Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μαθητές Ηράκλειο – λιποθυμία: Οι ανήλικοι βρέθηκαν ημιλιπόθυμοι σε τουαλέτα σχολείου
ΕΛΛΑΔΑ

Μαθητές Ηράκλειο – λιποθυμία: Οι ανήλικοι βρέθηκαν ημιλιπόθυμοι σε τουαλέτα σχολείου

Μαθητές Ηράκλειο - λιποθυμία: Τρία κορίτσια και ένα αγόρι ανέφεραν ότι ζαλίζονται - Ο διευθυντής ειδοποίησε το ΕΚΑΒ

Συναγερμός σήμανε στο Γυμνάσιο Αλικαρνασσού, όταν τρεις μαθήτριες και ένας μαθητής βρέθηκαν ημιλιπόθυμοι στην τουαλέτα του σχολείου, σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με το neakriti.gr η λιποθυμία ενδεχομένως να οφείλεται σε χρήση ουσιών. Τα παιδιά είπαν ότι ζαλίζονται και ότι δεν είναι καλά, πιθανόν μετά από χρήση ουσιών, που θα ταυτοποιηθεί αν πρόκειται για ναρκωτικά από τις αιματολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις που θα υποβληθούν. Συμμαθητές τους ενημέρωσαν τον διευθυντή του σχολείου που ειδοποίησε αμέσως το ΕΚΑΒ το οποίο παρέλαβε τις μαθήτριες και τον μαθητή και τους μετέφεραν στο εφημερεύον νοσοκομείο του Ηρακλείου. Στον χώρο έχει ήδη σπεύσει η αστυνομία για περαιτέρω έρευνα, αναζητούνται οι γονείς τους καθώς πρόκειται για ανηλίκους ενώ ήδη φαίνεται ότι λαμβάνονται και καταθέσεις.

Προβληματίζουν τα στοιχεία για χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από μαθητές

Προβληματισμό δημιουργούν τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την έρευνα HBSC 2021-2022 (Health Behaviour in School-aged Children), καθώς, δείχνουν, μεταξύ άλλων ευρημάτων, ότι τα μισά περίπου παιδιά των ηλικιών που καλύπτει η έρευνα, έχουν δοκιμάσει έστω και κάποια φορά στη ζωή τους αλκοόλ αν και η τάση είναι πτωτική. Η έρευνα HBSC Κύπρος παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, τις τάσεις στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από μαθητές. Στην έρευνα παρουσιάζονται στοιχεία σχετικά με τη χρήση αλκοόλ, τσιγάρου (συμβατικού και ηλεκτρονικού), ναργιλέ και κάνναβης. Διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια σε 51 χώρες του κόσμου και εξετάζει τη συμπεριφορά έφηβων μαθητών/μαθητριών (11, 13 και 15 ετών, δηλαδή στ’ δημοτικού, β’ γυμνασίου και α’ λυκείου). Φορέας υλοποίησης της έρευνας είναι το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης (ΚΕΕΑ), του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Η Κύπρος συμμετείχε στην έρευνα σε πιλοτική φάση το 2018, ενώ η κύρια έρευνα διεξήχθη για πρώτη φορά το 2021-2022, με συμμετοχή περίπου 4800 μαθητών/μαθητριών. Τα αποτελέσματά της παρουσιάζουν στοιχεία για τα δημογραφικά χαρακτηριστικά και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο των μαθητών, την υγεία και ποιότητα ζωής, για θέματα σχετικά με βία και τραυματισμούς, με τη φιλία, τα Ηλεκτρονικά Μέσα Επικοινωνίας, τη σεξουαλική υγεία, την οικογένεια και την εμπειρία της πανδημίας COVID-19.Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Έλενα Χατζηκακού, αν και κάποιοι δείκτες σχετικά με τη χρήση ουσιών από μαθητές παρουσιάζουν πτωτική τάση, παράμετροι που αφορούν στη συχνότητα ή και στους λόγους χρήσης, προκαλούν ανησυχία.

Τι έδειξε η έρευνα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, παρατηρείται πτωτική τάση στην χρήση αλκοόλ από τα παιδιά, αλλά το ποσοστό παραμένει υψηλό. Ενδεικτικά, για τους μαθητές α’ λυκείου, οι απαντήσεις έδειξαν ότι το 73% έχει κάνει χρήση αλκοόλ. Σημειώνεται ότι 44% των μαθητών β’ γυμνασίου και των 22% των μαθητών στ’ δημοτικού απάντησαν ότι έχουν κάνει χρήση αλκοόλ έστω και μία φορά, ενώ το 15% των παιδιών δήλωσε πως έχει καταναλώσει αλκοόλ σε σημείο μέθης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις