Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Νέος Ποινικός Κώδικας 2023, τι προβλέπει: Περισσότερη φυλάκιση και μπλόκο στους δικομανείς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος Ποινικός Κώδικας 2023, τι προβλέπει: Περισσότερη φυλάκιση και μπλόκο στους δικομανείς

Νέος Ποινικός Κώδικας 2023: Προβλέπεται επίσης και η κατάργηση δικαστηρίων όπως τα 5μελή Εφετεία, δίκες με λιγότερους δικαστές και μπλόκο με αυξημένα δικαστικά έξοδα σε δικομανείς.

Εκτεταμένες αλλαγές που συγκροτούν την 7η τροποποίηση των Κωδίκων από το 2019, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο θα παρουσιάσει σήμερα αναλυτικά ο υπουργός Γιώργος Φλωρίδης. Το νομοσχέδιο “Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας – Αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας” περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φυλάκιση ακόμη και για μικρές ποινές όπως πλημμελήματα, αύξηση της έκτισης ποινών από 15 σε 20 χρόνια για σοβαρά εγκλήματα, καθώς και αύξηση της ποινής από 8 σε 20 χρόνια σε αδικήματα απόπειρας (π.χ. απόπειρα βιασμού). Προβλέπεται και κατάργηση δικαστηρίων όπως τα 5μελή Εφετεία, δίκες με λιγότερους δικαστές και μπλόκο με αυξημένα δικαστικά έξοδα σε δικομανείς. Παράλληλα, στις προωθούμενες διατάξεις εντάσσεται πλέον η πρόβλεψη μίας και μόνον αναβολής στις ποινικές δίκες.

Αύξηση ορίου ποινών

Όπως έχει καταγράψει το capital.gr το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση των ορίων συνολικής αλλά και ανώτατης πρόσκαιρης κάθειρξης στα προ του 2019 επίπεδα τροποποιώντας τα άρθρα 52 και 94 του ΠΚ :

– Αυξάνεται το όριο των ποινών πρόσκαιρων καθείρξεων και ορίζεται πια από 5 έως 20 έτη, όταν μέχρι τώρα ήταν έως 15 έτη. Όσον αφορά στη συνολική ποινή (για περισσότερες της μιας επιμέρους ποινές) αυτή επιστρέφει στα 25 έτη. Συγκεκριμένα, για κάθειρξη από 20 έτη που ήταν το μέγιστο όριο πλέον γίνεται 25 και για τα πλημμελήματα από 8 έτη μέγιστο όριο γίνεται δέκα έτη.

– Τροποποιείται το άρθρο 42 για την απόπειρα: Έτσι ενώ ως γνωστόν η απόπειρα οδηγεί στην επιβολή μειωμένης ποινής κατ’ άρθρο 83 ΠΚ, η νέα ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα επιβολής της ίδιας ποινής και στην απόπειρα και στην τετελεσμένη πράξη όταν η μειωμένη ποινή δεν κρίνεται αρκετή για να αποτρέψει το δράστη από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων. Επίσης – κατ’ επέκταση αλλάζει το άρθρο 83ΠΚ και αυξάνονται τα πλαίσια όσον αφορά τη μειωμένη ποινή. Συγκεκριμένα, όπου ο νόμος όριζε ως μέγιστη ποινή τα 8 έτη πλέον αυξάνει σε 12 έτη.

Η αύξηση μάλιστα της ανώτατης ποινής στα 20 και 25 χρόνια, εκ των πραγμάτων ανεβάζει αρκετά και το χρόνο παραμονής στις φυλακές, το όριο δηλαδή της υφ΄ όρο απόλυσης, της αποφυλάκισης των καταδίκων με περιοριστικούς όρους.

Στη φυλακή για πλημμελήματα

Πλέον θα υπάρχει δυνατότητα (θα είναι ο κανόνας) έκτισης μέρους της ποινής ακόμα και για πλημμελήματα:

– Για ποινές έως 1 χρόνο θα προβλέπεται ως κανόνας η αναστολή της ποινής, εφόσον δεν υπάρχει άλλη αμετάκλητη καταδίκη

– Για ποινές από 1 έως 2 χρόνια το δικαστήριο θα μπορεί είτε να αναστείλει, είτε να διατάξει μετατροπή της ποινής σε χρηματική (εξαγορά) ή να διατάξει έκτιση μέσω κοινωφελούς εργασίας.

– Για ποινές από 2-3 χρόνια θα είναι περίπου υποχρεωτική η έκτιση μέρους της ποινής που θα φτάνει κατ΄ ανώτατο όριο τους 6 μήνες και εν συνεχεία αναστολή του υπολοίπου

– Για ποινές άνω των 3 ετών δε θα χωρεί αναστολή συνεπώς μετά την αμετάκλητη καταδίκη, ο κατάδικος θα οδηγείται στις φυλακές.

Οι εμπρηστές και οι δικομανείς

Παράλληλα, αυστηροποιούνται οι ποινικές κυρώσεις για συγκεκριμένα αδικήματα υψηλής κοινωνικής απαξίας, όπως είναι ο εμπρησμός δάσους με τις χρηματικές ποινές να ανέρχονται ακόμη και μέχρι τα 180.000 ευρώ.

Με χρηματικές ποινές από 1.000 έως 1.500 ευρώ θα επιβαρύνονται πλέον οι λεγόμενοι δικομανείς, εκείνοι δηλαδή που με καταχρηστική και παρελκυστική άσκηση των δικαιωμάτων τους παρακωλύουν την ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης. Οι χρηματικές ποινές, υπό τη μορφή δικαστικών εξόδων για τις μηνύσεις οι οποίες θα τίθενται στο αρχείο ως αβάσιμες, θα είναι από 1.000 έως 1.500 ευρώ σε βάρος των μηνυτών.

Παράλληλα προβλέπεται παράβολο 100 ευρώ για υποβολή μήνυσης (επανέρχεται) εκτός κι αν πρόκειται για οικονομικά ευάλωτους καθώς και μια μόνο αναβολή στις δίκες.

Πηγή: Capital.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις