτά, ενώ θα αναζητηθούν και οι υποκινητές ή αλλιώς καθοδηγητές ή επικεφαλής αυτών των ομάδων. Επιπλέον θα διερευνηθούν εκ νέου πολλά περιστατικά του παρελθόντος μέσω των στοιχείων που έχει συλλέξει εδώ και χρόνια η ελληνική αστυνομία και η διασύνδεση συγκεκριμένων ατόμων με άλλου είδους παράνομες δραστηριότητες ή τέλεσης αδικημάτων του κοινού ποινικού δικαίου.

Ο τελικός στόχος

Ο στόχος αυτών των μέτρων είναι να αναλάβει ο κάθε φορέας που ασχολείται με τον αθλητισμό το δικό του μερίδιο ευθύνης και να λογοδοτεί γι’ αυτό το μερίδιο. Γιατί οι ευθύνες αφορούν και στις ομάδες, αφορούν και στην ευνομούμενη πολιτεία, αφορούν και στους συλλόγους, αφορούν και στην ελληνική αστυνομία. Η αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και του χουλιγκανισμού απαιτεί πρωτίστως πολιτική βούληση και αυτήν δείχνει να την έχει αυτή την φορά η κυβέρνηση παρά την διστακτικότητα που όλοι έχουμε για το αν θα υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οφείλουν όμως όλοι όσοι επιθυμούν την εξυγίανση του αθλητισμού από αυτά τα φαινόμενα να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης τους και να περάσουν από την θεωρία στην πράξη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις