Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα εξ ευωνύμων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα εξ ευωνύμων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας των 11.

Η ομάδα των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης, σχηματίζοντας νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, με πρόεδρο της ΚΟ τον Αλέξη Χαρίτση, γραμματέα την Πέτη Πέρκα και κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τους Νάσο Ηλιόπουλο και Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η πρώτη εμφάνιση της νέας ΚΟ αναμένεται τη Δευτέρα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, όπου αναμένεται σκληρή αναμέτρηση όχι μόνο με την κυβέρνηση, αλλά κυρίως με τους ψηφοφόρους, οι οποίοι θα πρέπει να κατανοήσουν τους λόγους της διάσπασης. Μια διάσπαση, που όσο κι αν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να υποτιμήσει το μέγεθός της, λέγοντας ότι αποχώρησε περί το 1% του κόμματος, εμφανίζει δύο πολύ σοβαρά δεδομένα.

Το πρώτο είναι το εξής διαδικαστικό: ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί θεωρητικά να μετρά 150.000 μέλη, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο θεωρητικά. Άνθρωποι που γράφτηκαν μέσω του iSYRIZA ή κατά την εκλογική διαδικασία, στην τεράστια πλειοψηφία τους δεν συμμετέχουν και ως εκ τούτου, δεν είναι και τυπικά μέλη. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κανονισμό, για να εγγραφεί και τυπικά ένα νέο μέλος, πρέπει να περάσει από την τοπική οργάνωση και να υπογράψει. Πάντως, οι τοπικές οργανώσεις αυτά τα… χιλιάδες μέλη ουδέποτε τα συνάντησαν. Και δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι περσινές εκδηλώσεις «υποδοχής νέων μελών» ήταν μάλλον αποτυχημένες. Εν τω μεταξύ, καθημερινά αποχωρούν δεκάδες ενεργά μέλη σε όλη την χώρα.

 

Το δεύτερο δεδομένο

Το δεύτερο δεδομένο, είναι το γνωστικό πεδίο και η εμπειρία των στελεχών που αποχώρησαν. Για τους νευραλγικούς τομείς, ξεκινώντας από την Οικονομία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετρά δύο αποχωρήσεις πρώην υπουργών – του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη. Από τον τομέα της Εργασίας -στον οποίο υπάγεται το ζήτημα των ασφαλιστικών ταμείων που συνδέεται άμεσα και με το ΕΣΥ-, αποχώρησαν η πρώην υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου και ο πρώην υφυπουργός, Νάσος Ηλιόπουλος, όπως και οι πάρα πολλοί οργανωμένοι συνδικαλιστές. Στον τομέα του Κοινωνικού Κράτους και της Αλληλεγγύης, αποχώρησε σχεδόν ολόκληρο το τμήμα Δικαιωμάτων και η πρώην υφυπουργός κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Αποχώρησαν δύο πρώην υπουργοί Παιδείας, ο Αριστείδης Μπαλτάς και ο Νίκος Φίλης και η πρώην υφυπουργός, Μερόπη Τζούφη. Και επίσης, έχει αποχωρήσει σχεδόν ολόκληρο το τμήμα Πολιτισμού.

Ιδεολογικό χάσμα

Η βασική ιδεολογική ρήξη με τον Στέφανο Κασσελάκη έγινε μετά από την, γνωστή πια, ομιλία του στον ΣΕΒ. Εκεί ο κος Κασσελάκης δεν αναφέρθηκε ούτε στις συλλογικές συμβάσεις, ούτε στον κατώτατο μισθό. Αντ’ αυτού πρότεινε τα stock options, κάτι που το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει περιγράψει πολύ αρνητικά και μίλησε για υπερωρίες μεν, αλλά που θα πληρώνονται. Για τη νέα ΚΟ των 11 τα εργασιακά και η οικονομία αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρό. Και για να διαχωριστούν ιδεολογικά και για να κερδίσουν τις εντυπώσεις, αν κρίνουμε από τις κοινοβουλευτικές εμφανίσεις του παρελθόντος.

 

Έπος αοριστίας

Ο Στέφανος Κασσελάκης επιμένει στην αοριστία. Δύο μήνες μετά την εκλογή του, δεν έχει δώσει σαφές πολιτικό στίγμα, αλλά από τα συμφραζόμενα επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων. Πρόσφατα και ξεσηκώνοντας τεράστιες αντιδράσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε χαρακτηρίσει ως την «πιο μνημονιακή απόφαση» το «μαξιλάρι» της διακυβέρνησης Τσίπρα.

Σήμερα, όμως, από το βήμα του Οικονομικού και Επιχειρηματικού Συνεδρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης ανασκεύασε, αλλά και πάλι… όχι ακριβώς αριστερά. Ενδιαφερόμενος για το κοινωνικό κράτος από τη μία, αλλά με έμφαση στην κοινωνική ανέλιξη από την άλλη, το «ελληνικό όνειρο» Κασσελάκη μοιάζει πιο πολύ με μια κοινωνία ανισοτήτων, όχι όμως εξαθλίωσης. Μια βασική διαφορά με τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, αλλά σίγουρα όχι μια αριστερή πολιτική θέση.

Η εθνοτική αναφορά

Έμφαση δε, έδωσε στους Έλληνες. Κάτι που πρώτη φορά ακούμε από πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόταν κυρίως σε «πολίτες», ενώ η εθνοτική αναφορά ανήκει παραδοσιακά στον χώρο της δεξιάς. «Η χώρα χρειάζεται κοινωνικό κράτος, πλήρως αποδοτικό κράτος, ώστε να μπορεί κάθε Έλληνας που μεγαλώνει εδώ να ζήσει τη δική του κοινωνική ανέλιξη, το δικό του »ελληνικό όνειρο»». Κάθε μέρα επιλέγουμε τι Έλληνες θα είμαστε. Αν θα είμαστε οι αμαρτίες του παρελθόντος μας ή αν θα γίνουμε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα», ανέφερε πολύ χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις