Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Συμβολαιογράφοι αποχή Δεκέμβριος 2023: Μέχρι πότε παρατείνεται
ΕΛΛΑΔΑ

Συμβολαιογράφοι αποχή Δεκέμβριος 2023: Μέχρι πότε παρατείνεται

Συμβολαιογράφοι αποχή Δεκέμβριος 2023: Σημειώνεται ότι η αποχή των συμβολαιογράφων ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου.

Tην παράταση της αποχής τους έως τις 8 Ιανουαρίου αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι σε έκτακτη γενική συνέλευση. Σημειώνεται ότι η αποχή των συμβολαιογράφων ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου αντιδρώντας στον τρόπο με τον οποίο προχωρά η ψηφιοποίηση των συμβολαιογραφικών πράξεων.

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή τους για την αποχή τους, ανέφεραν πως «βασικό αίτημα, μεταξύ άλλων, είναι η ανάκληση της δημοσιευθείσας στις 7/11/2023 διακήρυξης ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για το έργο “Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτων” άλλως η απαλοιφή από αυτήν του τμήματος εκείνου, το οποίο αναφέρεται στο ψηφιακό συμβόλαιο».

Η ανακοίνωση των συμβολαιογράφων

«Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με σχετική ανακοίνωσή του, παρουσίασε τη δική του εκδοχή για την απόφασή μας για αποχή. Στην ανακοίνωσή του απαριθμεί τί μας ζητά ως ψηφιακή μεταρρύθμιση και τί δεν μας ζητά, καταλήγοντας στην προτροπή του προς εμάς να πούμε συγκεκριμένα και με διαφάνεια, σε τί ακριβώς διαφωνούμε. Οι Συμβολαιογράφοι ενημερώνουμε ότι όσα μας ζητά ο κ. Υφυπουργός ως δήθεν ψηφιακή μεταρρύθμιση, ήδη στον μεγαλύτερο βαθμό γίνονται, και για όσα δε ακόμα απομένουν να γίνουν, έχουμε από καιρό συμφωνήσει να πραγματοποιηθούν. Για όσα δε – όπως αναφέρει σχετικά ο κ. Υφυπουργός στην σχετική ανακοίνωσή του – δεν μας ζητά, ενημερώνουμε, επίσης, ότι αυτά δεν προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και το ελληνικό δικαιϊκό σύστημα ούτε καν στην Ευρωπαϊκή συμβολαιογραφία και συνεπώς δεν θα μπορούσε να μας τα ζητήσει ακόμα κι αν ήθελε.

Οι Συμβολαιογράφοι αποφασίσαμε να απέχουμε γιατί ενώ είχαμε καθόλα συμφωνήσει, πριν τρεις μέρες δημοσιεύτηκε προκήρυξη ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού, που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχει ως κύριο του έργου του το ΝΠΔΔ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, το οποίο εποπτεύεται από το ανωτέρω Υπουργείο, κάτι που ανατρέπει όλα όσα είχαμε συμφωνήσει. Και τούτο διότι το φυσικό αντικείμενο του έργου της προκήρυξης προβλέπει αυτά που δήθεν ο κ. Υφυπουργός δεν μας ζητά και που κατά τα λοιπά δεν προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία ούτε καν έχουν εφαρμογή σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα. Ενώ το αντικείμενο της σχετικής προκήρυξης αφορά εμάς ως χρήστες ουδόλως ενημερωθήκαμε για αυτήν. Ομοίως ουδέποτε ενημερώθηκε το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτονόητο είναι ότι υποχρεούμαστε να ζήσουμε την ψηφιακή εποχή. Είμαστε οι πρώτοι που ψηφιοποιήσαμε με δικές μας δαπάνες συμβολαιογραφικές υπηρεσίες.

Τα αιτήματά τους

Στην Ε.Ε. όπου υφίσταται ή συζητείται ψηφιοποίηση των συμβολαιογραφικών εγγράφων αυτή γίνεται από τον συντάκτη του εγγράφου συμβολαιογράφο όπως και η ηλεκτρονική φύλαξη του ψηφιακού συμβολαιογραφικού εγγράφου. Ζητούμε τη μεταρρύθμιση των όρων της προκήρυξης που περιγράφει σύνταξη ηλεκτρονικών συμβολαίων, μέσω πλατφόρμας ξένης προς τον συμβολαιογράφο, σε προεπιλεγμένες φόρμες και κουτάκια, υπενθυμίζοντας για ακόμα μια φορά ότι το κάθε συμβόλαιο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και καλύπτει ξεχωριστές ανάγκες. Ζητούμε την εφαρμογή όσων από κοινού συμφωνήσαμε. Άλλωστε όλα αυτά θα τα εφαρμόσουμε – όπως λέει και ο κ. Υφυπουργός – μόνον εμείς».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις