Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Χαλί ή μοκέτα. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
PLUS

Χαλί ή μοκέτα. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η κουβέντα για τα χαλιά και τις μοκέτες είναι ατελείωτη. Και πολυεπίπεδη.

Η αγορά ενός χαλιού ή μιας μοκέτας αποτελεί επένδυση για τους περισσότερους, καθότι πρόκειται για «αντικείμενα» ή αλλιώς «ρούχα» για το σπίτι που τις περισσότερες φορές αγοράζονται άπαξ. Τα χαλιά και οι μοκέτες είναι ένας μοναδικός τρόπος για να χαρίσουμε ύφος, χαρακτήρα, στυλ αλλά και μια νότα αλλαγής στο χώρο μας.

Δεν υπάρχει άτομο που να μην αγαπάει τα χαλιά. Οι νοικοκυρές κάθε καλοκαίρι δε βλέπουν την ώρα να τα ανεβάσουν από την αποθήκη και να στολίσουν το σπίτι τους με τη ζεστασιά και τη θαλπωρή τους, ενώ τα παιδιά δεν συγκρατούνται από το να κυλιστούν πάνω τους απολαμβάνοντας την αίσθηση ανεμελιάς που αυτά τους χαρίζουν. Τα τελευταία χρόνια, λάτρεις των χαλιών είναι και οι έφηβοι, που πλέον χαίρονται να «αράζουν» στα εφηβικά χαλιά τους, χαρούμενοι γιατί το αντισυμβατικό τους πνεύμα βρήκε την τέλεια έκφραση στα μοντέρνα λογότυπα, στα έντονα σχέδια και στα πρωτότυπα χρώματα.

Για το χαλί, λοιπόν, η συζήτηση, το μαγικό αυτό κλειδί στη διακόσμηση ενός σπιτιού και για την πιο σύγχρονη σε κατασκευαστικό επίπεδο εξέλιξή του, τη μοκέτα. Στην αρχή της εμφάνισής τους, κατά τα παλιότερα χρόνια, τα χαλιά χρησιμοποιούνταν κυρίως για να ντύσουν τα πατώματα και τους τοίχους των σπιτιών για καθαρά λειτουργικούς λόγους -η προστασία από το κρύο ήταν μια δύσκολη υπόθεση, στόλιζαν τους υπερβολικά μεγάλους χώρους σε ανάκτορα και αρχοντικά, δείχνοντας έτσι τη μεγαλοπρέπεια και την ισχυρή κοινωνική δύναμη του κατόχου. Τα χαλιά κατασκευασμένα από ίνες κασμίρ και η μπουχάρα κυριαρχούσαν και δημιουργούσαν παραμυθένιους χώρους, βγαλμένους σαν από το «Χίλιες και μια νύχτες», με ονειρικά και μυθικά δωμάτια που ακτινοβολούσαν ποιότητα, πολυτέλεια και κλάση.

Χαλιά, όμως, κυρίως υφασμένα στους αργαλειούς και κουρελούδες, έντυναν και τα πιο φτωχικά σπίτια. Οι νοικοκυρές εξαντλούσαν όλη τους τη δεξιοτεχνία και τις ικανότητές τους, υφαίνοντας πολύπλοκες αναπαραστάσεις, τοπία της περιοχής τους αλλά και της φαντασίας τους, γράφοντας ευχές και ονόματα μελών της οικογένειας και δημιουργώντας πολλά άλλα πρωτότυπα και περίτεχνα σχέδια. Το χαλί απέκτησε με αυτόν τον τρόπο ένα χαρακτήρα οικογενειακού κειμηλίου και κατ’ επέκταση αποτέλεσε σταδιακά ένα βασικό στοιχείο της προίκας τα κοπέλας. Ο χαρακτήρας αυτός του χαλιού το ακολουθεί ακόμη και σήμερα στον 21ο αιώνα, καθώς και τώρα ακριβά -πλέον- χαλιά αλλά και υφαντά από «τη γιαγιά» προσφέρονται στο νιόπαντρο ζευγάρι για να στολίσει το σπίτι του.

Σύγχρονη κατασκευαστική εξέλιξη των χαλιών είναι οι μοκέτες, που θα τις βρείτε στην αγορά σε ποικιλία σχεδίων και χρωματικών αποχρώσεων. Πρόκειται κυρίως για μάλλινα με μικρή ποσότητα συνθετικού χαλιά, που πρωτοκατασκευάστηκαν στη Γαλλία. Το σχεδόν βελούδινο αποτέλεσμα της υφαντικής αυτής τεχνοτροπίας είναι πιο ανθεκτικό και κατάλληλο για πολυσύχναστους χώρους. Τα χαλιά και μοκέτες, λοιπόν, φτάνουν στο σήμερα κουβαλώντας μια μακραίωνη ιστορία και αποτελούν μαζί με τα μικροέπιπλα κάθε κατηγορίας (κορνίζες, τραπεζάκια, καθρέφτες κλπ) και τα πρωτότυπα διακοσμητικά (σιντριβάνια, βάζα κλπ) στοιχεία που διαμορφώνουν το χώρο και δίνουν στυλ.

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ που οι μοκέτες δαπέδου πλέον προσφέρουν πολύ καλή ηχομόνωση δαπέδου, ενώ παράλληλα είναι υποαλλεργικά, αντιμικροβιακά, αλέκιαστα και ασφαλή για κατοικίδια και παιδιά. Τα χαρακτηριστικά αυτά δεν αντιπροσωπεύουν όλες τις μοκέτες του εμπορίου, αλλά ειδικά τις μοκέτες Colore Colori. Δείτε όλες τις μοκέτες στο website colorecolori.gr και βρείτε την μοκέτα που ταιριάζεις στον χώρο και στις ανάγκες σας. Εμείς θα σας προτείναμε την σειρά Barbados, που είναι ότι καλύτερο υπάρχει σε ποιότητα, εμφάνιση και απόδοση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις