Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Κηφισιά: Ανακοινώθηκε ο νέος προπονητής
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Κηφισιά: Ανακοινώθηκε ο νέος προπονητής

Κηφισιά: Ποιος είναι ο Ντέιβιντ Νίλσεν

Γράφει ο Κωνσταντίνος Καραμάνογλου
Τελειόφοιτος Sport Management

Σπανιότατο για την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα η ανάληψη τεχνικής ηγεσίας ομάδας από Δανό προπονητή, με τον νιόφερτο στην Κηφισιά, Ντέιβιντ Νίλσεν, να είναι μόλις ο δεύτερος στην ιστορία που έρχεται ως προπονητής στην πατρίδα μας για το πρωτλαθλημα της Super League. Αξιοσημείωτη η υφιστάμενη έμμεση και αλλοτινή άμεση σχέση του με τον περιβόητο Ισραηλινό ατζέντη Πίνι Ζάχαβι, όπως και οι συστάσεις που έδωσαν για τον 47χρονο στον πρώην συμπαίκτη τους, Στέφανο Κοτσόλη, οι συμπατριώτες του, Ρενέ Χένρικσεν και Γιαν Μικάελσεν.

Δεν συνηθίζεται. Για την ακρίβεια δεν… γίνεται. Όσο συνεπής κι ανανεώσιμη είναι η έφεση των ελληνικών ομάδων να αναζητούν και να στρέφονται σε Δανούς ποδοσφαιριστές, άλλο τόσο χαρακτηριστική είναι κι η απουσία Δανών προπονητών από το εγχώριο στερέωμα. Μόνο ένας, ο Ούλε Σκόμποε, έχει κάτσει σε πάγκο, με τον αγαπημένο των φιλάθλων του Άρη να “επιβιώνει” στην τεχνική ηγεσία των κίτρινων μόλις για οκτώ παιχνίδια στη σεζόν 2003-04. Ο δεύτερος έγινε πριν από λίγες ώρες ο Ντέιβιντ Νίλσεν, αναλαμβάνοντας τα ηνία της Κηφισιάς, μαζί και την αποστολή της εξασφάλισης της παραμονής στη Stoiximan Super League, σε μια επιλογή που ιστορικά δεν συνηθίζεται στα μέρη μας.

Η σχέση κι η σύνδεση με τον Πίνι Ζάχαβι

Πολλά τα αξιοπρόσεκτα της καριέρας του 47χρονου τεχνικού κι ως ποδοσφαιριστής κι ως προπονητής, αυτό που καταγράφεται είναι η επαγγελματική σχέση που έχει εμμέσως κι είχε για κάποιο διάστημα άμεσα με τον πασίγνωστο ατζέντη Πίνι Ζάχαβι. Ο μεγαλύτερος από τα τρία παιδιά του Σκανδιναβού τεχνικού, ο 22χρονος Νόα Χολμ είναι κι ο μόνος που ακολούθησε το πατρικό σαράκι, επιλέγοντας επαγγελματική σταδιοδρομία στο ποδόσφαιρο. Επιθετικός, μεγάλο ταλέντο από την εφηβεία του, έγινε ο νεαρότερος πριν καν συμπληρώσει τα 16 χρόνια που υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο στη νορβηγική Στρόμγκοντσετ, προτού τον “τσιμπήσει”, το 2017, η Λειψία.

Στο διάστημα της παραμονής του στους “ταύρους” (2017-2020) προσεγγίστηκε από τον φημισμένο, κορυφαίο, γερόλυκο Ισραηλινό ατζέντη, το γραφείο του οποίου από τότε έχει αναλάβει την εκπροσώπησή του. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας του Νορβηγού επιθετικού (σ.σ. αυτό είναι το ποδοσφαιρικό διαβατήριο – έχοντας άλλωστε την σχετική δυνατότητα – που επίλεξε ο νυν άσος της Ρεμς), ο Ζάχαβι συμφώνησε να εντάξει, έστω κι άτυπα, στο πελατολόγιό του και τον Νίλσεν (οι δύο τους δεν συνεργάζονται πλέον, στην Κηφισιά ο Δανός ήρθε με άλλον εκπρόσωπο).

Έφτασε κοντά μα δεν τα κατάφερε

Κοσμογυρισμένος στην επαγγελματική καριέρα του, είχε ανάλογη φιλοδοξία κι ως προπονητής, με τον 80χρονο σήμερα ατζέντη, να διαβλέπει προπονητική δυναμική και να αναλαμβάνει και την προώθηση του Νίλσεν. Πριν από δύο χρόνια μάλιστα, έφτασε πολύ κοντά στο να κάνει το πρώτο βήμα εκτός Δανίας, όταν με μεσολάβηση Ζάχαβι, συμφώνησε με ομάδα του Ισραήλ, χωρίς όμως τελικά αυτή η συμφωνία να μετουσιωθεί και σε συμβόλαια. Και ακριβώς αυτή η φιλοδοξία του Νίλσεν τον έφερε, τελικά, στην Ελλάδα. Κόντρα μάλιστα στο ανελικτικό επαγγελματικό μονοπάτι που υπήρχε στην πατρίδα του.

Ο Δανός απολαμβάνει αξιοσημείωτου σεβασμού για την προπονητική δυναμική του από τους συμπατριώτες του (ενδεικτικό άλλωστε το πόσο χώρο έχει καταλάβει ειδησεογραφικά τις τελευταίες ημέρες στην σκανδιναβική χώρα η συμφωνία του με την Κηφισιά κι η έλευσή του στη Stoiximan Super League), μιας και τον θεωρούσαν – και εξακολουθούν να θεωρούν – πως είναι και θα είναι, μεταξύ των βασικών υποψηφίων οποτεδήποτε ανοίξει θέση σε πάγκο ομάδας κορυφής και διεκδίκησης τίτλου στη Stoiximan Super Ligaen.

Η συμβολή των Ρένε Χένρικσεν και Γιαν Μικάελσεν

Ωστόσο, όταν προέκυψε το ουσιαστικό ενδιαφέρον της Κηφισιάς, με τους Ρένε Χένρικσεν και Γιαν Μικάελσεν να μεταφέρουν τα καλύτερα στον αλλοτινό συμπαίκτη τους και νυν τεχνικό διευθυντή των νεοφώτιστων, Στέφανο Κοτσόλη, του οποίου και επιλογή αποτέλεσε, ο Νίλσεν δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά. Μάλιστα, εντάχθηκε στα της νέας του ομάδας πριν καν ανακοινωθεί, ζητώντας ο ίδιος να ταξιδέψει στο Ηράκλειο – όπως και έγινε – ώστε να παρακολουθήσει από τις εξέδρες του “Θεόδωρος Βαρδινογιάννης” την αναμέτρηση της Κηφισιάς για τους “16” του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson με τον ΟΦΗ για να αποκτήσει μια πρώτη, ζωντανή, εικόνα του ρόστερ που πλέον διαχειρίζεται για πρώτη φορά προπονητικά εκτός της πατρίδας του.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις