Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

07

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέο κρούσμα: Εξαπατούσαν τον ΕΟΠΥΥ για να χρηματοδοτούν… αθλητικό σύλλογο!
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο κρούσμα: Εξαπατούσαν τον ΕΟΠΥΥ για να χρηματοδοτούν… αθλητικό σύλλογο!

Νέο κρούσμα: Πώς επέλεγαν τους ασθενείς 

Ζημίωσαν, με εκτελέσεις εικονικών συνταγογραφήσεων, με ποσό, άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, για να χρηματοδοτούν, μεταξύ των άλλων, ιστορικό σύλλογο μπάσκετ της Βορείου Ελλάδος!!! Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της λεπτομερούς έρευνας των αστυνομικών της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αποκαλύπτει τη δεύτερη μεγάλη απάτη σε βάρος του ίδιου Οργανισμού, με το συνολικό κόστος και των δύο-από διαφορετικούς εμπλεκόμενους- να φθάνει τα 8.500.000 ευρώ!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Αυτή τη φορά η Οικονομική Αστυνομία προχώρησε σε πέντε συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και του θεωρούμενου αρχηγού της οργάνωσης, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ, αλλά και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των παραϊατρικών προϊόντων. Οι πέντε, όπως και 29 γιατροί, διαφόρων ειδικοτήτων, κατηγορούνται ότι από τις αρχές του 2018 ξεκίνησαν την απάτη με τη συνταγογράφηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων σε ασθενείς, οι οποίοι, καμία ιδέα δεν είχαν ποτέ ότι στο όνομά τους καταβάλλονταν από τον ΕΟΠΠΥ αποζημιώσεις σε αυτούς που είχαν υποκλέψει τα στοιχεία τους με κυριότερο τον Α.Μ.Κ.Α, για να εισπράττουν τις αποζημιώσεις.

Εταιρείες εισαγωγής

Εξηγεί, σε επίσημη ανακοίνωσή της, η ΕΛ.ΑΣ: «Τα μέλη της οργάνωσης, προέβαιναν συστηματικά στην έκδοση και εκτέλεση εικονικών συνταγογραφήσεων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, έχοντας διαμορφώσει, προς τον σκοπό αυτό, δίκτυο εταιρειών εισαγωγής και παροχής προϊόντων, οι οποίες παρουσίαζαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τις εικονικές συνταγογραφήσεις εκμεταλλευόμενες τις συμβάσεις που είχαν συνάψει με τον Οργανισμό».

Στη συνέχεια παρατίθενται στοιχεία για την εμπλοκή των 29 ιατρών, οι υπογραφές των οποίων βρέθηκαν σε σχετικές γνωματεύσεις:«Την παράνομη συνταγογράφηση έκαναν 29 ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων, εν αγνοία των ασθενών, ενώ η ανεύρεση Α.Μ.Κ.Α. ασφαλισμένων γινόταν από μέλη της οργάνωσης ή αντλούνταν από ιδιωτική κλινική και διαγνωστικό κέντρο, συμφερόντων των εμπλεκομένων.

Πώς επέλεγαν τους ασθενείς

Μάλιστα για να μη γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις τους, επέλεγαν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άσχημη συνολική κατάσταση υγείας, ενώ σε πολλές καταχωρήσεις συνταγογραφήσεων αναγράφονταν οι ίδιοι τηλεφωνικοί αριθμοί, που αντιστοιχούσαν στους εμπλεκόμενους ή ήταν ανύπαρκτοι». Ωστόσο, συνεχίζει η Οικονομική Αστυνομία, η οργάνωση, εκμεταλλευόμενη το δίκτυο διανομής που είχαν αναπτύξει και τη δομή και οργάνωση των εταιρειών τους, συγκάλυπταν την παράνομη δράση τους, ενσωματώνοντας αυτή στο πλαίσιο της νόμιμης λειτουργίας και δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της ομάδας μπάσκετ, τονίζεται:

«Η νομιμοποίηση των εσόδων τους πραγματοποιούνταν μέσω συναλλαγών μεταξύ διαφόρων εταιρειών της οργάνωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και μέσω ανάληψης μεγάλων χρηματικών ποσών από «αχυρανθρώπους», ενώ χρησιμοποιούσαν τις εταιρίες αυτές για να χρηματοδοτούν αθλητικό σύλλογο ιδιοκτησίας του αρχηγικού μέλους». Από την μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι έχουν πραγματοποιηθεί 1.215 εικονικές εκτελέσεις συνταγογραφήσεων στους Α.Μ.Κ.Α. 653 ασφαλισμένων, ενώ η συνολική ζημιά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ανέρχεται σε 539.847 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες κατηγορουμένων και στις έδρες επιχειρήσεων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

· Πλήθος εγγράφων (τιμολόγια, αποδεικτικά τραπεζικών συναλλαγών, καταστατικά κλπ) που αφορούν τις εμπλεκόμενες εταιρείες.

· Πλήθος επαγγελματικών σφραγίδων εταιρειών.

· Πλήθος τραπεζικών καρτών ανάληψης χρημάτων.

· Κινητά και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 92.255 ευρώ, 11.350 δολάρια ΗΠΑ, 2.300 λίρες Ηνωμένου Βασιλείου.

· Πιστόλι με γεμιστήρα και 63 αβολίδωτα φυσίγγια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις